Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

500 Yıllık Camiyi Yanlışlıkla Yıktılar

Konya’da 15’inci yüzyıldan kalma tarihi Cuma Camii onarım beklerken yıktırıldı. Akşehir Müzesi yetkilileri, Vakıflar’a ait kerpiç caminin yanlı

Hürriyet
500 Yıllık Camiyi Yanlışlıkla Yıktılar

b>Konya’da 15’inci yüzyıldan kalma tarihi Cuma Camii onarım beklerken yıktırıldı. Akşehir Müzesi yetkilileri, Vakıflar’a ait kerpiç caminin yanlışlıkla yıktırıldığını öne sürdü. Caminin yerine yenisinin yapımına başlandı.

Konya’nın Akşehir İlçesi’ne bağlı Karabulut Köyü’ndeki Türk- İslam süsleme sanatından örneklerle dolu Cuma Camii, 1978 yılında Konya Taşınmaz Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescil edildi. Tadilat yapılacağı gerekçesiyle 30 yıldır ibadete kapalı olan cami, 3 ay önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü onayıyla yıktırıldı. Tarihi caminin yerine yenisini yapılıyor.

Vakıflar Bölge Müdürü Adnan Ergun, caminin yıktırılmasıyla ilgili bilgi vermekten kaçınırken, Konya Taşınmaz Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürü Ayhan Alp, 15. yüzyıldan kalma caminin 1978 yılında tescil edildiğini ve harap olması nedeniyle onarılmasını Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden istediklerini kaydetti. Alp, ‘Köy tüzel kişiliğine ait olan cami maalesef göz göre göre gitti. Yeniden yapımında ise elimizdeki resimlere uyulması gerekir. İşin takibindeyiz’ dedi.

YENİSİ YAPILIYOR

Akşehir Müzesi yetkilileri de, tarihi caminin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ‘yanlışlıkla’ yıktırıldığını açıklayarak tepki gösterdiler. Yetkililer, Türkiye’de benzer olayların meydana gelmesinden yakınırken, ‘Maalesef Vakıflar Bölge Müdürlükleri bünyesinde mühendislerin yanında sanat tarihçi bulundurulmuyor. Onarımını bekliyorduk ama bizden ya da bir sanat tarihi uzmanından görüş alınmaksızın yıkmışlar. Yerine yenisini yapıyorlar. Şaşırdık’ diye konuştular.

Köy Muhtarı Ahmet Yüce ise, caminin 30 yıldır ibadete kapalı olduğunu belirterek şöyle konuştu: ‘Yıllar önce cami bayram ve cuma namazlarında kullanılmış. Bu nedenle Cuma Camisi olarak adlandırılıyordu. Bin 700 nüfuslu köyümüzde 2 cami daha var. Harap halde olan cami onarılsa da deprem bölgesinde olduğu için yıkılırdı. Yıkılıp yeniden yapılması daha iyi.’

30 YILDIR KULLANILMIYOR

Cuma Cami, Kurtuluş Savaşı’nda cephane saklamak için kullanıldı. Ancak cami içinde cephanenin bulunduğu sırada yıldırım düşmesi sonucu büyük hasar gördü. Bu nedenle 30 yıldır ibadete kapalı olan cami, duvarlarındaki Türk- İslam sanatına ait süsleme, resim ve oyma mimberiyle dikkat çekiyordu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/500-yillik-camiyi-yanlislikla-yiktilar_12298.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!