Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Aymazlığın 20. Yıldönümü

Aymazlığın 20. Yıldönümü

Radikal Gazetesi
Aymazlığın 20. Yıldönümü

b>Çernobil sonrası TV'ye çıkıp çay içenler, yalnız değildi. Kazayı 'iki hafta sonra' açıklayan Sovyet yetkililer de 'radyasyonun yararı' kitabı bastırmıştı.

"İlk günlerde reaktörün yüzeyinin güneş gibi giderek ısındığını ve sızan radyoaktif bulutları görebiliyorduk". Dünyanın en büyük nükleer kazasının ardından temizlik çalışmalarına katılan Prof. Dr. Dimitri Hrodzinski, o dumanları çıplak gözle görebiliyordu. Ama SSCB'de yaşayanlar, dün Ukrayna ve Rusya'da 20. yıldönümü törenlerle anılan Çernobil kazasını günler sonra öğrenebildi. İki hafta sonra yapılan ilk resmi açıklamada, "Bir felaket söz konusu olabilir" denildi.

Hrodzinski'ye göre facianın boyutunu küçültmeye yönelik çabalar bununla da kalmadı. Kazadan sonra halk bilinçli olarak yanlış bilgilendirildi: "Moskova'da radyasyonun pozitif etkilerini anlatan kitap bile yayımlandı."

"Yalnızca orada olanlar o günü anlayabilir" diyen Prof. Dr. Hrodzinski, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu, Alman Heinrich Böll Vakfı, Nükleer Bilgi ve Kaynak Servisi'nin de yer aldığı grup ve kurumlar tarafından düzenlenen 'Çernobil+20=Gelecek İçin Anımsama Konferansı'nda konuştu.

Toplantıda küresel enerji meselesinde kritik bir noktaya gelindiği, Çernobil'in sonuçlarınınsa hafife alınmaya çalışıldığı görüşü savunuldu. BM tahminlerine göre tüm dünyada Çernobil'e bağlı 9 bin ölüm vakası olacak. Konferansta açıklanan 'Çernobil Hakkında Diğer Rapor'daysa (TORCH) kazanın tüm dünyada 30-60 bin ölümcül kanser vakasına yol açacağı öne sürüldü.

Rapora göre sadece Avrupa'daki etkileri incelenen nükleer facia, Trakya'da sezyum 137 kirliliği yarattı.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 110 kilometre kuzeyindeki santralda, patlayan dördüncü reaktörden geriye kalanlarsa hâlâ korkutuyor. Üzeri betonla kaplanan enkazda çatlaklar oluştu ve çökme riski söz konusu. Uluslararası toplumdan bu konuda yardım alan Ukraynalı yetkililer, onarım çalışmalarına bu yaz başlamak ve 2010'a doğru çalışmaları tamamlamak istiyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/aymazligin-20-yildonumu_45445.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!