Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Adana'nın Turistik Sırat Köprüsü

Çukurova'yı Anadolu'ya bağlayan Hacıkırı Köprüsü, 100 yaşında 'turistik güzellik' olarak yeniden doğacak. Bağdat Demiryolu için hayati önem

Radikal
Adana'nın Turistik Sırat Köprüsü

b>Çukurova'yı Anadolu'ya bağlayan Hacıkırı Köprüsü, 100 yaşında 'turistik güzellik' olarak yeniden doğacak.

Bağdat Demiryolu için hayati önem taşıyan Toros tünellerini inşa eden Alman mühendisler 1905 yılında Adana yakınlarındaki Belemedik'e şantiye kurdu. Şantiyeyle birlikte hastane, okul, kilise ve bir de genelev yaptılar! Ama Alman mühendislerden geriye kalan en görkemli yapı, 100 yılın sıcağına, soğuğuna, depremine bana mısın demeyen Hacıkırı Demiryolu Köprüsü oldu.
200 metre uzunluğunda, 100 metre yükseklikteki köprü, 100 yılın depremlerine ve zor koşullarına rağmen ayakta kaldı. Trenlerin 'aşılmaz' denilen Toros Dağları'nın arasından geçip gitmesini sağlayan ve 'bir mühendislik harikası' olarak nitelendirilen köprü, kuruluşunun 100'üncü yılında Çukurova'da turizme kazandırılmak isteniyor.
Almanya Fahri Konsolosu Teyfik Kısacık, Alman Philips Holsman firmasınca yapılan tarihi demiryolu köprüsüyle ilgili olarak gerçekleştirilmek istenen projeyi şöyle anlattı:

Parklar, piknik alanları...
"Dünyanın en değerli yapıtları arasında gösterilen köprünün, 100'ncü yılında turizme kazandırılması için proje hazırlıyoruz. Bu köprü sayesinde engebeli Toroslar'ı demiryolu ile aşabilen Çukurovalı, ürünlerini daha kolay pazarlamıştı. Tarihi demiryolu köprüsü ve Belemedik İstasyonu ile bu kez, tarih meraklısı turistleri bölgeye çekmeyi hedefliyoruz. İstasyonda ayakta kalan beş binanın restorasyonu için gerekli kaynağı sağladık. Tapuya tescil ettirdiğimiz 3 bin 800 metrekarelik Alman Mezarlığı'nın etrafını da çevireceğiz. Projede yürüyüş yolları, piknik alanları, çocuk parkları yer alacak. Projeyi hazırladıktan sonra bölgenin yaz ve kış turizmine açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat edeceğiz. Köprünün 100'üncü yılı nedeniyle ekimde etkinlikler düzenleyeceğiz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/adananin-turistik-sirat-koprusu_23484.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!