Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakanlığa İnat İhale

Kültür Bakanlığı, Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Assos sahillerinde tartışma yaratan orkinos çiftliğine karşı çıktı. Bakanlığın ‘‘Bu böl

Hürriyet
Bakanlığa İnat İhale

b>Kültür Bakanlığı, Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Assos sahillerinde tartışma yaratan orkinos çiftliğine karşı çıktı. Bakanlığın ‘‘Bu bölgede su ürünleri çiftliği kurulamaz’’ kararına rağmen, çiftlik ihalesi yapıldı, Akuadem, bölgeyi yıllık 30 milyar liraya kiraladı.

İhale saati yanlış bildirilerek, dev kafeslere karşı çıkanların itirazı sonuçsuz bırakıldı. Merkezi İstanbul'daki Akuadem Deniz Mahsulleri Üretim ve Pazarlama Limited Şirketi'nin Ayvacık'ın Kuruoba Köyü sahilinde kurduğu dev kafeslerle orkinos üretimi yapma girişimi, tepki çekti. Kuruobalılar ve çevredeki Behramkale, Korubaşı, Bektaş ve Sivrice Köyü'nde yaşayanlar, balık çiftliğine karşı çıktı, eylem düzenledi. Köylüler çiftliğin denizi kirleteceğini, deniz trafiğini de olumsuz etkileyeceğini öne sürdü. Ayvacık Kaymakamlığı, Akuadem'in yer tahsisi yapılmadan çiftliği kurduğunu belirterek, kafeslerin kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine şirket yüzer kafesleri Çeşme'deki çiftliğine çekti, ancak kafeslerin alt kısmı bölgede kaldı. Kültür Bakanı Suat Çağlayan'ın imzasını taşıyan karar, 7 Kasım 2002'de Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderildi. Kültür Bakanlığı, sadece Akuadem şirketinin katılacağı ve Ayvacık Mal Müdürlüğü'ndeki yer tahsisi ihalesinin iptalini ya da yeni şartlar belirleninceye kadar ertelenmesi istedi. Ancak bakanlığın bu kararına rağmen ihale Ayvacık Mal Müdürlüğü'nde dün yapıldı. Akuadem, balık çiftliği için yıllık 30 milyar lira kira ödemeyi taahhüt etti. Üstelik ihale saati basın mensuplarına ve çiftliğe karşı çıkanlara yanlış bildirildi. Mal Müdürü Ahmet Şahin, basın mensupları ve köylülere ihalenin saat 11.00'de yapılacağını söyledi, ancak ihale saat 10.00'da yapıldı. İhaleyi Akuadem kazandı. Şahin, ‘‘İhale günü olan 11 Kasım nedeniyle karıştırdım. Saati de yanlışlıkla 11.00 diye söylemişim. Üzerimde büyük bir baskı ve stres vardı’’ dedi. Şahin, Kültür Bakanlığı kararından da haberi olmadığını öne sürdü.

Mal Müdürü görevi kötüye kullanıyor

Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Ayvacık Mal Müdürü Ahmet Şahin'in kendilerini yanılttığını belirterek, ‘‘Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kemal Erdoğan'la birlikte, Ahmet Şahin'e, Kültür Bakanlığı'nın sözkonusu yasak kararını hatırlattık. İhalenin yapılmaması gerektiğini söyledik. Ahmet Şahin, ‘İhale 11.00'de. Saat henüz 09.45. İtirazınızı sözlü değil, yazılı yapın' dedi. İtirazımızı ihale bittikten sonra yapmış olduk. Ancak bu işin peşini bırakmayacağız. Kültür Bakanlığı kararından haberi olmadığını söyleyen Mal Müdürü, ayrıca görevini kötüye kullanıyor’’ dedi. Sayman sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘O bölgede, orkinos çiftliğinin kurulması yasal olarak mümkün değil. Bu nedenle o deniz bölgesi kiralanamaz. İhaleye katılan tek şirket, 23 Ağustos'tan bu yana ihaleye çıkarılacak deniz alanını işgal ediyordu. Ayvacık Kaymakamlığı'nın haksız müdehalenin meni kararına rağmen, tecavüz devam ediyor. Çünkü kafeslerin alt kısmı bölgede. Yasadışı faaliyette bulunan şirketin durumu, kiralamayla meşrulaştırılamaz. Bu kamu yönetimiyle bağdaşmaz. Kamu görevlisi sorumluluğuna da aykırı.’’

Gelseydi engellerdik

Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı, Kültür Bakanlığı'nın ihalenin iptaline ilişkin karar metninin eline dün saat 14.00 sıralarında ulaştığını söyledi. Kamçı, ‘‘Bu yazı daha önce elimize gelseydi, ihaleyi gerçekleştirmezdik. Şimdi Kültür Bakanlığı'nın yapacağı inceleme sonucunda Maliye Bakanlığı olumlu ya da olumsuz kararını verir. Sözkonusu yerin SİT alanı olarak ilan edilmesi durumunda ihale iptal edilir. Ya da ihalenin uygunluğuna karar verilip, gecikmeli olarak onaylanır’’ dedi.

İzin vermiyor ama...

Kültür Bakanlığı'nın yasak kararının altında Kültür Bakanı Suat Çağlayan'ın imzası var. Kültür Bakanlığı, Assos Arkeolojik Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu'nun ‘‘Bölgede sualtında da birçok tarihi eser var’’ başvurusunu değerlendirip çiftliğe vize vermedi. Bakanlık, sözkonusu bölgede sualtı arkeologları tarafından araştırma yapılacağını, sonuçlar değerlendirildikten sonra bölgeyle ilgili nihai kararın verilebileceğini, ancak şu anda bu bölgede su ürünleri üretim tesisleri kurulamayacağını bildirdi.

Yıllığı 30 milyara kiraladı

Ayvacık Mal Müdürlüğü'ndeki ihaleye katılan Akuadem Genel Müdürü Hasan Şerefoğlu, Assos sahillerinde orkinos üretim tesisi için kullanacağı deniz alanını yıllığı 30 milyar lira karşılığında kiraladı. Hasan Şerefoğlu Mayıs ayında üretime geçeceklerini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakanliga-inat-ihale_2359.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!