Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Barajlar Halka Açılıyor

Karakaya Barajı başta olmak üzere 30’a yakın barajı halka açmayı planadıklarını söyleyen Enerji Bakanı Hilmi Güler, “Çıkaracağımız Maden Yasası ile

NTV-MSNBC



b>Karakaya Barajı başta olmak üzere 30’a yakın barajı halka açmayı planadıklarını söyleyen Enerji Bakanı Hilmi Güler, “Çıkaracağımız Maden Yasası ile yarımcının önündeki engelleri kaldıracağız” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, hidroelektrik barajlarının gelir ortaklığı şeklinde hisselerini çıkardıklarını ve bu hisseleri süratli şekilde halka satarak kaynak yaratacaklarını söyledi.

Elektrikteki kayıp ve kaçaklara karşı çalışma başlattıklarını kaydeden Bakan Güler, özellikle büyük kullanıcılara sürpriz baskınlar yaptıklarını ve son 15 gün içinde 26 trilyon liralık kaçak yakaladıklarını bildirdi.
Hedeflerinin, sanayideki elektrik fiyatlarını aşağıya çekmek olduğunu belirten Bakan Güler, elektrik borçlarıyla ilgili olarak da borçlu kişilerle ayrı ayrı görüşerek, tahsilat çalışması yaptıklarını dile getirdi.
Güler, doğalgazı daha çok ısıtmada kullanmak istediklerini, elektrik üretiminde ise kömür ve hidroelektrik santrallara ağırlık vereceklerini belirtti. Elektrikte zamlı tarifeyi kaldırdıklarına dikkat çeken Bakan Güler, özellikle sanayinin kullandığı elektriğin fiyatını aşağıya çekmek için çalışmaların devam ettiğini bildirdi. -

GÜLER: BİRKAÇ MİLYAR DOLAR GELİR BEKLİYORUZ
Türkiye’de 30 civar?nda hidroelektrik santralı olduğunu kaydeden Bakan Güler, “Bundan birkaç milyar dolarlık gelir bekliyoruz. 30’a yakın barajımız var. Bunları sıra ve stratejiyle devreye sokacağız. Bu model ile ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi. Bakan Güler, çalışmalara muhtemelen Karakaya Barajı’ndan başlanacağını da söyledi.
Bakan Güler, barajların gelir senetleriyle halka açılmasının düşünüldüğünü kaydederek, “Bizim belli başlı, büyük miktarda elektrik üreten hidroelektrik barajlarımız ve barajlarla entegre çalışan santral ünitelerimiz var. Karakaya, Atatürk gibi... Bunların gelir ortaklığı şeklinde hisselerini çıkarıyoruz. Halka süratli şekilde açarak, kaynak yaratacağız. Biz aslında zengin bir ülkeyiz, bu kaynaklarımızı harekete geçireceğiz. (Kaynak nerede?) diye soruyorlar, işte kaynak burada” dedi.
Yeraltı zenginliklerine büyük önem verdiklerini belirten Bakan Güler, “Çalışmalarımızla, Enerji ve Tabii Kaynaklar olan bakanlığımızın ismini, Tabii Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı şekline dönüştüreceğiz. Türkiye’nin doğal kaynaklarını öne çıkarmayı düşünüyoruz. Maden Yasası ile yatırımcının önündeki birçok engel kaldırılacaktır” diye konuştu.
Eti Holding’in maden çıkarma ruhsatlarının satışa sunulduğunu bildiren Bakan Güler, bu yolla yeraltında yatan zenginliklere işlerlik kazandırılacağını kaydetti.
Bakan Güler, Acil Eylem Planı’nda belirtildiği gibi, mermer ihracatı içindeki ham blok ihracatının azaltılarak, katma değeri yüksek mermer ihracatının teşvik edileceğini ve 3 yıl içinde de ihracatın 1 milyar dolara çıkarılmasını planladıklarını söyledi.
İzmir’i “mermerin merkezi” yapmayı planladıklarını kaydeden Güler, “Bununla ilgili çalışma yapmamız lazım. Burada sadece Türk mermerlerini değil, başka ülkelerin de ürünlerini getirerek gerçek anlamda bir yarış sağlamamız gerekiyor” dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/barajlar-halka-aciliyor_3892.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!