Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

24 Yol İnşaatında Usulsüzlük

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, 24 yol yapımında 714 milyon dolarlık usülsüz keşif artışı belirlendiğini ifade etti. Bayındırlık

NTV-MSNBC
24 Yol İnşaatında Usulsüzlük

b>Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, 24 yol yapımında 714 milyon dolarlık usülsüz keşif artışı belirlendiğini ifade etti.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Karayolları Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ihalesiz işler ile ilgili 24 yol yapım işinde toplam 714 milyon dolar tutarında usulsüz keşif artışı belirlendiğini ve dosyaların gereği yapılmak üzere Yargıtay ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiğini belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 2004 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelere başlandı. Bakanlığının bütçesi ile ilgili sunuş konuşmasını yapan Bayındırlık Bakanı Ergezen, duble yol çalışmasıyla ilgili bilgi verdi. Tüm cumhuriyet döneminde yapılan toplam bölünmüş yol miktarı 3 bin 859 kilometre iken, 8 aylık sürede bin 600 kilometre bölünmüş yol yapıldığını kaydeden Ergezen, bu proje ile “çok büyük israfın” önüne geçildiğini belirtti.
Bakan şöyle devam etti:
“Bu yöntemle aynı ölçekteki bir yolun maliyeti 1 trilyon liradan 200 milyar liraya düşürülmüştür. Yani geçmiş yıllardaki maliyetle karşılaştırdığımız takdirde maliyetler 5’te bire düşürülmüştür. Ayrıca, geçmiş yıllardan devam eden ihaleli işlerimizden israflara ve keyfiliklere dur denilmiştir. Köprü gerekmeyen yere köprü, viyadük gerekmeyen yere viyadük konmuş. Biz bunların önüne geçtik.
Bu çalışmalar neticesinde yol yapım maliyetlerine etki eden gereksiz imalatlardan kaçınılarak proje tadilatı, kısmi iyileştirme ve ıslah çalışmaları sonucu yaklaşık 371 trilyon liraya varan tasarruf sağlanmıştır.”
Bayındırlık Bakanı Ergezen, israfın önüne geçerek, gereksiz projelerden kaçınarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirtirken, ülkede artık aylarca kapanan yol kalmayacağını söyledi. Ergezen, bu çerçevede her yıl 6 ay kapanan Van’ın Bahçesaray ilçesinin yolunun da kapanmayacağını söyledi.

‘GÜÇLENDİRME İÇİN İHALE İŞLEMLERİ SÜRÜYOR’
Bakan Ergezen, viyadük ve köprülerin depreme karşı güçlendirilmesi çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Ergezen, İstanbul’da 1. ve 2. Boğaz köprüleri ve Haliç köprüsü ile 11 adet köprü ve viyadüğün sismik güçlendirilmesinin Japonya’dan alınan 12 milyar Japon Yeni kredi ile müşavirlik hizmetleri ihalesinin yapıldığını, güçlendirilmesi ihalesi işlemlerinin de devam ettiğini belirtti.
İstanbul’da çevre yolları üzerindeki 22 adet köprü ve viyadüğün sismik olarak güçlendirilmesi işi ihalesinin de yapıldığını kaydeden Ergezen, 7’sinde takviye işlemlerinin tamamlandığını, diğerleri ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü söyledi.

İLLER BANKASI KREDİ ORANI %20’YE İNECEK
Bakan Ergezen, İller Bankası’nın da her geçen gün durumunun iyileştiğini ve bu çerçevede belediyelere verilen kredilerin faiz oranının yüzde 50’lerden 36’lara kadar indirildiğini, bu oranın yüzde 20’ye indirilmesi ile ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğini belirtti.
Ergezen, 2003 yılında İller Bankası’ndan belediye hisselerinin gönderilmesinde siyasi ayrımcılığın ortadan kaldırıldığını ve belediyelere borçlarına bakılmaksızın en azından personelinin maaşlarını ödeyebilmesi için yüzde 60 pay gönderildiğini söyledi.

‘KEŞİF ARTIŞLARINDA ÖDEME YAPILMADI’
Ergezen, Karayolları Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen “ihalesiz işler” ile ilgili 24 yol yapım işinde toplam 714 milyon dolar tutarında usulsüz keşif artışı verildiğinin belirlendiğini söyledi.
Ergezen, ancak kamuoyunun bu usulsüz keşif artışlarıyla ilgili hiçbir ödeme yapılmadığını da bilmesi gerektiğini ifade etti. Ergezen, buna neden olan kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verildiğini ve kamu görevlilerinin bu kararlara karşı yaptıkları itirazın da reddedildiğini ve dosyaların gereği yapılmak üzere Yargıtay ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiğini belirtti.

FAZLA ÖDEMELER 60 TRİLYONA ULAŞTI
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yapımını sürdürmüş olduğu projelerde gerek Sayıştay’ın gerekse müfettişlerin tespit ettiği fazla ödemelerin yaklaşık 110 milyon dolar ile 32 milyon Alman Markı tutarında olduğunu ifade eden Ergezen, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü inşaatlardan yüzde fazlasının incelendiğini, fazla ödemelerin 60 trilyon liraya ulaştığını belirtti. Ergezen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diğer taraftan, 244 işin dosyası ve işe ait metraj ve ödemeleri üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Bunlardan 191 işin incelenmesi ile ilgili raporlar tamamlanmak üzeredir. İller Bankası Genel Müdürlüğü, İzmir, İstanbul, Samsun bölge müdürlüklerindeki fazla ödemelerle ilgili çalışmalar tamamlanmıştır. Bu üç bölgede yapılan fazla ödeme yaklaşık 57 trilyon liradır. Bunun 40 trilyon liradan fazlası ise deprem bölgesine aittir. Sonuç olarak bugüne kadar tespit edilen fazla ödemeler yaklaşık 309 trilyon liradır. Bu rakamın 600 trilyon lirayı bulacağını tahmin ediyoruz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/24-yol-insaatinda-usulsuzluk_7050.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!