Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Atı Alan İzmit'i Geçmiş!

Tartışmaların odağındaki İstanbul Boğazı’na üçüncü köprü projesi İzmit’i de etkiledi. Başta TMMOB’ye bağlı Çevre, Ziraat, Şehir, Mimarlar, Orman Mühendisleri ve bölgedeki yurttaşların oluşturduğu ‘Toprağın Kardeşliği’ adlı grup, yaşanlara dikkat çekmek için eylem düzenledi. Paylaşım alanları içinde yer alan Eseler ve Bayraktar köyleri arasında

BirGün Gazetesi
1 Atı Alan İzmit'i Geçmiş!

artışmaların odağındaki İstanbul Boğazı’na üçüncü köprü projesi İzmit’i de etkiledi. Başta TMMOB’ye bağlı Çevre, Ziraat, Şehir Plancıları, Mimarlar, Orman Mühendisleri ve bölgedeki yurttaşların oluşturduğu ‘Toprağın Kardeşliği’ adlı grup, yaşanlara dikkat çekmek için eylem düzenledi. Paylaşım alanları içinde yer alan Eseler ve Bayraktar köyleri arasında yapılan açıklamada Kuzey Marmara Otoyolu’nun geçiş güzergahı hakkında önemli bilgiler verildi.

ARAZİLERİN PAYLAŞIM LİSTESİ AÇIKLANDI

CHP Kocaeli il genel meclis üyesi Ahmet Uzun, Kuzey Marmara Otoyolu’nu İzmit’in bağrına sokulmak istenen bir hançer olarak değerlendirdi. Uzun ayrıca önemli bir iddiada ortaya attı: “Güzergâh çevresinde binlerce dönüm arsanın yerel yönetimlere bağlı şirketler ve iktidara yakın işverenlerce alınmış olması ‘bilgiye önceden ulaşılmış’ olduğu kuşkusunu arttırıyor.” Uzun bu şirketlerin adlarını ise şöyle açıkladı: “Alikahya  OSB 2250, Assan Kibar OSB 3500, Goodman lojistik 400, Fehmi Yıldız 1800, Borusan Holding 1280, İzaydaş 3500, Kent Konut 7000, Nihat Ergün 125, Pozak Demir A.Ş. 360 dönüm.”

Uzun, yetkililere şu soruları da yöneltti: “Bu toprakların paylaşım oranı doğru mudur? Oysa bütün karayolu planları orman ve 2. sınıf tarım alanlarından düz bir hatta giderken şimdi neden ovaya indi? Söz mü verildi birilerine? Yoksa ovada rant için bekleyenler mi var?”

‘KÖYLÜLER TOPRAKSIZLAŞTIRILIYOR’

Tarlaların başında gerdanlık gibi satış tabelaları olduğuna dikkat çeken Uzun, “Emlakçılar, AKP simsarları sardı tarlaları, Eğer satmıyorsa direniyorsa insanlar AKP yandaşı işadamları iniyor 1. sınıf alanlara. Ne için, üretim için mi? Hayır rant ve talan için. Ve köylüler topraksızlaştırılıyor. 700 yıldır yaşadıkları toprakları satıp göç yollarına diziliyorlar” diye konuştu.

‘YÖNETMELİĞE AYKIRI’

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu adına Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nedim Kara da otoyol yapımının yönetmelik açısından da doğru olmadığına değindi. Kara, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin ÇED raporu hazırlanması gereken projeler listesinde otoyolların da bulunduğunu belirtti ve ÇED raporu olmayan projenin hayata geçirilemeyeceğini ifade etti.

SİYASİLER DE KATILDI

CHP İzmit İlçe Başkanı Ömer Hazer,  İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, KESK Kocaeli Şubeler Platformu, ÖDP İl Başkanı Sedat Şehoğlu, Kocaeli Halkevleri, TMMOB İKK Sekreterliği, Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, köy muhtarları, Kocaeli Muhtarlar Derneği Başkanı Süleyman Şen ve çok sayıda yurttaş eyleme katıldı.

3 köprü için ağaç katliamı yapılacak

Yeşiller Partisi yetkililerinin verdiği bilgilere göre, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün Çevre ve Orman Bakanlığı’na sunmak üzere hazırladığı çalışmada hangi bölgelerde ne kadar ağacın kesildiği ve kesileceği tek tek açıklanıyor. Yeşiller Partisi’nin dayandığı belgeye göre üçüncü köprünün ormanlık arazideki ana parçası 19.6 kilometre, tali yolları ise 17.86 kilometre. Yol için 110 metre genişliğinde bir alan açılacak. Bu uğurda 1 milyon 610 bin 372 ağacın kesileceği bilgisi verildi.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/ati-alan-izmiti-gecmis_80704.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • siz almadınız mı?! YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!