Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ahlat Selçuklu Mezarlarının Şahideleri Okunabilecek

Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde bulunan ve dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olan Selçuklu Mezarlığı mezar taşlarının restorasyon çalışmalarıyla okunabilceği belirtildi.

Zaman
Ahlat Selçuklu Mezarlarının Şahideleri Okunabilecek

br/> Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde bulunan ve dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olan Selçuklu Mezarlığı mezar taşlarının restorasyon çalışmalarıyla okunabilceği belirtildi.

Mezar taşlarını ve sandukalarını büyük bir titizlikle çevresini temizleyen Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı ve kızı Gazi Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Nakış Karamağaralı, mezarlıkta 12. ve 13. yüzyıllara ait eserlerin bulunduğunu belirterek, buranın bir an evvel dünya turizmine kazandırılması gerektiğini bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı proje kapsamında ilk planda mezar taşlarının temizliği ve mezar taşlarının kenar temizliği yapıldığını söylediler.

Doktor Nakış Karamağaralı, ilk planda tarih açısından en önemli mezar taşlarının temizliğini yaptıklarını, ardından taşların kime ve hangi döneme ait olduğunu, ustasının kim olduğunu gösteren kitabelerini küçük tebelalarla belirlendiğini ve ziyaretçilerin istifadesine hazır hale getirildiğini söyleyerek, “Selçuklu mezarlığında toplamda 7 ila 8 bin civarında mezar taşı tespit ettik; ancak biz 100 civarında taş için çalışıyoruz. Bunlar genelde döneminde çok ün sahibi ve önemli kişilerin mezar taşları.” dedi.

Taşlar üzerindeki ejder ve kurt başı figürlerinin Asya, Moğol ve Budist geleneğini yansıttığını belirten Karamağaralı, taşlar üzerinde geometrik şekillerin ve işlemelerin o dönemlerde gayet normal olduğunu söyledi. Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nda işlerin bir an evvel bitmesinin ödeneğin zamanında ve kesintisiz devam etmesine bağlı olduğunun altını çizen Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Nakış Karamağaralı, ekibinin mayıs ayından beri hazır olduğunu fakat ödeneğin ağustos ayında çıkmasıyla birlikte bazı kısıtlamalara gittiklerini, personelin üniversite camiasından olması nedeniyle üniversitelerin açılma günlerine denk gelmesiyle personelde azalma olduğunu söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ahlat-selcuklu-mezarlarinin-sahideleri-okunabilecek_32865.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!