Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Antik Kente Elektrik İcrası

Tekirova yakınlarındaki dünyaca ünlü Phaselis antik kenti, elektrik borcu nedeniyle karanlığa gömüldü. Faiziyle birlikte 6 bin YTL elektrik borcunun 4 bin YTL’si ödendi. Kalan 2 bin 200 YTL’lik borç yüzünden elektrik açılmadı. Seyyar büfelere gün doğdu.

Akşam Gazetesi



b>Tekirova yakınlarındaki dünyaca ünlü Phaselis antik kenti, elektrik borcu nedeniyle karanlığa gömüldü. Faiziyle birlikte 6 bin YTL elektrik borcunun 4 bin YTL’si ödendi. Kalan 2 bin 200 YTL’lik borç yüzünden elektrik açılmadı. Seyyar büfelere gün doğdu.

Müze talanları iddialarıyla zor günler yaşayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu kez de dünyaca ünlü Phaselis Antik Kenti’nde elektriğe uygulanan icra şokunu yaşıyor. Yılda yaklaşık 150 bin turistin 650 bin YTL giriş ücreti ödeyerek ziyaret ettiği antik kent, 2 bin YTL’lik elektrik borcu için karanlığa mahkum edildi. Sadece 3 vasıfsız elemanın görev yaptığı Phaselis’te hizmet durdu. Turistlerin imdadına ise balıkçı teknesini seyyar büfeye dönüştüren girişimciler yetişti. Dünyanın sayılı zenginlerinin ziyaret ettiği antik kentte, şimdi “tekne büfe” turizme hizmet veriyor. Hava kararınca hayat duruyor, tuvalet ihtiyaçları ise doğal ortamlarda gideriliyor.

2 bin 100 YTL borcu kaldı
Türkiye’nin dünyaya rezil olmasına yol açan olay şöyle gelişti: Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AKEDAŞ) Antalya Müessese Müdürlüğü, Antalya Müzesi’nin 4 bin YTL’lik elektrik borcunu tahsil etmek için icra işlemlerine başladı. Faizleri ile birlikte 6 bin 100 YTL’ye ulaşan borcun 4 bin YTL’si Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü’nce (DÖSİM) ödendi. Ancak kalan 2 bin 100 YTL ödenmediği için antik kentin enerjisi açılmadı.

Akşam hayat duruyor
Aralık ayından bu yana çözülmeyen sorun, turizm sezonunun en canlı günlerinde büyük bir ayıba dönüştü. Tarihi kentte tüm hizmetler durma noktasına geldi. Phaselis’te bilet kesmek için üç personel görev yapıyor. Bekçisi dahi olmayan antik kentte hava karardıktan sonra hizmet verilmiyor. Denizden gelen korsan satıcılarla mücadele ettiklerini belirten Antalya Müzeler Müdürü Selahattin Aksu, “Kamu dernekleri ve vakıflarının faaliyetine son verilmesi üzerine büfelerde satış durduruldu. Bazı açıkgözlerin teknesinde satış yapmaya başlaması üzerine jandarmaya müracaat ettik ama sonuç alamadık. Personelimiz de bunlarla mücadele etmeye çekiniyor.”

Turnike durdu, zincir taktılar
Elektrik kesik olduğu için ören yerinin giriş kapısında turnike yerine zincir kullanılmaya başlandı. Personel, “Turnike çalışmadığı için geçişlerde herkesten giriş ücreti alma konusunda zorlanıyoruz. 10 YTL’lik giriş ücretini ödemeden kaçanlar oluyor. Bunun için turnike yerine şimdi zincir kullanmaya başladık. Giriş ücreti ödendikten sonra zinciri çözüyoruz” diyor. Phaselis antik kentinin limanda ikinci bir giriş kapısı daha var. Yatlarla gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, ücreti karşılığında balıkçı teknelerine binerek, karaya çıkıyor. Ancak turistlerden giriş ücreti olarak sadece YTL kabul ediliyor. YTL’si olmayan dövizle bilet satışı yasak olduğu için içeri alınmıyor. Bu yüzden yüzlerce turist, antik kenti gezemeden geri dönüyor. Bir başka deyişle, elektrik borcunu bile ödeyemeyen antik kentte, her gün elektrik faturası kadar gelir kaybı yaşanıyor.

Bozuk gıdalar imha edildi
Kamu derneklerinin faaliyetine son verilmesi sonucu, Phaselis antik kentinde turistler için satılmak üzere daha önce alınan çok sayıda yiyecek ve içecek maddesi, son kullanım tarihi geçtiği için imha edildi. Tur düzenleyen rehberler, “Teknelerle turistleri karaya taşıyan balıkçılar ve korsan büfeciler para kazanıyor. Ama, devlet kendi katı kuralları yüzünden elektrik parasını bile ödeyemiyor. Teknede yiyecek-içecek satanlara kızmamak lazım. Hiç olmazsa, onlar sayesinde turistler susadığında bir bardak su bulabiliyor. Devlet, zengin varlıklarının fakir bekçiliğini yapıyor” diye konuşuyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre, Phaselis Antik kentini geçen yıl 154 bin 232 kişi ziyaret etti. Bu ziyaretçilerden 648 bin 416 YTL gelir elde edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/antik-kente-elektrik-icrasi_46750.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!