Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Adapazarı’ndaki Çok Katlı Binalar İncelemeye Alınıyor

Adapazarı’nda çok katlı binalar muhtemel bir depreme karşı mercek altına alındı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın isteği üzerine Sakarya Üniv

Zaman



b>Adapazarı’nda çok katlı binalar muhtemel bir depreme karşı mercek altına alındı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın isteği üzerine Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Sakarya Valiliği, ortak bir çalışma ile depremden sonra hasarlı hale gelen ve hasarsız çok katlı yapıları yakın takibe aldı.

Konu ile ilgili bilgi veren İMO Başkanı Ahmet Erdem, Adapazarı’nda 7,4 büyüklüğünde deprem geçiren çok katlı hasarlı ve hasarsız binaların kentte büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Erdem, deprem sonrası ayakta kalmayı başaran ve hasarsız gibi görünen binaların hiçbirisinin depremden önceki durumda olmadığını ve mukavemetini kaybettiğini dile getirdi. Bu yapıların birer tabutluk konumunda olabileceğini belirten Erdem, inceleme sonuçlarında bunun görüleceğini vurguladı. Erdem, binaların gerek artçı deprem ve gerekse altyapı çalışmaları sırasında ağır iş makinelerinin verdiği titreşimlerle hasarlı haline geldiği ve muhtemel bir depremde bu yapıların büyük bir felakete yol açabileceği uyarısında bulundu.

Binaların demir aksamı ve çatlak yerlerinin korozyona uğraması ve zemindeki düzensiz oturmalardan doğan stres dolayısıyla çok katlı yapıların büyük bir tehlike altında olduğunu vurgulayan Erdem, bu çalışma ile binaların durumlarının en ince ayrıntılarına kadar inceleneceğini ve rapor hazırlanacağını bildirdi.

Kentte bu tür yapılara hiçbir müdahalede bulunulmadığına dikkat çeken Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bingöl’de meydana gelen deprem, çok katlı yapılarda hasar oluşturmuştur. Ayrıca hatırlanacağı gibi Düzce’de 17 Ağustos depreminde hasarsız çıkan birçok yapı, 12 Kasım Düzce depreminde enkaz haline gelmiştir. Beton ve çelik mukavemetini büyük ölçüde yitirmiş olan hasarsız yapılar içinde önlem alıp kat adetlerini azaltarak gelecek olan depremi güvenli olarak karşılamalarını sağlamak gerekir.”

Çalışmanın kısa bir sürede tamamlanarak raporun Bayındırlık Bakanlığı’na iletileceğini söyleyen Erdem, kendilerinin bu soruna çare olarak çok katlı yapılardan kat alımını gördüklerini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/adapazarindaki-cok-katli-binalar-incelemeye-aliniyor_5014.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!