Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

25 Milyar Dolarlık Teknoloji Kenti için Son Viraja Gelindi

Fransa'nın Nice şehrindeki Sophia Antipolis başta olmak üzere dünyada 17 teknoloji bölgesini işleten Fransız yatırım şirketi CICOM, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) arazisinde kurmayı planladığı teknoloji geliştirme bölgesi için nihai anlaşma metnini gönderdi.

Referans Gazetesi
25 Milyar Dolarlık Teknoloji Kenti için Son Viraja Gelindi

Fransa'nın Nice şehrindeki Sophia Antipolis başta olmak üzere dünyada 17 teknoloji bölgesini işleten Fransız yatırım şirketi CICOM, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) arazisinde kurmayı planladığı teknoloji geliştirme bölgesi için nihai anlaşma metnini gönderdi.

İlk etapta yaklaşık 4 milyar dolarlık yatırım yapılması beklenen ve 20-25 bin kişiye iş imkânı yaratacak projeyle ilgili olarak İYTE Rektörü ve İZTEKGEB AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zafer İlken, CICOM'un mayıs ayında nihai sözleşme metini kendilerine gönderdiğini belirterek hukukçuların incelemelerinin ardından projenin detaylarını konuşmak üzere bir araya geleceklerini söyledi. Projeye göre 35 yıllık yap-işlet-devret yöntemiyle arazi teslimi yapılacak ve tamamen bittiğinde yatırım tutarının 25 milyar doları bulması bekleniyor.

CICOM ile yaklaşık 3 yıldır teknoloji geliştirme bölgesi konusunda görüşme halinde olduklarını anlatan İlken, 2183 dönümlük alana bir teknoloji şehri kurmak için ana sözleşme hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.

İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) AŞ'nin İYTE alanında kurulması planlanan teknoloji geliştirme bölgesinin yürütücü şirketi olduğunu belirten İlken, yürütücü şirketin 20 ortağının bulunduğunu hatırlatarak İYTE'nin yüzde 10'luk payla şirketin en büyük ortağı olduğunu belirtip "CICOM, ise bu bölgeye yatırımcı bulacak kuruluş. Burada binalar yapılacak. Golf sahası, limanlar, denize çıkışlar, otel ve restoranlar gibi mekânlar bulunacak. Dünyadaki örneklerini incelediğimizde yaklaşık 20-25 bin kişinin istihdam edileceği bir proje olacak. Doğanın içinde bir teknoloji bölgesi yaratılacak. İzmir'in, Türkiye'nin çehresini değiştirecek bir çalışma olacak. Türkiye'nin ‘Silikon Vadisi' olacak" diye konuştu.
 
Fransa 17 yılda kurabildi, biz çok iyiyiz

Zaman zaman geç kalındığı yönünde eleştirilere de cevap veren İlken, "Hiç kimse bu konuda acele etmesin. Zaman zaman ‘Eyvah gitti, İzmir kaçırdı, yine İstanbul'a kaptırdık' gibi haberler çıktı. Böyle bir şey yok. Fransa'da teknoloji bölgelerinin yasası 1968'de çıkmış 1985'te de bölge kurulmuş. 17 yıllık bir sürecin ardından kurulmuş. Bizde 3 yıllık sürede geldiğimiz nokta çok önemli bir yer. Ana sözleşme taslağı bize geldi. Şu anda hukuk danışmanlarımız inceleme yapıyor. İncelemelerin ardından karşılıklı görüşmelere geçeceğiz. Virajlı ve engebeli yolları aştık" diye konuştu.
 
Yerli yatırımcı korunacak

Teknoloji geliştirme bölgesinin kurulumuyla birlikte, dünyanın büyük teknoloji devlerinin İzmir'e geleceğine dikkat çeken İlken, "Her şeye evet demedik. Biz başından çekincelerimizi söyledik. Kendilerine Foça'da bir Fransız Tatil Köyü bulunduğunu, buraya Türklerin giremediğini söyledik. Bizim bu tip şeylere müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Büyük ölçekli firmaların yanında Türkiye'den bölgede yer almak isteyen küçük firmalardan yüksek kira almamaları konusunda uyarıda bulunduk. Bütün bu söylediklerimizi ana sözleşmeye koymayı planlıyoruz. Sözleşmenin ana hatları belirlendi. Şimdi onu detaylandıracağız" bilgisini verdi.
 
10 bin dönüm daha istediler

Fransız şirketin kendilerinden mevcut alanın dışında 10 bin dönümlük arazi daha talep ettiğini dile getiren İlken, bu konuda İYTE olarak onay verdiklerini belirterek "Bu mevcut alanda biz onay verdik ama bizim dışımızda bakanlıkların da onayı gerekiyor. Ek yer konusunda çalışmalar sürüyor" dedi.
 
Teknoloji bölgesinde neler olacak

* Başlangıç yatırımı 4 milyar dolar
* Yatırım tutarı 25 milyar dolara kadar çıkacak
* Çalışan sayısı 25 bin
* Rüzgâr, güneş, jeotermalden yararlanılacak
* Enerjideki yeni teknolojilere ağırlık verilecek
* Gıdadan nanoteknolojiye kadar araştırmalar yapılacak
* Teknoloji devleri bölgeye gelecek
* Küçük işletmeler de bölgede araştırma yapacak
* Tema parklar yer alacak
* Yetenekli girişimciler kendi işlerini kuracak
* 24 saat yaşayan bir kent olacak
* Yeşil alanlara geniş yer verilecek
* Bölgede çalışanların yaşayacakları evler, oteller, limanlar olan bir bilişim kenti kurulacak.

 

ETİKETLER: firma kurum proje
http://www.yapi.com.tr/haberler/25-milyar-dolarlik-teknoloji-kenti-icin-son-viraja-gelindi_79881.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!