Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakan Yıldız: Lütfen Dünyayı Kirletenler Temizlesinler

Bakan Yıldız, Su Vakfı, Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) desteğiyle düzenlediği '8. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu ve Fuarı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünyadaki gelişmelerin, Türkiye'deki politikaları etkileyecek kadar güçlü olduğuna dikkati çekerek, refahın,

yapi.com.tr / AA
Bakan Yıldız: Lütfen Dünyayı Kirletenler Temizlesinler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Hem Karadeniz'e hem de Akdeniz'e birer tane nükleer güçle alakalı santrali kurmuş olacağız. İnşallah Aralık ayının 15'inde yaklaşık, 2 hafta içinde biz proje şirketinin kurulmasıyla alakalı Türkiye'de bir toplantı yapacağız'' dedi. Bakan Yıldız, Su Vakfı, Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) desteğiyle düzenlediği '8. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu ve Fuarı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünyadaki gelişmelerin, Türkiye'deki politikaları etkileyecek kadar güçlü olduğuna dikkati çekerek, refahın, dünyadaki küreselleşme olgularının daha ön plana çıktığı bu dönemde enerjiyle alakalı dağılımın homojen olmamasının birtakım komplikasyonları olduğunu ifade etti.
    
Dünyayı kirletmedeki aktiviteler ve çabaların, temizlemekteki çabalardan çok daha fazla olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:

''O zaman biz de şunu söylüyoruz; gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye, tabii ki sanayileşmesini, enerjiyle ilgili taleplerini ve arzını yapmaya devam edecek. Şu anki büyüme hızları itibariyle baktığımızda Çin'den sonraki en fazla büyüyen ülke, 31 tane OECD ülkesi arasında en fazla büyüyen ülke. O zaman bizim şunu söyleme hakkımız vardır diye düşünüyoruz. Lütfen dünyayı kirletenler, dünyayı temizlesinler. Dünyayı kirletenlerin ayrı, temizleyenlerin ayrı olduğu bir ortam çok adilane bir dağıtım olmuş olmaz. Hep beraber ortak akıl bunu söyler; 'Siz gelişirken, dünyayı kirlettiğiniz kadar ben gelişirken aynı zamanda temizliyor olmamalıyım.' Bu bizim milli menfaatlerimize de aykırı bir durumdur. Ama biz gelişmekte olan bir ülke olarak, değişen, büyüyen ve gelişen Türkiye'nin dünyaya olan mükellefiyetleri ne ise biz onu yapabilecek bir siyasi istikrara ve son derece stabil hale gelmiş bir iktidara da sahibiz. O yüzden biz onun altında kalmayız. Biz onları yapalım. Üzerimize düşen görev ne ise biz onu fazlasıyla yapmaya da hazırız. Ama bizden çok daha fazlasının istenmesinin adil olmadığını vurgulamak istiyorum.''
    
Yıldız, Türkiye'nin dünyada yaşanan büyüme hızından ortalama 3 kat daha hızla büyüdüğüne işaret ederek, global krizin etkisiyle halen yaklaşık 3 yıldır büyümeyen, donan, bir kısmının geriye gittiği ülkelerin bulunduğu, hatta devletlerin iflas etme noktasına geldiği bir ortamda Türkiye'nin özellikle 2010 yılında yüzde 8'ler civarında bir büyüme rakamını yakaladığını anlattı.
    
''Arz güvenliğiyle alakalı sıkıntı yok''
    
Bunu karşılayabilecek olan enerjideki arz güvenliği yapısının sağlanması için yalnızca üretim kalemlerinde 5,5 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç olduğunu kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:

''Türkiye'de arz güvenliğiyle alakalı bir sıkıntı yok. Bu manada bir sıkıntıdan bahsetmiyoruz. Ama konu yalnızca bununla sınırlı değil. Çünkü her karbondioksit emisyonlarıyla alakalı gecikilmiş kararların alınmasının maliyeti dünyaya 500 milyar dolar civarında, her yıl için. Bu tedbirlerin zamanında alınamamasının, hepimiz tarafından bedeli ödenecek bir rakam haline dönüşmüş olması tabii ki tarafımızdan kabul edilemez bir durum. Yalnızca bizim bilinçli olmamız yeterli değil. Bugün her hafta bir tane kömür santrali devreye alan ülke var. Türkiye'nin kurulu gücünün 1,5 katı kadar yalnızca kömür santrali inşaatı yapan özel sektör firmaları var dünyada. O yüzden bizler Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın yaklaşık 2'ye katlandığı bir 2030 yılına doğru ilerliyoruz.''

Yıldız, bir yandan petrol ve doğalgaz ile alakalı rezervlerin tartışıldığı, ama hala en az 40-50 yıllardan bahsedilen bir birincil enerji kaynakları dünyasının bulunduğunu belirterek, bugün petrol ve doğalgaz daha çok pahalanmadan, bir sonraki hidrojen enerjisinin daha fizibıl olamadığını dile getirdi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: çevre enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/bakan-yildiz-lutfen-dunyayi-kirletenler-temizlesinler_84106.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!