Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

250 Milyar Dolar İthalat Yapan Afrika Büyük Fırsatlar Sunuyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 15 milyar dolara ulaştığını, Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan iç karışıklıkların ihracatın düşmesine neden olduğunu belirterek, ''Kıta her yıl 250 milyar doların üzerinde ithalat yapıyor. Bu durum kıtayı her

yapi.com.tr / AA
250 Milyar Dolar İthalat Yapan Afrika Büyük Fırsatlar Sunuyor

STRONG>'Afrika'daki iş ortamı ve iş olanakları' konulu toplantı İZTO Mücahit Büktaş Toplantı Salonu'nda yapıldı. Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın'ın da katıldığı toplantıda, Nijerya'nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Buba T. Tekune ülkesindeki ve Afrika'daki yatırım olanaklarıyla ilgili bilgi verdi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi , Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 15 milyar dolara ulaştığını, Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan iç karışıklıkların ihracatın düşmesine neden olduğunu belirterek, ''Kıta her yıl 250 milyar doların üzerinde ithalat yapıyor. Bu durum kıtayı her türlü sanayi yatırımı açısından büyük fırsatları barındıran bir pazar haline getiriyor'' dedi.     

Toplantının açılışında konuşan Jak Eskinazi, Afrika kıtasının son yıllarda yükselişe geçen önemli bir pazar olduğunu, İZTO'nun bölgeyle ilişkilerinin son derece iyi olduğunu söyledi. Türkiye'nin Afrika ile ticaretinin yüzde 75'ini Kuzey Afrika ülkeleriyle gerçekleştirdiğini belirten Eskinazi, bu ülkelerdeki iç karışıklıkların bölgede ticaret yapan birçok oda üyesini zor durumda bıraktığını, oda olarak bölgeye planlanan iş ve inceleme gezisinin de ertelendiğini ifade etti. Kuzey Afrika ülkelerinde istikrarın sağlanmasından sonra yatırım yapılabileceğini, kar marjının yüksek olduğunu ifade eden Jak Eskinazi, şunları söyledi:
    
''Afrika öncelikli olarak altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyuyor. Kıta genelinde sanayileşme seviyesi hala çok düşük. Sanayi ürünlerinin tamamına yakın kısmı ithalat ile karşılanıyor. Kıta her yıl 250 milyar doların üzerinde ithalat yapıyor. Bu durum kıtayı her türlü sanayi yatırımı açısından büyük fırsatı barındıran bir pazar haline getiriyor. En çok öne çıkan sektörler tekstil, gıda, tarıma dayalı sanayi, mobilya, otomotiv yedek parçası ve inşaat. Özellikle Sahraaltı Afrika ülkelerinin her şeye ihtiyacı var. Özellikle tüketim malları ve üretim amaçlı makinelerinin ihracatı kaçınılmaz fırsatlar. İzmir firmaları geç kalmadan bu pazarda kendilerine bir yer edinmeliler. Biz de oda olarak bu konuda üstümüze düşen neyse yapmaya hazırız.''
    
İzmir'in EXPO 2020 için aday olduğunu, EXPO adaylığı için Afrika ülkelerinin oldukça önemi bulunduğunu, bu ülkelerle yakın ilişkiler kurulması ve destek istenmesi gerektiğini belirten Eskinazi, ''EXPO'ya adaylık sürecinde elçiliklerin önemini biliyoruz. İzmir, EXPO 2010'ye adayken Afrika'daki 54 ülkeden sadece 11'inde büyükelçiliğimiz bulunuyordu. Şu anda bu sayı 23'e çıktı. Bu sayı daha da artırılmalı, böylece kıtada daha etkin bir şekilde yol alabiliriz. Uluslararası Sergiler Bürosu'na üye 157 ülkeden 39'u Afrika ülkesi. BIE'ye üye olabilecek daha birçok Afrika ülkesi mevcut. Malavi'nin BIE üyeliği için girişimleri başlattık'' dedi.
    
Nijerya'nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Buba T. Tekune, başta ülkesi olmak üzere Afrika'da yatırım yapacak oda üyelerine her türlü desteği sağlayabileceklerini söyledi. Türkiye ile Nijerya arasında iyi ilişkiler olduğunu belirten Tekune, Türk yatırımcılarını Nijerya'ya beklediklerini vurguladı.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/250-milyar-dolar-ithalat-yapan-afrika-buyuk-firsatlar-sunuyor_87840.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!