Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ayasofya Aydınlatılıyor

Ayasofya niye karanlık yazım üzerine (Hürriyet, 13 Haziran 2005) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Müsteşar Prof. Dr. Mustafa İsen başkanlığındaki Birim Ámirleri toplantısından sonra Ayasofya Müzesi’nin yeniden binanın bütün cephelerini gösterecek şekilde aydınlatılmasına karar verildi.

Hürriyet Gazetesi/Doğan HIZLAN



yasofya niye karanlık yazım üzerine (Hürriyet, 13 Haziran 2005) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Müsteşar Prof. Dr. Mustafa İsen başkanlığındaki Birim Ámirleri toplantısından sonra Ayasofya Müzesi’nin yeniden binanın bütün cephelerini gösterecek şekilde aydınlatılmasına karar verildi.

Mustafa İsen’in yaptığı açıklamaya göre, bu akşamdan itibaren minarelerin hepsi aydınlatılacak, diğer aydınlatma projesi de on gün içinde tamamlanacak.

Aydınlatmaya ayrılan on günlük sürede, eskiyen kabloların değiştirilmesi, teknik aksamın yenilenmesi gerçekleştirilecek.

Böylece tarihi yarımada da, eşit aydınlanma sağlanmış olacak.

Mustafa İsen şöyle konuştu:

‘Bakanlık olarak Türkiye’deki hiçbir tarihi esere uzaklığımız olamaz. Ayasofya’daki ışıklandırma yok değil. Elimizdeki sistem çağdaş değil. Bazı bölgeler de yeteri kadar aydınlatılmamış. Bugünden itibaren ışıklandırma kontrol edilecek. Gözden geçirilecek. Bizim şehirlerimiz diğerleriyle karşılaştırılınca ışıl ışıl değil.

Ayrıca Rumelihisarı üzerine de çalışıyoruz. Orayı yeniliyoruz. Ayasofya için enerji tasarrufu söz konusu olamaz.’

İsen, bütün meydanın ışıklandırılmasının sponsorluk çerçevesi içinde çözülmesini umduklarını ancak sponsor bulunamaması durumunda da Bakanlık bütçesi içinde çözeceklerini belirtti.

Çünkü bu tarihi yarımadanın, ‘bütün dünya için bir prestij alanı olduğunu’ söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Antalya’da bir otelin açılışında yaptığı konuşmada, çağdaş turizmin iki yönü üzerinde durdu; turizmin sadece deniz, güneş değil, kültür ve inanç turizmi’nde odaklandığını belirtti.

Gerçekten de bugünün turizm haritasında, iki unsur önde geliyor.

Anadolu’nun birçok yerinde, eski mabetler -gerek cami, gerek kilise- onarıldı, yerli yabancı birçok kişi de orayı ziyarete geldi.

Yakın örneklerden biri, Ürgüp’teki onarımlardır.

İnanç turizminin yanı sıra kültür turizmi sözüne de dikkat çekmeliyiz.

Çünkü sanat, edebiyat, müzik dergilerinde gördüğüm bütün reklamlarda, orada yaşamış edebiyatçılardan, ressamlardan, müzikçilerden söz ediyorlar.

Sanırım Kültür ve Turizm Bakanlığı bu doğrultuda çalışmalar yapacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’a, Müsteşar Prof. Dr. Mustafa İsen’e kendim, İstanbul halkı ve bütün dünya adına teşekkür ederim.

Gösterdikleri duyarlıklar için.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayasofya-aydinlatiliyor_58338.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!