Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Antalyalılar da Demiryolu İstiyor

Antalya da hızlı tren projesinden yararlanmak istiyor. Antalya Kent Konseyi Ekonomi Grubu ve Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Yüksek

Dünya



b>Antalya da hızlı tren projesinden yararlanmak istiyor. Antalya Kent Konseyi Ekonomi Grubu ve Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Sadık Badak, geçtiğimiz hafta startı verilen İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi kapsamına Konya-Antalya hattının da dahil edilmesini istediklerini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Kahraman'a bir mektup yazan Badak, İstanbul-Ankara hızlı demiryolu projesinin başlatılmasını sevinçle karşıladıklarını ancak projenin Ankara'dan sonra İzmir'i ve Yozgat-Sivas'la Doğu Anadolu'yu, ayrıca Karadeniz sahilinden deniz seviyesinde giden karayolu kenarı kullanılarak Doğu Karadeniz'i hızlı tren şebekesine bağlayacağının açıklanmasına karşın, güneyden ve özellikle Konya-Antalya hattından bahsedilmemesini yadırgadığını ifade etti.

Konya-Antalya hattı gözardı edilemez

Konya'nın Türkiye'nin sanayileşmesi ve ihracatında öncü kentlerden biri olduğunu vurgulayan Badak, Antalya ise her yıl 4 milyar dolar turizm gelirinin yanı sıra, örtü altı sebze-meyve ihracatının yüzde 65'ini karşıladığını, bunun da büyük kısmının Ankara-İstanbul çevresinde tüketildiğini kaydetti. Balkanlar'a ve Avrupa'ya olan ihracatın İstanbul üzerinden gönderildiğini ifade eden Badak, pazara uzaklık sebebiyle ulaşımın Antalya çiftçisi için birinci derece önemli alt yapı niteliğinde olduğunu vurguladı.

Badak, şöyle devam etti:

"Konu, turizm sektörü açısından incelendiğinde aynı önem ortaya çıkıyor. Antalya'nın yurtiçi müşterileri Ankara ve özellikle İstanbul'dan geliyor. Bu yörelerimizde (Ankara-Edirne arası) 2010'lu yıllarda yaşayacak 25 milyon vatandaşımızın yüzde 40'ı GSMH'dan yüksek pay alan 10 milyon vatandaşımız yılda birkaç kez kongre veya dinlenme amacıyla turizme katılacaktır. Bu iç turist potansiyeli güvenli ve konforlu ulaşım araçlarıyla güney kıyılarına gidip gelemediği takdirde AB şartları içinde konforlu yollarla Adriyatik veya Bulgaristan yörelerini tercih edebileceklerdir. Ülkemiz büyük miktarda dövizini bu yolla kaybedecektir. Proje bu kaybı asgariye indirecektir. Ayrıca Antalya'ya gelen yabancı turistin programına istanbul'u almak karşılıklı olarak sektör verimliliğini artıracaktır."

Demiryolu gelmesi halinde yıllık 4 milyon ton kapasiteye sahip olan ancak yüzde 25 kapasiteyle çalışan Antalya Limanı'nın verimliliğinin yükseleceğini de belirten Badak, "Konya-Antalya hattının 2010'lu yıllarda turizm-tarım sektörlerinde insan ve yük taşımacılığı açısından ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına, İstanbul-Antalya sektörel gelişimine hız kazandıracağına inanıyoruz" dedi.

Demiryolu, ticari hayatı hareketlendirir

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Utku: Antalya gibi turizmin başkenti, Türkiye'nin dışa açılan bir penceresi olan bir kentin demiryolu ağıyla bütünleştirilememiş olmasının üzüntüsünü yaşıyorum. Antalya'ya demiryolunun gelmesi ile kara ve deniz yoluna sıkışmış durumdaki ticari hayat da hareketlenecektir. Ayrıca Antalya'ya gelen turistler, iç bölgelerdeki turizm merkezlerine çekilerek, ülkemizde daha fazla kalmaları sağlanabilir. Bu konuda Meclis'teki Antalya milletvekillerini göreve davet ediyorum.

Antalya Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı: Yaş sebze ve meyve ihracatının en önemli ayağını Samsun, Trabzon ve Bartın limanlarından Rusya'ya, yine İstanbul üzerinden Yunanistan ve Avrupa'ya yaptığımız sevkiyat oluşturuyor. Ağırlıklı olarak kara yolunu kullanıyoruz. Demiryolu hem maliyet hem de ürün sağlığı açısından çok önemli. Biz Antalya'ya demiryolunun gelmesini istiyoruz.

MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Hidayet Atay: Antalya'ya demiryolu getirilmesinin gerekliliğini yıllardır söylüyoruz. Hem yurtdışı ihracatı hem de yurtiçi sevkiyatlar da maliyeti düşürmesi nedeniyle büyük önem taşıyor. Ayrıca yerli turist potansiyelinin bu bölgeye ulaşımı bakımından da faydalı olur. Ankara-İstanbul arasında başlanan hızlı tren projesi, ileriki aşamada öncelikle güneye ve Antalya'ya getirilmelidir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/antalyalilar-da-demiryolu-istiyor_4752.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!