Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

21 İlçenin Taşı Buluştu

Türkiye'nin en büyük meydanlarından biri olan ve yaklaşık 200 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Konak Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ba

Yeni Asır
21 İlçenin Taşı Buluştu

ürkiye'nin en büyük meydanlarından biri olan ve yaklaşık 200 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Konak Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı düzenleme çalışmaları alanın görüntüsünü değiştirmeye başladı.
21 ilçe ve beldeden gelen doğal taşların döşendiği Konak Meydanı Kuzey Cumhuriyet Bulvarı'nı oluşturan alandaki arkatların (gölgelik) yerine monte edilmesiyle ayrı bir hava kazandı. Düzenleme çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZBETON Genel Müdürü Hüsamettin Ender, Fevzipaşa girişinden Varyant başlangıcına kadar olan alanı kapsayan ilk iki etabın mayıs ayı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Doğal taşlar seçildi
Yağışlı havalarda zeminde su birikmesini önlemek, akan suyu da denize ulaştırmak amacıyla meydanın dört bir yanına yağmur suyu kanalları döşeyen Büyükşehir Belediyesi, görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla elektrik ve telefon tellerini de yeraltına aldı.
Düzenleme çalışmaları sırasında kayrak, granit, andezit, gibi doğal taşlar ile kesme taşların kullanıldığını hatırlatan Ender, kullanılan kesme taşların büyük bir bölümünü ilçe ve beldelerde yol yapım çalışması sırasında sökülen yerine asfalt atılan yollardan çıkarılan taşların oluşturduğuna dikkat çekti. Kesme, parke taşların çoğunluğunun Giresun ve Ordu'ya bağlı ilçe ve belde belediyelerinden getirtildiğini söyleyen Ender, şöyle devam etti:
"Karadeniz bölgesindeki Bulancak, Piraziz, Ilıca, Bolaman, Camaş, Işıktepe, Esenyurt, İkizce ilçe ve belde belediyelerinden yaklaşık 20 bin ton doğal parke taşı, kesme taş getirttik. Kayrak, granit, andezit taşlarını ise İzmir'in Bergama İlçesi'ne bağlı Kozak'tan, Aliağa ile Denizli, Afyon, Muğla, Ankara Çankırı ve Kayseri'nin ilçelerinden temin ettik. Yaklaşık 21 ilçe ve beldeden getirttiğimiz taşlar içinde yer alan kayrak taşı 4 ayrı renkten oluşuyor. Bu taşı tarihi Saat Kulesi'nin etrafında kullandık. Farklı renk ve ebatlardaki granitleri Fevzipaşa Bulvarı ile belediye arasında ve Kemeraltı girişiyle Varyant arasında ağırlıklı olarak kullanacağız. Andezit taşlarını da gölgelik için dikilen sütunların kaplamalarında kullanacağız. Zemin döşemeleri için ise çay ve dere yataklarından toplanan taşları kullanarak imal ettiğimiz plakaları kullanıyoruz."
Ender, "Phoneix ağaçlarının da dikilmesiyle bulvar hoş bir görünüm kazanacak. Arkatların takıldığı kolonların dış kaplamaları da andezit taşından oluşacak. Dünya üzerinde kentler, şehirler meydanlarıyla anılırlar. Düzenlemeler bittiğinde de İzmir gerek Türkiye'de gerekse dünyada Konak Meydanı'yla adından söz ettirecektir" dedi.

Dünyaya örnek olacak
Dünyaya örnek olacak bir meydan yaratmak için çaba gösterdiklerini kaydeden Ender, "Dünya ülkeleri ne yapıyorsa biz de onu kullandık. İzmir'in 5 bin yıllık geçmişiyle bütünleşen malzeme doğal taştır. Konak Meydanı; İzmir'in geçmişinden izlerin bulunacağı aynı zamanda da 21. yüzyılın modernliğini taşıyan bir meydan olacak. Sanıyorum Mayıs ayı sonuna doğru ilk iki aşama tamamlanmış olacak. Anfi tiyatro ve ahşap asma köprüyü içeren üçüncü boyut için İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı beklenecek" dedi.

Palmiyeler Adana'dan hurmalar Mısır'dan...
Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleme çalışmalarına devam edilen Konak Meydanı'na ithal palmiye ve hurmaların da bulunduğu 2 bin ağaç dikiliyor. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürü Müştak Özvural, düzenleme kapsamında yapılan inşaat çalışmalarına paralel olarak kendilerinin de ağaç dikimine başladığını belirtti.
Konak Meydanı'na İzmir'in ekolojisi, iklimi ve alanın zeminine uygun ağaç diktiklerini kaydeden Özvural, 125 palmiye ve 125 hurmanın yanı sıra çınar, leylandi, mavi servi, fıstıkçamı, defne ve mazı türlerinin de bulunduğu 2 bin civarında ağaç dikeceklerini bildirdi. Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı ağaç ihalesini kazanan şirketin, dikilecek palmiyeleri Adana'dan, hurma ağaçlarını ise Mısır'dan getirttiği öğrenildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/21-ilcenin-tasi-bulustu_3579.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!