Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bankaların Rekabetinden Tüketici Kazançlı Çıkıyor

Bankaların mortgage rekabetinden en çok tüketici kazançlı çıkıyor. Bankalar faizlerini sürekli düşürürken konut fiyatları genel seçim süreci ve yaz mevsiminin etkisiyle olduğu yerde sayıyor.

Milliyet Gazetesi/ESra ÖZSÜMER



2 Temmuz'da yapılacak olan genel seçimin ardından genel faiz oranlarının düşeceğini tahmin eden bankalar, mortgage kredilerinde girdikleri rekabetin de etkisiyle küçük oranlarda ama istikrarlı faiz indirimlerine giderken konut fiyatları hem erken genel seçimin hem de her yaz yaşanan mevsimsel durgunluğun etkisiyle olduğu yerde sayıyor.

Fırsat günleri
Uzmanlar, konut fiyatlarının artmadığı ve genel faizlerin düşmediği bugünlerde olması gereken seviyenin altında bulunan mortgage faizlerinin tüketici için bir fırsat oluşturduğunu belirtiyor.

Buna karşılık konut fiyatlarının genel seçimin ardından yükselişe geçeceği tahmin edilirken, 2008 yılının sonuna kadar mortgage faizlerinde büyük bir düşüş olması beklenmiyor.

Mortgage kredilerinde hızlı bir düşüş trendinin başlaması için cumhurbaşkanlığı seçiminin de tamamlanması gerektiği belirtiliyor.
Seçimlerin ardından genel faiz oranlarıyla birlikte mortgage faizlerinin de istikrarlı ve giderek hızlanan bir şekilde düşeceğini tahmin eden uzmanlar, kayda değer bir faiz düşüşü için en az bir yıl beklenmesi gerektiğini söylüyor.

'Rekabet daha da artacak'
Koray Kaya - TEB Kredi Tahsis Direktörü
Faizlerdeki düşüşler bankaların konut kredisi piyasasından daha fazla pay alabilmek için girdikleri rekabetten kaynaklanıyor. Bu rekabet gerek faiz oranları gerek ürün çeşitliliği bakımından müşteriye olumlu olarak yansıyor. Bu rekabetin daha da artacağını düşünüyorum.
Yıl sonuna kadar önemli düşüşler beklemiyorum ancak genel düşüş trendinin devamını bekleyebiliriz.
Seçim süreci sonuçlandıktan sonra orta ve uzun vadede beklentilerin genelde olumlu devam etmesi halinde faizlerdeki düşüş trendi hızlanarak devam edebilir.

'Kasım ayını bekleyin'
Bahadır Teker - İstanbul Capital ortağı

Mortgage kredileri uzun vadeli krediler olduğu için seçim sonrası düşmesi beklenen genel faizlerden direkt olarak etkilenecek ve maliyetleri de aynı oranda düşecek. Bunu şimdiden görebilen bankalar mortgage faiz oranlarını düşürüyorlar.
Mortgage kredilerinde asıl düşüşler seçim sürecinin tamamlanmasıyla görülecek. Fakat bu düşüş çok ani değil istikrarlı bir düşüş olacak. Çek Cumhuriyeti birkaç yıl içinde yıllık faiz oranlarını 5 - 6 puan birden düşürmeyi başardı. Yani Türkiye'de yıllık faiz oranlarının bir yıl içinde 3 - 5 puan düşmesi mümkün. Bu yüzden tüketiciler konut fiyatlarının artma riskini göze alabiliyorlarsa konut kredisi almak için kasım ayını beklemeliler.

'Ekonomiye güven artıyor'
Teoman Metehan - Teknik Yapı CEO'su

Mortgage faizlerindeki düşüşü piyasalara ve Türkiye'nin geleceğine duyulan güvenin bir göstergesi olarak algılamak mümkün.
Faizlerdeki düşüşün seçimlerden sonra hızlanacağını düşünmüyorum, mevcut ivmesini koruyacaktır. Ama mortgage sisteminin tamamen devreye girmesi ve ikincil piyasanın oluşmasıyla faizlerde daha hızlı bir gerileme yaşanabilir. Bu olduğunda da konuta artan talep nedeniyle fiyatlarda yükselme yaşanacaktır. Faizlerin yüzde 1 seviyesine inmesinin mortgage sisteminin işlerlik kazanmasıyla mümkün olacağını sanıyorum.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bankalarin-rekabetinden-tuketici-kazancli-cikiyor_54945.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!