Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Asya Kahverengi Bulutu’ Milyonları Tehdit Ediyor.

Bulutun, Pakistan’ın kuzeybatısı, Afganistan, Çin ve Orta Asya’nın batısındaki yağışları %40 oranında azaltabileceği, asit yağmurlarına yol açarak,

NTV-MSNBC
‘Asya Kahverengi Bulutu’ Milyonları Tehdit Ediyor.

b>Bulutun, Pakistan’ın kuzeybatısı, Afganistan, Çin ve Orta Asya’nın batısındaki yağışları %40 oranında azaltabileceği, asit yağmurlarına yol açarak, ekinlerle ormanlara zarar verebileceği ve solunum yolları hastalıklarına neden olabileceği belirtiliyor.
BM Çevre Programı, Asya kıtasının güneyini kaplayan ve “Asya Kahverengi Bulutu” diye anılan 3 kilometre kalınlığındaki kirli hava bulutunun, milyonlarca kişinin hayatını tehdit ettiğini bildirdi.
BM Çevre Programının yaptığı araştırmaya göre, kül, asit, aerosol ve diğer zararlı maddeler içeren bulut, Afganistan’dan Sri Lanka’ya kadar uzanan bölgede yağış seyrini etkiliyor ve tarıma zarar veriyor. Araştırma, milyonlarca kişinin, kuraklık ve sel tehdidiyle karşı karşıya kalmasının, ekonomik gelişme ve sağlık açısından da korkunç sonuçlar doğurabileceğini ortaya koyuyor.
BM Çevre Programı Başkanı Klaus Toepfer, düzenlediği basın toplantısında, “Bu konuda erken uyarı aldık. Konuyla ilgili bilgiye sahibiz. Ancak bundan fazlasına ihtiyacımız var” dedi. Bu kalınlıktaki bir bulutun, dünyanın yarısını bir haftada dolaşacağını belirten Toepfer, bulutun, orman yangınları, zirai atıkların yakılması, araçlarda kötü yakıtların kullanılması, endüstri ve elektrik santralleri ve gaz ocaklarının sonucu olduğunu söyledi.
“Asya Kahverengi Bulutu” diye anılan 3 kilometre kalınlığındaki kirli hava bulutunun, dünyanın geleceği için eyleme geçilmesinin önemini gösterdiğini belirten Toepfer, “Asya’da ortaya çıkan büyük çaptaki kirlilik sorunu, Johannesburg’da yapılacak BM’nin Yeryüzü Zirvesi’nde acilen ele alınması gereken tehditleri içeriyor” diye konuştu.
Klaus Toepfer, “Asya’nın ve dünyanın hatırı için, bu sorunun üstesinden gelinmesi amacıyla siyasi ve ahlaki iradeyle bilime sahip olalım” dedi.

SOLUNUM YOLU HASTALIĞI RİSKİ
Araştırmayı yürüten 200’ü aşkın bilim adamından biri olan Prof. Victor Ramanathan, bulutun, yeryüzüne düşen güneş enerjisi miktarını yüzde 15 oranında azalttığını belirterek, “Düşüş bekliyorduk, ama bu oranda değil” dedi. Bulutta ısı emen maddelerin, atmosferin aşağısını önemli ölçüde ısıttığı, bunun da, kışın görülen muson yağmurlarını değiştirerek, Asya’nın kuzeybatısında yağışların büyük ölçüde azalmasına, doğu kıyılarındaysa benzer şekilde artmasına neden olduğu belirtildi.
Araştırma, bulutun, Pakistan’ın kuzeybatısı, Afganistan, Çin ve Orta Asya’nın batısında yağışları yüzde 40 oranında azaltabileceği, asit yağmurlarına yol açarak, ekinlerle ormanlara zarar verebileceği ve solunum yolları hastalıklarına neden olabileceğini gösteriyor. Ozon tabakasındaki deliğin nedenlerinden birini açıklayan ve bu araştırmada da yer alan Nobel ödüllü bilim adamı Paul Crutzen, sadece Hindistan’da atmosferdeki kirlilik nedeniyle her yıl 2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Böyle giderse çok ciddi bir sorunla karşı karşıya kalırız” dedi.
Bulutun seyri ve insanlar üzerindeki etkisinin izlenmesi için özel istasyonlar kurulması çağrısında bulunulan araştırmada, bulutun, gelecek 30 yılda nüfusu 5 milyarı bulması beklenen Asya’da daha da etkili olacağı bildirildi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/asya-kahverengi-bulutu-milyonlari-tehdit-ediyor-_1341.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!