Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Anasına Kızan Ruhsat Alıyor''

Turistik güzellikleriyle ünlü Muğla ve Aydın'da toplam 1216 kurum ve kuruluşa maden arama izni verildiği ortaya çıktı. Yani iki ilde, her 17.5 kilometrekareye bir 'maden arama izni' düştü.

Radikal Gazetesi
''Anasına Kızan Ruhsat Alıyor''

uristik güzellikleriyle ünlü Muğla ve Aydın'da toplam 1216 kurum ve kuruluşa maden arama izni verildiği ortaya çıktı. Yani iki ilde, her 17.5 kilometrekareye bir 'maden arama izni' düştü. Bu izinler doğrultusunda maden arama çalışması yapılan alanların toplamı da 2 bin 181 hektara ulaştı.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin Anadolu Ajansı'na verdiği bilgiye göre Muğla ve Aydın'da bugüne kadar 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 16. maddesi ve 5177 sayılı Maden Kanunu 'na istinaden 1216 kurum ve kuruluşa maden arama izni verildi. 2 bin 181 hektarlık alanda maden arama çalışması yapıldı. Arama çalışmaları feldispat, krom, kömür, mika, kuvarsit, mermer, alüminyum, kalker, manganez ve kayrak taşı üzerinde yoğunlaştı.

5177 sayılı Maden Kanunu, uzun süreden beri ormanlarda maden arama izni sürecini 'kolaylaştırdığı' için eleştiriliyor. Bir önceki Orman Bakanı Osman Pepe de çevrecilerin eleştirilerine hak vererek, "Bu kanunla anasına kızan ormanın, şehrin en güzel yerinde taşocağı ruhsatı alıyor" demişti.

Muğla ve çevresinde verilen maden izinleri son olarak bir şirketin Marmaris Osmaniye Köyü'nde manganez aramaya başlamasıyla tartışıldı. Osmaniye bal üretimiyle ünlü bir bölge. Maden şirketinin yol açmak için yüzlerce ağacı kestiğini, madenden çıkan tozun çevrede arıcılığı bitireceğini iddia eden köylüler ve çevrecilerin itirazı üzerine bölgede bilirkişi heyeti inceleme yaptı.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın'a göre madende her şey kurallara uygun: "Burada manganez madeni olduğu belirlenmiş. Özel bir şirket, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden ruhsat almış. Biz, bu ruhsatlı alan içerisinde arama iznini verdik. Arama izni verdiğimiz sahaya ulaşmak için 1960 metrelik yol açılması gerekiyor. Yol güzergâhındaki ağaçların kesimi de bizim tarafımızdan yapılıyor. Maden arama bölgesinde ağaçlandırma bedelinin tamamını alıyoruz. Bu sahada tüm çalışmalar bizim kontrolümüzde. Çalışma bittikten sonra bu sahalara fidan dikiyor, tohum desteği veriyoruz ve o sahaları rehabilite ederek eski haline kavuşturuyoruz."

1 milyon kovan ne olacak?

Ama Aydın'ın sözleri Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin'in endişelerini gidermeye yetmiyor: "Orta büyüklükte bir maden ocağı açılması için yaklaşık 800 çam ağacı kesiliyor. Maden çalışmalarının yapılacağı alandan çıkan toz bulutları ve atıklar da çam ağaçlarına zarar veriyor. Türkiye'nin bal üretiminin yüzde 30'unu, çam balı üretimininse yüzde 80'ini Muğla karşılar. Bal üreticileri, kuraklık ve çam ağaçlarının kesilmesi nedeniyle ekonomik krizin eşiğinde. Muğla'da yaklaşık 1 milyon arı kovanı var. Bu kış, kovanların yüzde 40'ında arılar toplu halde öldü. Geçen yıl çam balı yok denecek kadar azdı."

http://www.yapi.com.tr/haberler/anasina-kizan-ruhsat-aliyor_60177.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!