Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arkeolojideki Boşluktan İş Fırsatı Yarattı

Arkeolog Onur Zunal, İzmir'de sadece arkeolojik kazı ve restorasyon alanlarına malzeme, ekipman temini, uygulama ve danışmanlık hizmeti sağlayarak bir ilki gerçekleştirdi.

Akşam Gazetesi
1


rkeolog Onur Zunal, İzmir'de sadece arkeolojik kazı ve restorasyon alanlarına malzeme, ekipman temini, uygulama ve danışmanlık hizmeti sağlayarak bir ilki gerçekleştirdi. Onur Zunal'ın kurduğu Arkeon şirketi, dünyanın en önemli arkeoloji merkezlerinden biri olan Anadolu coğrafyasında, arkeoloji bilimini, aynı özen ve ciddiyetle özel sektörde de yapma olanağı sağlamak ve önemli bir istihdam yaratmak amacı ile yola çıktı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Klasik Arkeoloji Bölümü mezunu ve halen Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü'nde yüksek lisans öğrenimine devam eden Zunal, 2002 yılından bu yana Altınoluk'ta sürdürülen Antandros Antik Kenti'nin kazı ve restorasyon çalışmalarına katıldığını ve aynı zamanda sualtı arkeolojisi ile ilgili çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Zunal, İzmir'de bu alandaki boşluğu doldurmak düşüncesiyle şirketin yeni kurulduğunu belirterek 'Amacım, öncelikle arkeolojik kazılara, restorasyon, konservasyon ve seramik-mimari çizim alanlarında gerekli ekip ve ekipman desteğini sağlamak. Şirketimiz, konularında uzman kadrosu ile arkeoloji, restorasyon, konservasyon, seramik, mimari çizim ve kimya alanlarında danışmanlık ve uygulama hizmetleri de sunuyor' diye konuştu.

Arkeon'un arkeoloji bilimini, aynı özen ve ciddiyetle özel sektörde de yapma olanağı sağlamak ve önemli bir istihdam yaratmak amacı taşıdığını vurgulayan Zunal, arkeolojik kazı ve restorasyon alanlarında özel sektör için İzmir'de bir ilke imza attıklarını söyledi. Türkiye'de bu alanda hizmet veren firma sayısının çok az olduğuna dikkat çeken Zunal, Arkeon'un İzmir ve Ege Bölgesi için sektördeki önemli bir boşluğu dolduracağını ifade etti.

Fırsat kapısı oldu
Türkiye'de arkeoloji gibi önemli bir bilim dalının zor şartlar altında yapıldığını vurgulayan Zunal, devletin ve özel sektörden sponsorların kısıtlı destekleriyle yapılan çalışmaların arkeologların büyük özverileri sayesinde sürdürüldüğünü anlattı. Zunal, 'Öte yandan üniversitelerde akademisyen kadrolarının yetersizliği nedeni ile pek çok kalifiye arkeoloğun başka işler yapmaya zorlandığı da bir gerçektir. Bu gerçekler karşısında böyle bir iş kurmak benim hem arkeolojiden kopmamamı sağlayacak hem de bu işten geçimimi sağlamama yardımcı olacaktı. Ayrıca arkeoloji ve restorasyon konularında önemli bir istihdam yaratılacak ve konularında yıllarca eğitim almış olan kişiler de Arkeon'da kendi mesleklerini yapma fırsatını bulacaklar' dedi.

Arkeon'un malzeme, ekipman listelerinin arkeolojik kazı ve restorasyon konservasyon alanlarına yönelik olarak tüm ihtiyaçlara cevap vermek üzere hazırlandığı bilgisini veren Zunal, restorasyon kimyasallarından seramik-mimari çizim malzemelerine, el ölçü aletlerinden kalıp kaplama malzemelerine, iş güvenliği malzemelerinden kil rengi kataloglarına kadar tüm ofis gereçlerinin bünyelerinde bulunduğunu aktardı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/arkeolojideki-bosluktan-is-firsati-yaratti_50884.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • türkiyede arkeolojiye verilen önemin az olduğunu düşünüyorum YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!