Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Alışveriş Merkezlerinin Bir Bölgede Yoğunlaşması İstanbul'a da Zarar Verir'

Anthony Khoi, alışveriş merkezlerinin belli yerlerde yoğunlaştığından yakınarak, "Örneğin Mecidiyeköy'de, Levent'te bu yığılma hissediliyor. İyi bir şehir planlaması yapılarak hangi bölgede, ne kadar alışveriş merkezi olacağının belirlenmesi gerekir" dedi.

Radikal Gazetesi
'Alışveriş Merkezlerinin Bir Bölgede Yoğunlaşması İstanbul'a da Zarar Verir'

aşta İstanbul olmak üzere Türkiye'de hızla çoğalan alışveriş merkezleri, uluslararası gayrimenkul yatırım fonlarından da yoğun talep görüyor. 2007'nin ilk çeyreğinde, 500 milyon avroluk yatırımla İstanbul ve Ankara'da birer alışveriş merkezi yapmayı planlayan Cenor Group Başkanı ve Aerium Retail Properties fonlarının Genel Müdürü Anthony Khoi, alışveriş merkezlerinin belli yerlerde yoğunlaştığından yakınarak, "Örneğin Mecidiyeköy'de, Levent'te bu yığılma hissediliyor. İyi bir şehir planlaması yapılarak hangi bölgede, ne kadar alışveriş merkezi olacağının belirlenmesi gerekir" dedi.

Mevcut alışveriş merkezlerinin potansiyelini yok etmemek için şehrin gelecekteki büyüme planlarının iyi bir şekilde yapılması gerektiğini ifade eden Anthony Khoi, şunları söyledi:

'Yasal değişiklik gerekli'
"Alışveriş merkezlerinin olduğu yerlere yenileri yapılırsa tabii mevcutlar olumsuz etkilenir. Herkes birbirinden müşteri çekmek zorunda kalır. Sadece alışveriş merkezleri zarar görmez, şehir de zarar görür. Trafikten güvenliğe pek çok sorun olur. Türkiye'de yoğunlaşma konusunda ciddi sıkıntılar var. Yasal değişiklikle bunun düzene girmesi gerekiyor."

Khoi, belli bölgelerde yığılmanın rekabeti artırdığını, bunun da yatırımın önünde engel oluşturduğunu vurguladı. "Biz, Türkiye'de her yıl 1 milyar avroluk yatırım yapabilme potansiyeline sahibiz. Ancak kriterlerimize uygun yatırım yapabileceğimiz gayrimenkul bulmakta zorlanıyoruz" diyen Khoi, karşılaşılan sorunları şöyle özetledi: "Büyük bir alışveriş merkezi yapılıyor, ancak bölgenin nüfusu onu kaldıracak durumda değil. Dolayısıyla yeri, konumu, mimarisi, kiracısı sorun oluyor."

Açıklanan projeler dikkate alındığında Türkiye'de 2008 yılına kadar 127 yeni alışveriş merkezinin daha açılması bekleniyor. Fransız grubun Başkanı Khoi ise ülkede önümüzdeki 10 yıllık dönemde 500 yeni alışveriş merkezinin daha yapılacağı tahmininde bulunurken bu öngörüsünü, Türkiye ile Fransa arasında karşılaştırma yaparak temellendiriyor.

Nüfusu 58 milyon olan Fransa'da 563 alışveriş merkezi olduğunu ve toplam alanın da 13.4 milyon metrekareyi bulduğunu söyleyen Khoi, 68 milyonluk Türkiye'de ise merkez sayısının 103, toplam alanın da 1.9 milyon metrekare olduğuna dikkat çekti.

Bu basit karşılaştırma bile yabancı yatırımcıların Türkiye'de neden alışveriş merkezlerine ilgi gösterdiğini açıklıyor. Nitekim, Ak Yatırım tarafından kısa bir süre gerçekleştirilen 'Gayrimenkul Yatırım Zirvesi'nde, katılımcılar arasında olan Uluslararası danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield'ın Ortağı David Hutchings, "2007 yılında Türk gayrimenkul sektörüne, sadece ticari merkezler için 5 milyar avroluk doğrudan yabancı sermaye gireceğini tahmin ediyoruz" açıklaması yapmıştı. Almanya merkezli gayrimenkul geliştirme ve yönetim şirketi MFI (Management für Immobilen) Başkanı Roger Weiss de "Türkiye'de altı ile 10 arasında alışveriş merkezi yapmayı planlıyoruz" demişti.

Diğer illerle de ilgileniyor
Gayrimenkuldeki yoğun rekabet nedeniyle İstanbul dışındaki arayışların arttığı gözlenirken Cenor Group Başkanı Khoi de, Ankara ve İstanbul dışındaki büyük şehirlerle ilgilendiklerini saklamadı. Fransa merkezli Cenor Group, iki yıl önce girdiği Türkiye piyasasında, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmit ve Mersin'de bulunan toplam yedi Carrefour binasını satın almış. Bu yıl 200 milyon avroluk yatırımla iyileştirme, geliştirme amaçlı bu mevcut alanlara ek binalar yapılacak.

"Gelecek üç yılda, alışveriş merkezi geliştirme ve yönetimi konusunda Türkiye'de önde gelen şirketlerden biri olmayı hedefliyoruz" diyen Khoi, bu amaçla bir Türk ortakla anlaşma imzalayacaklarını açıkladı. Cenor Group, alışveriş yönetimi konusunda Türkiye'de 10 yıldır faaliyeti olan Cefic'le de işbirliği içinde.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alisveris-merkezlerinin-bir-bolgede-yogunlasmasi-istanbula-da-zarar-verir_51701.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!