Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ataşehir MİA Dönüşümüne Yargıdan Veto

İstanbul 1. İdare Mahkemesi, TOKİ'nin 15.02.2008 tasdik tarihli 'Ataşehir Toplu Konut Alanı 1/5000 Ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı Değişikliği' ve 'Ataşehir Toplu Konut Alanı 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı Değişikliği' için oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

yapi.com.tr
Ataşehir MİA Dönüşümüne Yargıdan Veto

İstanbul 1. İdare Mahkemesi, TOKİ'nin 15.02.2008 tasdik tarihli 'Ataşehir Toplu Konut Alanı 1/5000 Ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı Değişikliği' ve 'Ataşehir Toplu Konut Alanı 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı Değişikliği' için oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, yazılı bir açıklama yaparak yargı kararının gereğinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu ve söz konusu plan değişikliklerine ilişkin uygulama girişimlerine derhal son verilmesi için sorumluları görevlerini yapmaya davet etti.

Açıklamada, İstanbul gibi nüfusu 13 milyona ulaşan bir kentte MİA’nın yerinin alt ölçekli planlarda yapılan ada bazındaki mevzi değişikliklerle yapılamayacağına dikkat çekiliyor ve MİA bölgelerinin ciddi bir analiz ve sentez çalışmasına dayalı olarak hazırlanan kent bütününe ait üst ölçekli planlarla belirlenmesi gerekliliğinin altı çiziliyor.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Başbakan tarafından, Merkez Bankası başta olmak üzere, kamu bankalarının genel merkezlerinin İstanbul’a taşınacağı açıklanmış, yeni yerleri olarak da Ataşehir’de, meri planda 'konut' görünen alanlar gösterilmiş; böylelikle, Ataşehir planlarında üstten talimatla gerçekleştirilen yeni bir plan değişikliği, çevre koşullarını, plan bütünlüğünü, üst plan kararlarını, imar mevzuatını ve hukuku hiçe sayacak bir biçimde gündeme gelmiş; bu çerçevede, Toplu Konut İdaresi, meri planlarda konut olarak görülen Ataşehir bölgesindeki henüz yapılaşmamış boş alanları, yaptığı plan değişikliği ile merkezi iş alanına (MİA) dönüştürmüştü.  

Bir kentin MİA’sı, o kentin yaya ve araç trafiğinin, hizmet sektörünün, çalışma ve alışveriş alanlarının en yoğunlaştığı bölgesidir. Bu alanlar aynı zamanda yapılaşma yoğunluğunun da en yüksek olduğu alanlardır. Bu nitelikleriyle, söz konusu MİA fonksiyonları bölgeye geldiğinde hem tüm Anadolu Yakası’nın dengesini alt üst edecek, hem de Ataşehir ve civarında bugün var olan trafik kaosunu daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir.

Kentin MİA’sı, aynı zamanda kentin kalbidir. Tüm çevresini ve kentin gelişim ve dönüşümünü ciddi biçimde etkiler ve değiştirir. Hele İstanbul gibi nüfusu 13 milyona ulaşan  bir dünya kentinde, kentin birinci derece merkezi olan MİA’nın yerinin, böyle alt ölçekli planlarda yapılan ada bazındaki mevzi değişikliklerle değil, ciddi bir analiz ve sentez çalışmasına dayalı olarak hazırlanan kent bütününe ait üst ölçekli planlarla belirlenmesi gerekir.

Bu planlama sürecinde ise, kentin bugününü ve yarınını biçimlendirmede son derece belirleyici olacak  ve uygulanması halinde geri dönülemeyecek zararlar doğuracak bir arazi kullanım kararı, bir 'emir-komuta' zincirinin ürünü olarak ortaya konmuştur. Batı Ataşehir’de Anadolu Otoyolu üzerinde kalan konut alanına ve Doğu Ataşehir’de Anadolu Otoyolu güneyinde kalan yapılaşmamış alana MİA fonksiyonu getirilmiştir. Ayrıca, MİA1 ve MİA2 lejantı ile gösterilmiş olan bu birbirinden kopuk iki ayrı MİA kararına ilaveten, bir kısım konut ve donatı alanları üzerinde de değişiklikler yapılmıştır. Plan değişikliği,  TOKİ’nin 14.01.2008 tarih ve 35 sayılı yazısı ile, 5162 sayılı kanunun 2. maddesi gereğince onanmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderilmiş; 18.01.2008 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından, 15.02.2008 tarihinde de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından aynen onaylanarak askıya çıkarılmıştır. Askı süresi içinde plana itiraz edilmiş; 60 günlük yasal süresi içinde itirazımıza hiçbir cevap alınamaması üzerine, planın yürütmesinin durdurulması ve  iptali için idari yargıda dava açılmıştır.

İstanbul 1. İdare Mahkemesi,  '…..dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planında, imar mevzuatına, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.' diyerek ve '…..hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği'ni de vurgulayarak,  15.02.2008 tasdik tarihli 'Ataşehir Toplu Konut Alanı 1/5000 Ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı Değişikliği' ve 'Ataşehir Toplu Konut Alanı 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı Değişikliği' için 'yürütmenin durdurulması' kararı  almıştır.

Yargı kararının gereğinin yerine  getirilerek, söz konusu plan değişikliklerine ilişkin uygulama girişimlerine derhal son verilmesi için  sorumluları görevlerini yapmaya davet ediyoruz".

http://www.yapi.com.tr/haberler/atasehir-mia-donusumune-yargidan-veto_68687.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!