Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ayancıklılar Soruyor "Bu Mahmuzlar Niye Yapılıyor?"

Ayancık sahilinde 2009 yılında denize kayalar dökülerek yapılan mahmuzlar yenileniyor. Ayancıklılar, Belediyenin kumsal oluşturacak, kıyıyı koruyacak dediği projeden endişeli.

yapi.com.tr
Ayancıklılar Soruyor "Bu Mahmuzlar Niye Yapılıyor?" Foto: Bianet

Bianet'ten Uğur Şahin ile Coşku Bozduman'ın haberine göre, Sinop’un Ayancık Belediyesi ve Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü’nün (DLH) 22 Ekim 2014 tarihinde başlattığı mahmuz çalışması yurttaşların tepkilerine neden oldu. Mahmuz adı verilen taş yığınlarının yapılmasıyla birlikte yurttaşlar sahillerinin yok edileceği ve deniz florasına zarar verildiği düşüncesiyle endişeli.

AKP’li belediye bu çalışmayla birlikte deniz kenarının kum olacağı ve sahil güvenliğinin sağlanacağını öne sürmüştü; Ayancıklılar ise projenin sahili yok ettiği görüşünde ve deniz florasına zarar verdiğini söylüyor.

Ayancıklılar anlatıyor

Konuyla ilgili olarak emekli öğretmen Vecdi Ünlü, Belediye’nin asıl amacının denize girilmesini engellemek ve Çamurca mevkiinden gelen yolu burada birleştirmek olduğunu; insanları adım adım buna alıştırdıklarını söylüyor.

Ünlü bölgenin böyle bir projeye ihtiyacının olmadığını ve doldurulmadan önce sahilin doğal bir güzelliğinin olduğunu söylüyor: “Harika bir sahilimiz vardı, şimdiyse şantiye halinde. Önce 2009 ve 2010 yılında dolgu yaptılar. Sahil kum olacak dediler, geçen o kadar süre içerisinde bu sahil kum olmadı. Üstüne denizin içi berbat hale geldi ve çeşitli akıntılar oluştu. Bu zamandan sonra üzülerek söylüyorum ki hiçbir zaman sahilimizde sağlıklı bir yüzme alanı olmayacak.”

Belediyeden umudu kesmiş Ünlü, çözümün toplumsal bir tepki oluşturmak olduğunu söylüyor: “Ben bu olanları sosyal medya aracılığıyla paylaşıyorum ama olmuyor. Sivil toplum ve partilerden kitlesel bir tepki maalesef yok. Keşke olsa ama yok. Yüz metre sahilimiz kaldı onu da berbat hale getiriyorlar”.

Yol geçecek iddiaları

Ayancık esnafından Tuğrul Ünlü debelediyenin halkı bilgilendirmediğini, asıl projenin ne olduğunu kimsenin bilmediğini söylüyor:

“2009 yılından bu yana güzelim denizimizi yok etmekle meşguller. Denize girilen noktalar dahil tüm kıyı şeridinden yol geçeceğine dair iddialar var. Bu mahmuzlar başka bir projenin ön çalışmaları mı? Ne yapılmaya çalışıldığına dair kimsenin bir fikri olmadığı gibi projeyi yürüten belediye tarafından yapılan bir açıklama da yok.”

Konuya ilişkin yöre sakini fotoğrafçı Volkan Atılgan sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla bir video yayınladı. Atılgan, “Ayancık Belediyesi bu çalışmanın gerekçesini halkla paylaşmıyor. Bu bir kıyı katliamı. İskelenin sağında ve solunda 3’er adet toplam 6 adet mahmuz bundan 6 yıl önce yapılmıştı. Şimdi yeniden mahmuz yapılıyor, 400, 450 bin TL civarı bir paraya mal olacağı söyleniyor. Kıyı katliamı ve deniz florası ortadan kaldırılıyor” diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayanciklilar-soruyor-bu-mahmuzlar-niye-yapiliyor_127858.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!