Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'3 Minik İskele Yapacağız' Dedi 550 TIR'lık Liman Kondurdu

'3 Minik İskele Yapacağız' Dedi 550 TIR'lık Liman Kondurdu

Sabah Gazetesi
'3 Minik İskele Yapacağız' Dedi 550 TIR'lık Liman Kondurdu

b>Saffet Ulusoy'un UN Ro Ro şirketi, ÇED Raporu istenmediği için Pendik'te 'Üç dolfen yapacağız' diye devlete başvurdu. Ancak ortaya dev bir liman çıktı. Orman Bakanlığı, 2 yıl sonra suçunu itiraf etti: ÇED raporu yok.

İstanbul Pendik'teki UN Ro Ro Limanı'nın 'Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) ÇED raporu olmadan inşa edildiği ispatlandı. Sivil toplum örgütlerinin ÇED Raporu olmadan liman inşaatı yapılamaz' itirazlarına karşın hizmete açılan UN Ro Ro Limanı'nın ÇED Raporu bulunmadığı 8 Aralık 2005 tarihli resmi yazıyla açıklandı. Çevre Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü'nün aynı tarihli yazısında UN Ro Ro A.Ş. tarafından yapılan liman için herhangi bir başvuru yapılmadığı belirtildi. Üstelik aynı yazıda firmanın söz konusu yerde bulunan iskeleye ilave "3 adet dolfen" yapmak için başvuruda bulunduğu, bunun için de yönetmeliklere göre ÇED Raporu gerektirmediği ifade edildi. Böylece başında Saffet Ulusoy'un bulunduğu UN Ro Ro adlı şirket devlete 3 küçük iskele yapacağım diyerek, koskoca Ro Ro limanını ÇED Raporu bile almadan inşa etti.

Limanın seyir defteri
Milli Emlak'tan 10 yıllığına kiralanan alanda yapıldığı ileri sürülen limanın inşaatına 2003'te başlandı. Ancak inşaat için deniz dolguları başladığı andan itibaren, Pendik'teki çevre örgütlerinden itirazlar geldi. Çevre örgütleri, Pendik'teki Sonsöz gazetesi ile birlikte resmi makamlara başvurarak önlem alınmasını istedi. Devletin resmi kayıtlarında imar planları ve ÇED Raporu dahi olmadan 2003'ten beri yapılan liman inşaatına Bayındırlık Bakanlığı'nca 25 Haziran 2004'te imar planı verildi. Pendik Belediyesi de daha önce 'bizimle bir ilgisi yok' dediği inşaata 13 Eylül 2004'te ruhsat verdi ve liman 30 Nisan 2005'te Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Ancak Pendikliler olayın peşini bırakmadı. Sonsöz Gazetesi'nden Mehmet İlhan Akansoy "Bilgi Edinme Yasası" kapsamında 'limanın ÇED raporu var mı' sorusuna Çevre Bakanlığı "Hayır yok" yanıtını verdi. Böylece 3 minik iskele için başvuran ancak ortaya 550 TIR'ın aynı anda parkettiği bir liman ortaya çıktı.

Teknolojik liman
240 treyler kapasiteli Ro-Ro gemilerinin yanaşabildiği limanda birbirini engellemeden 550 TIR aynı anda park edebiliyor. 112 dönümlük arazi üzerine kurulan liman yaklaşık 60 milyon dolara mal oldu. Son derece modern cihazlarla donatılan limanda, insan kaçakçılığını engellemek için 1 milyon 250 bin dolarlık özel bir Gamma-Ray sistemi kuruldu. Öyle ki, bu sistemin bir bisiklet lastiğinin içine gizlenen bir nesneyi bile rahatlıkla tespit edebildiği vurgulandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/3-minik-iskele-yapacagiz-dedi-550-tirlik-liman-kondurdu_41120.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!