Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Alakır'da HES Direnişi!

Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde bulunan Alakır Nehri üzerinde iki yeni HES için düzenlenen ÇED toplantısı, çevreciler tarafından engellendi.

yapi.com.tr
Alakır'da HES Direnişi!

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün düzenlediği tutanağın açıklanmamasına tepki gösteren yöre sakinleri ile çevreciler, görevlilerin araçlarının önünde oturma eylemi yaptı. DHA'nın haberine göre, görevlilerin, toplantı yerinden ayrılışını engellemeye çalışan çevrecilere jandarma müdahale etti.

Kumluca İlçesi'nde bulunan Alakır Nehri üzerinde yapılmak istenen Alakır 1 ve Alakır 2 HES projeleri konusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personelinin, ÇED raporu için düzenlediği 'halkın katılım toplantısı', bazı yöre sakinleri ve çevre örgütleri tarafından engellendi.

Alakır'da 4'ü faaliyete geçmiş, 4'ü de planlama aşamasındaki hidroelektrik santrallerinden Ado Madencilik firması tarafından başvurusu yapılan Alakır 1 ve Alakır Regülatör ve HES'leri için, Büyükalan Köyü'nde 'halkın katılım toplantısı'nın, bugün 14.00'te yapılacağı duyurulmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılan ÇED başvuru sürecinde gerekli 'halkın katılımı toplantısı' için köy içinde belirlenen alana, Antalya ve çevre yerleşim bölgelerinden çok sayıda çevreci grup katıldı. Toplantı öncesi yapılan basın açıklamasında, Alakır'da mevcut 4 HES'in üzerine kurulması planlanan yeni HES'lerin vadideki doğal hayatı tamamen sona erdireceği belirtildi.

Toplantı yapılamadı

Toplantıda yöre sakinleri ve çevreciler, ellerindeki düdük, davul, ıslık ve sloganlarla aralıksız gürültü yaparak toplantıyı engelledi. Görevliler tutanağa "Toplantı İl Müdürü Yusuf Kadı başkanlığında başlatılmış olup, halkın bilgilenmek istememesi üzerine toplantı sonlandırılmıştır" yazdı. Bu kararla, 2 yeni HES için 'ÇED olumlu' kararına gereken 'halkın katılımı toplantısı' yapılmamış oldu.

Tutanak verilmedi

Eylemciler tutanağın içeriğinin açıklanmasını ve bir suretinin verilmesini istedi. Bu talebin reddedilmesi üzerine köylüler ve çevreciler, görevlileri toplantı salonunun dışına çıkarmamak için önlerini kesti. Görevliler, yardım istedikleri jandarmanın nezaretinde dışarı çıkarıldı. Protestocular, bu kez de görevlilerin araçlarının önünde oturarak geçişlerine izin vermedi. Jandarma, tutanağın nüshasını ısrarla talep eden eylemcilerle görevliler arasında barikat kurdu.

Jandarmadan sert müdahale

Yaklaşık 1 saat devam eden yol kapatma eylemi sırasında görevliler, araçlarından inerek farklı bir yoldan gitmeye çalışınca, önleri yine kesildi. Jandarma ve göstericiler arasında çıkan arbede, bazı eylemcilerin gözaltına alınmaya çalışılmasıyla şiddetlendi. Bu sırada jandarma ekipleri, basın mensuplarına da müdahalede bulundu. Olaylar sırasında bir genç kız fenalık geçirdi. Görevliler, jandarmaya ait ekip aracıyla köyden ayrılabildi.

İl genel meclisi üyelerinden destek

Antalya İl Genel Meclisi Başkanı CHP'li Cavit Arı ile bir grup CHP'li meclis üyesi, HES karşıtı eylem için köye geldi. Köylülerin haklı eylemine destek amacıyla bölgede olduklarını belirten Cavit Arı, bu kararların il genel meclisi tarafından verilmesi gerekirken böyle yapılmadığını açıkladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alakirda-hes-direnisi_111753.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!