Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Adım Başı Baz İstasyonu!

Ankara’da her geçen gün sayıları artan baz istasyonları özellikle son bir yıl içerisinde oyun parkları, okullar, alışveriş merkezleri gibi insanların yoğunlukla bulunduğu alanlara dahi kurulurken, bazı baz istasyonları ise “reklam panosu” ya da “apartman bacası” görünümünde gizleniyor. Ankara’nın hemen hemen bütün caddelerindeki aydınlatma

Cumhuriyet ANKARA
Adım Başı Baz İstasyonu!

br />
‘İnsan dokusunda tahribat yaratıyor’

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkan Yardımcısı Tarık Özden, 3G’nin hayatımıza girdiği 30 Temmuz 2009’dan itibaren baz istasyonu saysının gittikçe arttığını kaydetti. Yeni kurulan baz istasyonlarının yanı sıra mevcut baz istasyonlarına da yeni alıcı ve verici üniteleri kurulduğunu anlatan Özden, “Bu ilaveler yapıldığında mevcut elektromanyetik kirliliği bir ölçüde artmaktadır. Bu yaşadığımız ortamı elektromanyetik anlamında daha çok kirliliği mağruz bırakmakta, insan sağlığını daha fazla tehdit etmektedir” dedi. Baz istasyonlarının insan sağlığına olumsuz etkilerine ilişkin olarak Uluslararası İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyondan Koruma Komitesi’nin çalışmalarına da işaret eden Özden, komitenin verilerine göre baz istasyonlarının insan dokusunda birtakım tahribatlar yarattığının tespit edildiğini kaydetti.

‘Yaşam alanlarına kurulanlar tehlikeli’

Yurttaşların baz istasyonları konusunda çok tedirgin olduğunu belirten Özden, insanların bu tereddütlerinin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Yerleşim birimlerinin yoğun olduğu bölgelere baz istasyonu kurulduğunda elektromanyetik sinyallerin direkt olarak karşı balkonu ya da karşı pencereyi hedef aldığını dile getiren Özden, şunları kaydetti:

“Yaşam mekanlarındaki insanlar direkt olarak elektromanyetik radyasyonla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu durum insanları hem psikolojik olarak etkilemektedir, hem de ileride olabilecek hastalıklar anlamında sıkıntılı bir durumdur. Baz istasyonlarının yoğun yerleşim alanlarının dışında tesis edilmesi gerekir. Baz istasyonlarının insanların yoğun yaşadığı bölgelerden uzaklaştırılması gerekir. Binaların üzerine kurulması zorunluysa eğer, en yüksek bina seçilerek ve bu binanın üzerine ilave bir platform yapılarak antenlerin yüksek ve diğer alanları etkilemeyecek tarzda yerleştirilmesi lazım. Elektrik direklerine, parklara bahçelere konan baz istasyonları yaşam alanlarımızı gerçekten tehdit ediyor.”

‘Güvenlik sertifikası asılmalı’

Özden, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından çıkarılan sistem kurulumuna ilişkin yönetmelikte bu konudaki pek çok kriterin yer almadığını belirtti. Avrupa’daki birçok ülkede baz istasyonlarının dış çevrelerinde “Yanında durmayın” ve “İyonize olmayan radyasyon vardır” gibi uyarı levhaları bulunduğunu anlatan Özden, Türkiye’de ise uyarı lehvası yerine, pek çok baz istasyonunun gizli bir şekilde kurulduğuna işaret etti. Reklam panosu ve apartman bacası şeklinde gizlenen istasyonların yasal olmadığını vurgulayan Özden, kurulan baz istasyonunun üzerinde herkesin görebileceği şekilde güvenlik sertifakasının asılması gerektiğini belirtti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/adim-basi-baz-istasyonu_73838.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!