Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başbakan Önerdi, TOKİ Uyguladı Vatandaş Örnek Dairelere Koştu

TOKİ'nin lüks konutların satışını artırmak için Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla uyguladığı modelle vatandaş satış ofislerine koştu. Bayraktar, "Bankalar faizleri indirsin, en sağlam para konutta" dedi.

Sabah Gazetesi
Başbakan Önerdi, TOKİ Uyguladı Vatandaş Örnek Dairelere Koştu

b>TOKİ'nin lüks konutların satışını artırmak için Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla uyguladığı modelle vatandaş satış ofislerine koştu. Bayraktar, "Bankalar faizleri indirsin, en sağlam para konutta" dedi.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) hasılat paylaşımı esasıyla yaptığı lüks konutların satışlarını canlandırmak için uygulanan model, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan çıktı. TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, 18 Ağustos Cuma günü düğmeye bastıkları yeni modele vatandaş tepkisini görmek için dün İstanbul'un Batı Ataşehir bölgesindeki inşaatları gezdi. Projelerdeki örnek dairelere gösterilen yoğun ilgiyi gören Bayraktar, "Piyasa yaz uykusundan uyandı. Sayın Başbakan'ın önerdiği model tuttu. Biz bir adım attık, bankalar da devamını getirsin" dedi.

Bankaların yüzde 1.5-2 aylık faiz ile konut kredisi kullandırdığına hatırlatan Bayraktar, biraz birikimi olan vatandaşın konut almasını sağlamak üzere, aylık yüzde 0.45-1.25 faiz ile 5 yıla kadar vade yaptıklarını söyledi. Sistemin içinde bankalar olmadığını vurgulayan Bayraktar, "Biraz biz, biraz da müteahhitler fedakarlık yapacak, vatandaşın parası yastık altından çıkacak. Gördüğünüz gibi vatandaş hemen olumlu tepki verdi. Bunun devamında bankaların da faizlerini düşürmesini bekliyoruz. Bankalar konut kredi faizlerini yükselterek bindiği dalı kesiyor. Halbuki en sağlam para konut alıcısından çıkar. Otomobilin altından rüzgar geçer, evin temeli yere sağlam basar" dedi.

Yeni ihaleler yolda
Şu anda yaklaşık 300 müteahhitle çalıştıklarını, bu modeli 30 müteahhitle işbirliği yaparak uygulayacaklarını söyleyen Bayraktar, Türkiye genelinde 520 şantiyede 200 bin konutun ihalesinin bitirildiğini, 70 bin konutun tamamlandığını, yıl sonuna kadar biten konut sayısının 100 bini geçeceğini söyledi. Bu yıl itibariyle hedeflenen 200 bin konutu aştıklarını,220 bin konuta ulaşacaklarını, gelecek yıl için de 250 bini aşmayı öngördüklerini belirten Bayraktar, inşaat sektöründeki aşırı fiyat yükselmesi nedeniyle yaklaşık 130 bin konutu içeren ihaleleri yavaşlatmalarına karşın, satışı yapılan veya satışa sunulan projelerin ihalelerin gerçekleştirildiğini söyledi. Bayraktar, TOKİ'nin ihaleleri durdurmasından sonra inşaat girdi maliyetlerindeki fiyatların düştüğüne, dengeye oturmaya başladığına işaret etti. Bayraktar, İstanbul'un Ataşehir Bölgesi'nde yaklaşık 7 bin konutu içeren 3 yeni ihaleye çıkacaklarını belirterek, bunun için piyasaların dengeye oturmasını beklediklerini söyledi.

Yeni yollar yapılacak
Bölgedeki yeni inşaatların tamamlanmasının ardından yaşanacak trafik yükünün azaltılması için yeni yollara ihtiyaç olduğunu söyleyen TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, "Bu bölgeyi 'Modern Dünyanın Yeni Kenti' diye tanımladık. Buna yakışır bir ulaşım ve eğitim ortamı olmalı. Karayolları ile trafik yükünü azaltacak yeni yolların yapılması için görüşüyoruz. Aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığı ile de eğitim altyapısı konusunda işbirliklerine gideceğiz" diye konuştu.

Sosyal tesisler TOKİ
Başkan Vekili Bayraktar, yeni yapılan sitelerdeki sosyal tesislerin değerlendirilmesi konusunda önce açık artırma ile satış modeli üzerinde durulduğunu, ancak bunun tesis işletmecilerinin denetlenmesini güçleştireceğine ilişkin kaygılar nedeniyle yeni yöntem arayışına girdiklerini söyledi. Bayraktar, "Aslında bu alanları en başta siteden daire alan vatandaşlara satarak onları sistemin içine dahil etmeyi düşünebilirdik. Bugün gelinen noktada belki de müteahhitlere vererek işletmeyi onların organize etmesini sağlamak daha iyi olacak" dedi.

Satılsın ki, kaynak gelsin
TOKİ'NİN hasılat paylaşımı modeli, idarenin müteahhitlerle ortakyaptığı lüks konutlardan elde ettiği geliri, çoğu Anadolu'da yapımı süren sosyal konutlara aktarması esasına dayanıyor. Düşük faiz dönemindeki hızlı satışlarla sosyal konutlara kaynak sağlayan hasılat paylaşımlı projelerdeki satış hızı, faizlerin yükselmesiyle düşmüş, TOKİ de bazı ihaleleri yavaşlatmak zorunda kalmıştı. İşte Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, TOKİ'ye düşük faizli model önermesinin gerisinde sosyal konutlara kaynak akışının hızlanması isteği yatıyor.

Erdoğan Bayraktar'ın mutfak merakı
Önceki gün Sabah'ta yayınlanan haberde, TOKİ'nin hasılat paylaşımı projelerinde uygulanacak yeni ödeme modeli yer almıştı. TOKİ Başkanı Bayraktar da dün vatandaşın ilgisini görmek için İstanbul'un Batı Ataşehir bölgesindeydi. Emay-İpek'in projesi KentPlus'un örnek dairesini, Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar ile gezen Bayraktar, mutfaktan çıkamadı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/basbakan-onerdi-toki-uyguladi-vatandas-ornek-dairelere-kostu_47773.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!