Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Alman devi, İstanbul'a pencere fabrikası kuruyor

Çifte açılımlı pencerede pazar çığ gibi büyüyor. Türk pazarına en fazla ihracat yapan Alman Winkhaus Technik, pazardaki konumunu korumak için İstanbul

Hürriyet/Sadi ÖZDEMİR



ifte açılımlı pencerede pazar çığ gibi büyüyor. Türk pazarına en fazla ihracat yapan Alman Winkhaus Technik, pazardaki konumunu korumak için İstanbul'a fabrika kurma kararı aldı.
PVC pencerede ‘‘çift açılım’’ pazarının birkaç yıl içinde 4 misli büyüyeceğini öngören Alman Winkhaus Technik, Türkiye'de fabrika kurma kararı aldı.

Bu yılın ikinci yarısında 5 milyon marklık yatırım yapacaklarını açıklayan Winkhaus Technik Türkiye Genel Müdürü Ahmet Zeki Abat, ‘‘Şu anda yılda 1 milyon 200 bin adetlik pazar, 2-3 yıl içinde 5 milyon adete ulaşacak. Winkhaus bu büyüme potansiyelini dikkate alarak yüzde yüz yeni yatırım kararı aldı. Bir yerli üreticiyle ortak olma ya da ticari ilişkiye girme düşüncemiz yok. Çünkü Türkiye pazarı şimdiden Avrupa'da en iyi üçüncü pazar konumuna geldi’’ dedi.

FIRAT PEN TETİKLEDİ

2001'deki krize rağmen PVC pencere ve çift açılım pazarının büyümeye devam ettiğini anlatan Abat, ‘‘Aslında çift açılımdaki büyümeyi Fırat Plastik'in tüketiciye yönelik reklamlarında, çift açılım özelliğini ön plana çıkarması tetikledi. Fırat Plastik bu reklamlarında çift açılım için Winkhaus markasını da referans olarak kullandı. Şimdi tüketici PVC pencere yaptıracaksa doğrudan çift açılım istiyor’’ dedi. Türkiye'deki konut açığını ve pencere yenileme perspektifini dikkate alalarak yapılan hasaplara göre PVC pencere tüketiminde ve çift açılımda patlama olmasının kaçınılmaz olduğunu ileri süren Abat, ‘‘2002'de pazarda büyüme açısından patlama bekliyoruz. Bu yüzden bizim de bir an önce buna göre üretim hattı oluşturmamız gerekiyor. Altıncı ayda üretim yatırımımızı realize edeceğiz. Döküm parçaların büyük bölümünü burada üreteceğiz’’ dedi.

150 yıllık geçmişi olan Winkhaus'un 40 ülkede satış yaptığını belirten Abat, üretim yaptıkları ülke sayısının Türkiye ile beşe yükseleceğini belirterek, ‘‘Türkiye'ye sadece iç pazar için değil dış pazar açısından da önem veriyoruz. 26 çevre ülke Türkiye'ye bağlandı ve bu ülkelere büyük ölçüde Türkiye üretimi ihraç edilecek’’ dedi.

İTHALAT AZALACAK

Abat, şu anda Türkiye pazarının çift açılım ihtiyacının yüzde 80'inin ithalatla karşılandığını belirterek şöyle konuştu:

‘‘Winkhaus Türkiye pazarına 1994'te girdi. Başlangıçta çift açılımın toplam pencere pazarındaki payı yüzde 2'ydi kısa sürede yüzde 12'ye yükseldi. Bizim firma olarak pazar payımız ise şu anda yüzde 34 ve pazarın lideriyiz. Diğer firmaların büyük bölümü de Alman. Pazarın büyüme potansiyeli farkedilince krize rağmen yerli ve yabancı üretim yatırımları geçen yıl başladı. Şu anda biri yabancı ortaklı iki üretici var. Bizimle üç olacak. Biz İstanbul'da üretim yapmak istiyoruz.’’

Türkiye'de yılda 16 milyon adet pencere yapılıyor. Bu pencerelerin 10 milyonu PVC olarak üretiliyor. 10 milyon PVC pencereden de 1 milyon 200 bin adetinde çift açılım sistemi kullanılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alman-devi-istanbula-pencere-fabrikasi-kuruyor_712.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!