Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Al Gore Uyarıyor

Al Gore, Dünyamızın Başkanı Olmak İstiyor

Kitleleri küresel ısınmaya karşı bilinçlendirmek üzere dünya çapında bir seferberlik başlatan eski ABD Başkan Yardımcısı, yeni İklim Koruma Birliği Başkanı Al Gore, 18.30'da "sahne aldı" ve tam 2.5 saat hiç durmadan, hiç teklemeden, su bile içmeden, akıl alamaz bir enerjiyle konuştu.

Milliyet Gazetesi/Meral TAMER



ırağan Sarayı'nın Balo Salonu'nu önceki akşam dolduran, aralarında işadamları, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin yetkilileri ve kıdemli gazetecilerin de bulunduğu çevre dostu 700 kişi nefeslerini tutmuş, dakikaların geçmesini bekliyorlardı.

Kitleleri küresel ısınmaya karşı bilinçlendirmek üzere dünya çapında bir seferberlik başlatan eski ABD Başkan Yardımcısı, yeni İklim Koruma Birliği Başkanı Al Gore, 18.30'da "sahne aldı" ve tam 2.5 saat hiç durmadan, hiç teklemeden, su bile içmeden, akıl alamaz bir enerjiyle konuştu. Bu 2.5 saatin son yarım saatindeki soru-cevap bölümünü de kimseyi araya katmadan, bizzat kendisi yönetti.

Clinton'un yardımcısıyken Davos'ta dinlediğimde silik bulduğum ince uzun boylu, zarif Al Gore gitmiş, en az 25 - 30 kilo almış, cüsseli, makineli tüfek gibi konuşan bambaşka bir Al Gore gelmişti.

Biraz uyukladım
Gore'un performansı çok etkileyiciydi; ancak 2 saat boyunca anlattıkları, küresel ısınmayla ilgili gelişmeleri dünya basınından izleyen çoğu davetli için ne kadar yeni ve ilginçti bilemiyorum.

Ben kendi hesabıma Aral Gölü'nün nasıl kuruduğunu, bulaşıcı hastalıkların nasıl hortladığını, fırtınaların ve tayfunların sıklığının ve şiddetinin son yıllarda nasıl arttığını, toprak kuruduğu için artan yangınları, benzeri görüntülerle kim bilir kaç kez dinlemişimdir; bu tür toplantılarda hiç adetim olmadığı halde itiraf edeyim ki 2 saatlik görüntülü ve Türkçe alt yazılı prezantasyonda yer yer uyukladım.

Soru-yanıt bölümünde ise Gore'un tek kelimesini kaçırmamaya çalışarak can kulağıyla dinledim.
Al Gore "Neden film yaptım? Neden dünyayı dolaşıyorum diye soracak olursanız, halkın düşünce biçimini değiştirmek ve siyasiler üzerinde alttan baskı yaratmak için" diyor. O gözle baktığınızda gerek 2 Oscarlı belgeseli Uygunsuz Gerçek, gerekse bu prezantasyon müthiş. Konuyu bilmeyenlerin, filmden çok etkilendiklerini biliyorum.

Dünyanın ateşi çıkıyor
Gelelim aldığım notlara:
Al Gore, çarpıcı yeni tanımlamalar geliştirmiş:
Küresel ısınma demiyor, iklim krizi diyor.
Sular altında kalacak yoksul bölgelerden gelişmiş dünyaya göç edecekleri iklim göçmenleri diye tanımlıyor.
Huntington'un medeniyetler çatışmasını küresel ısınmaya, "Medeniyetimizle dünyamız arasında bir çatışmaya tanık oluyoruz" diye uyarlıyor.
Dünyamızın ısısının önlenemez biçimde artışını "Dünyanın hızla ateşi çıkıyor" diye formüle ediyor.
İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Bilim Başdanışmanı Sir David King'in "Dünya haritalarının yeniden çizilmesi gerekir" sözüne atıfta bulunuyor.
Küresel ısınmayı 3 ana nedene bağlıyor:
1) Nüfus patlaması
2) Bilimsel ve teknolojik gelişmeler
3) Düşünce biçimimiz
Ve Gore, düşünce biçimimizi değiştirmemiz için kolları sıvamış bulunuyor. "Irak'ta yaptığımız harcamaların 1 haftalık kısmını ayırsak, iklim krizi bitmişti" hatırlatmasını yapıyor.

Son sözü: "Dünya bizim tek evimiz. Ne yapmamız gerekiyorsa dünyada yapmalıyız. Siyasi irade dışında her şeyimiz var. Siyasi irade de yenilenebilir kaynaktır."
Al Gore'la bizleri buluşturan Garanti Bankası ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF-Türkiye'ye teşekkür borçluyuz.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/al-gore-dunyamizin-baskani-olmak-istiyor_54730.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!