Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

9. Teknoloji Ödülleri Finalistleri Açıklandı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Teknoloji Ödüllerinde finale kalan firmalar ve projeleri belli oldu. Toplam 221 ön başvuru ve 103 nihai başvuru alan yarışmada, mikro, küçük, orta ve büyük ölçekli firmalara, ürün ve süreç bazında sekiz

yapi.com.tr / AA
9. Teknoloji Ödülleri Finalistleri Açıklandı

Fotolar: Berk Özkan (AA)

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Teknoloji Ödüllerinde finale kalan firmalar ve projeleri belli oldu. Toplam 221 ön başvuru ve 103 nihai başvuru alan yarışmada, mikro, küçük, orta ve büyük ölçekli firmalara, ürün ve süreç bazında sekiz kategorinin yanı sıra bir büyük ödül verilecek. Ödül töreninin, 17 Aralık 2010 tarihinde, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın da katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.
    
Nüket YetişKonuya ilişkin basın toplantısında konuşan TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş, Teknoloji Ödülleri ve Kongresi'nin, Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesi yolunda yaratıcı, yenilikçi, teknik mükemmeliyette ve rekabet özelliklerine sahip ürün ve süreçlerin ödüllendirilmesi ve bu bilincin pekiştirilmesi amacıyla oluşturulduğunu belirtti. Son yıllarda Türkiye'nin teknoloji tüketen ülke olmaktan teknoloji üreten ülke olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Yetiş, eski GSYH miktarlarına göre bakıldığında Ar-Ge harcamalarının yüzde 1'in üzerine çıktığını, yüzde 1'in bütün ülkeler için kritik bir eşik olduğunu, bunu aşan ülkelerin gelişme oranının hızla arttığını kaydetti.
    
Ar-Ge harcamaları içinde özel sektörün oranının ABD'de yüzde 70, AB'de yüzde 64 olduğunu ifade eden Yetiş, ''Türkiye'de bu rakam 2003 yılında yüzde 29'lar civarındaydı. 2009 istatistiklerinde bu yüzde 40'ın üzerine çıkmış durumda. Hedefimiz GSYH'dan alınan toplam payın yüzde 2'ye, sanayi payının da yüzde 50'lere çıkmasıdır'' diye konuştu. Yetiş, son yıllarda sanayi tarafından Ar-Ge'ye ayrılan kaynağın 2,5 kat, harcamanın ise 3 kat arttığını, araştırmacı sayısının da 2003 yılında 30 bin iken 2009'da 75 bine ulaştığını dile getirdi.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Yetiş, 2005 yılında savunma ve uzay araştırmalarına odaklanmaya karar aldıklarını, 2011-2016 döneminde ise su, gıda ve enerjinin öne çıkacak alanlar olduğunu belirterek, şu anda tüm paydaşlarla stratejik planların hazırlandığını, 15 Aralık'taki Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nun onayına sunulacağını aktardı.
    
Ümit Boyner''İnovasyon için istikrarlı sosyal ve ekonomik yapı gerekli''
    
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de, istikrarlı, inovasyon ve teknolojik gelişmenin mümkün ve yaygın olacağı bir ortam için istikrarlı bir sosyal ve ekonomik yapının gerekli olduğuna işaret ederek, bu yapının girişimciliğe fırsat veren, yüksek katma değerli, üretimi odak noktası yapan, teknoloji ve inovasyon gibi riskli yatırımları teşvik eden bir özellik taşıması gerektiğinin altını çizdi. Son yıllarda bu açıdan önemli adımlar atıldığını ifade eden Boyner, Ar-Ge harcamalarının GSYH'ya oranının 2008'deki binde 7,3'lük seviyesinden binde 8,5'e yükseldiğini belirtti.

Boyner, teknoloji ve inovasyonun bütün dünyanın gündeminde yer aldığını ve en önemli rekabet gücü olarak görüldüğünü dile getirerek, Türkiye'nin inovasyon kapasitesi açısından 2009 yılında 133 ülke arasında 46. sıradayken, 2010'da 139 ülke arasında 55. sıraya gerilediğini söyledi. Boyner, ''Ar-Ge yatırımlarının getirileri çok kısa vadede tam olarak rakamlara yansımamakla beraber, ülkemizde gerçekleşen Ar-Ge faaliyetlerinin ticari başarıya dönüşebilmesi için biraz daha gayret göstermemiz gerektiği de bir gerçek'' diyerek, bilim, teknoloji ve inovasyon politikalarının, ekonomik ve sosyal politikaların en önemli bileşeni olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.
    
Teknoloji Ödülleri
    
9. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Cebeci de, ödül süreci hakkında bilgi verdi. Buna göre, mikro, küçük, orta ve büyük/bağlı olmak üzere 4 ayrı firma ölçeğinin, ''Ürün'' ve ''Süreç'' başlıkları altında değerlendirilmesiyle 8 adet başarı ödülü ve firma ölçeğinden bağımsız olarak bir adet büyük ödül verilecek. Daha önceki 8 yılda toplam başvuru adedi 261 iken, bu yıl ön başvuruda bulunan firma sayısı 221, nihai başvuru sayısı ise 103 oldu. Başvuruların illere göre dağılımında ilk beş il İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa şeklinde sıralandı.
    
Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 22'si ürün, 5'i süreç olmak üzere toplam 27 başvuru finalist olarak belirlendi. Büyük ölçekli firmaların finalistleri arasında Arçelik, Avea, Dizayn Teknik Plastik Boru, Ford Otosan, GAP Güneydoğu Tekstil, TOFAŞ, Türk Pirelli Lastikleri, KORDSA, Vestel, Viko Elektrik, Koçak Farma İlaç, Şişecam yer aldı.

9. Teknoloji Ödülleri ödül töreninin 17 Aralık 2010 tarihinde Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın katılımıyla düzenlenmesi planlanıyor. Törenin ana konuşmacısı ise, Portland Uluslararası Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Merkezi (PICMET) Başkanı ve Portland State Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dündar Kocaoğlu olacak.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/9-teknoloji-odulleri-finalistleri-aciklandi_83956.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!