Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

9 Bin Yıllık Tarihe Neşter

9 Bin Yıllık Tarihe, Çatılı Koruma

Konya’nın Çumra İlçesi yakınlarında insanlığın ilk yerleşim merkezleri arasında kabul edilen Çatalhöyük’te ortaya çıkarılan evlerdeki aşınma, üzerleri

NTV-MSNBC
9 Bin Yıllık Tarihe, Çatılı Koruma

onya’nın Çumra İlçesi yakınlarında insanlığın ilk yerleşim merkezleri arasında kabul edilen Çatalhöyük’te ortaya çıkarılan evlerdeki aşınma, üzerleri koruyucu çatı kapatılarak durduruluyor.
9 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin birçok ilkini barındıran Çatalhöyük’teki kazılar, 1993’den bu yana İngiliz Arkeoloji Enstitüsü’nün gözetiminde, dünyanın çeşitli üniversitelerinden gelen ekiplerle yürütülüyor.

Çok narin bir yapıya sahip olan 9 bin yıllık Çatalhöyük evlerinde, gün ışığına çıkarılmasının ardından, arazideki erozyon nedeniyle aşınma başlaması, bu yapıların üzerlerinin örtülerek korunmasını gündeme getirdi.

ÇELİK VE POLİKARBON ÇATI
Geçen kazı döneminde projesi yapılan koruma çalışmaları kapsamında, höyüğün güneyinde bulunan bölgenin üzerini kapatacak koruyucu bir çatı inşa edildi. 53 metre boyunda 26 metre eninde olan çelik ve polikarbon çatının tasarımı, İstanbul Atölye Mimarlık tarafından yapıldı.
Konya Müzeler Müdürü Erdoğan Erol, pişmemiş kerpiç ve sıvadan yapılan neolitik evlerin dış etkenlerden kolay zarar gördüğünü belirterek, koruyucu çadırın inşasıyla buradaki çalışmaların daha rahat yürütüleceğini kaydetti. Binlerce yıllık evlerin toprak altından çıkarılmasından sonra koruma altına alınamamasının büyük bir tarihi kayıp olacağını ifade eden Erol, güney alanı çatı örtüsünün, kazı sponsorları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarıyla tamamlandığını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/9-bin-yillik-tarihe-catili-koruma_4577.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!