Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

150 Yıllık Şile Feneri Artık Turizme Hizmet Edecek

Bir buçuk asırlık tarihi Şile Feneri turizme açıldı. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından müzeye çevrilen fene

Zaman



b>Bir buçuk asırlık tarihi Şile Feneri turizme açıldı. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından müzeye çevrilen fenerin açılışını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı. İstanbul'dan başlamak üzere tarihi deniz fenerlerini turizme kazandırmak için çalışmalara başlayan Kıyı Emniyeti, restorasyonunu tamamladığı Şile Fenerini müze olarak hizmete açtı. Fenerlerin turizme açılması Ahırkapı, Fenerbahçe, Yeşilyurt gibi tarihi fenerlerle sürecek.

Şile Feneri Müzesi'nin açılışını yapan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “Şile deyince deniz, balıkçılık ve turizmin buluştuğu güzel bir belde akla geliyor. Ancak bu beldenin bir müzesi bile yoktu. Fenerin müze haline getirilmesiyle belde turizmi daha da canlanacaktır.” dedi. Türk sahillerinde 500'den fazla fener gibi seyir yardımcısı bulunduğunu ve bunların kullanılmayanlarının turizme kazandırılması gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, bugüne kadar denizcilere hizmet veren bu fenerlerin bundan sonra halkla buluşarak denizcilik tarihine hizmet vereceğini dile getirdi.

Bakan Yıldırım, Şile-İstanbul karayolunun yapılmasıyla altyapıda ciddi iyileşmeler sağlandığını ancak bu şirin beldenin İstanbul'la deniz ulaşımının olmamasının eksiklik olduğunu söyledi. Yıldırım, İstanbul Deniz Otobüsleri'nin buraya sefer yapması için rıhtım yapımının 2005 planlarına alındığını kaydetti. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Barış Tozar, 3 ay önce verdikleri sözü tutarak deniz fenerlerinin ilkini turizme açtıklarını ve İstanbul'daki diğer tarihi fenerlerin de yerli yabancı turistlerin ziyaratine açılacağını söyledi.

Osmanlı döneminde Fenerler İdaresi tarafından 1858-1859 tarihlerinde inşa edilen Türkiye'nin en büyük feneri, Şile Feneri bundan böyle turizme hizmet edecek. Müze haline getirilen fenerin bahçesinde çeşitli dönemlerde hizmet vermiş fenerler sergileniyor. Müze haline getirilen fener binasında ise fenercilerin kullandıkları aletler, avandanlıklar, eski gazlı fenerler, fenerlerin tarihçesi, yağdanlıklar bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/150-yillik-sile-feneri-artik-turizme-hizmet-edecek_19122.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!