Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başkent Yeni Sanat Sezonuna Hazır mı?

Kentteki özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’na (DT) bağlı 11 sahne ile Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) yeni temsillerle, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) gibi sanat kurumları da ünlü isimlerin vereceği konserlerle ekim ayından itibaren başkentli sanatseverlerle buluşacak. Ancak bu başlangıç da geçen sezonlardaki gibi kentin

Cumhuriyet ANKARA
Başkent Yeni Sanat Sezonuna Hazır mı?

Çok değil, bir ay sonra, başkent yeni sanat sezonuna “merhaba” diyecek. Kentteki özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’na (DT) bağlı 11 sahne ile Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) yeni temsillerle, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) gibi sanat kurumları da ünlü isimlerin vereceği konserlerle ekim ayından itibaren başkentli sanatseverlerle buluşacak. Ancak bu başlangıç da geçen sezonlardaki gibi kentin kültür-sanat yaşamına ilişkin çözülmeyi bekleyen sorunlarıyla dolu olacak.

Cumhuriyet Ankara’da pek çok kez, kentte binleri buluşturan bir konser ile opera ve bale salonunun bulunmadığı, özel tiyatroların ekonomik kriz gibi nedenlerle perde kapatmak zorunda kaldığı dile getirilmişti. Pek çok tiyatro ve opera bale ile ses sanatçıları, konuya ilişkin görüşlerini paylaşmıştı. Hatta geçen sezon, DT ile DOB genel müdürlükleri arasında, Büyük Tiyatro’nun kullanımı ile ilgili birtakım sorunlar yaşanmıştı. DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen, kentte yeterli sayıda opera ve bale sahnesi bulunmadığı için, DT ile ortaklaşa kullandıkları Büyük Tiyatro’nun, DOB tarafından daha sık kullanılması yönünde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüştüklerini, Günay’ın da bu fikre sıcak baktığını belirtirken, DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, Büyük Tiyatro’nun DT için çok önemli bir misyon yüklendiğini, DT’nin yıllardır bu sahnede oyunlar sahnelediğini ve sahnelemeye devam edeceğini duyurmuştu. DT ile DOB arasında bu türlü tartışmalar yaşanırken, geçen sezon CSO’nun var olan konser salonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Doğuş Holding’in de katkılarıyla yenilenmesine karşın, yetkililer bu salonunun hâlâ Ankara’nın kültür - sanat yaşamına katkı sağlayacak nitelikte bulunmadığını belirtmişlerdi. Ayrıca Ankara’da bugün başlıca konser salonları arasında, CSO Konser Salonu, Bilkent Senfoni Orkestrası Konser Salonu, Saklıkent, MEB Şura Salonu, If Performance Hall, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu, ODTÜ Çim Amfi, Bilkent Odeon, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Anatolia Showland bulunuyor. Ancak bu salonlar içinde, CSO Konser Salonu 620 kişi, Bilkent Senfoni Orkestrası Konser Salonu 700 kişi, MEB Şura Salonu yaklaşık bin kişi, If Performance Hall 350 kişi, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi 216 kişi kapasiteli. Yetkililer bu salonların da yetersizliği üzerine vurgu yapmışlardı. CSO Müdürü Çağatay Akyol, CSO Konser Salonu’na ilişkin, “Artan izleyici kapasitemizle birlikte, şu anda kullandığımız konser salonu bize yetmemeye başladı. Yeni bir konser salonu yapılması ihtiyacı doğdu. Bana sorarsanız, bugün ne yazık ki Ankara’nın uluslararası düzeyde bir konser salonu yok. Bu konudaki eksikliğin giderilmesi gerekiyor bir an önce. Sonuçta burası bir başkent. Biliyorsunuz, dünya ülkeleri sanat yapıtlarıyla kendilerini uluslararası arenada tanıtma olanağına sahip oluyor. Görkemli bir konser salonu yapacak güç de var bizde, yeter ki bu gücün farkına varabilelim. CSO da böyle bir konser salonunu hak ediyor diye düşünüyorum” açıklamasında bulunmuştu.

Eski Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve CSO Müdürü Hasan Hüseyin Akbulut da Ankara’nın giderek taşralaştırıldığına, kentin kültür - sanat merkezi olması için yapılan projeler olduğuna ancak bu projelerin bir türlü yaşama geçirilmediğine dikkat çekmişti. Akbulut, bu projelerin içinde en önemlisinin, Atatürk Kültür Merkezi’ni de kapsayan Özgür Ecevit Projesi olduğunu dile getirmişti. Geçen sezon ayrıca Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) ile Öteki Tiyatro gibi sanat kurumları, ekonomik krizin de etkisiyle kentte perde kapatma noktasına gelmişlerdi.

‘Kent gittikçe taşralaşıyor’

Başkent Ankara kültür - sanat sezonunda böylesine sorunlu bir yılı geride bıraktı. Ancak yetkililer yeni sanat sezonunun da bu sorunlarla geçeceğini vurguluyor. Yetkililer çok değil, bir ay sonra kentteki özel tiyatrolar ve DT’ye bağlı 11 sahne ile ADOB yeni temsillerle, CSO gibi sanat kurumları da ünlü isimlerin vereceği konserlerle ekim ayından itibaren başkentli sanatseverlerle buluşacağını ancak Ankara’nın yine aynı sorunlara gebe kalacağını belirtiyorlar. Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür - Sanat Sen) Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, Ankara’nın bilinçli bir şekilde gittikçe taşralaştırıldığını belirterek, “Ankara’da ne yazık ki bugüne dek kentin kültür-sanat yaşamını canlandırmak adına ciddi adımlar atılmadı. Başkent eskiden kültür ve sanatın da başkentiyken, şimdi türlü sorunlarla boğuşuyor. Mimar Özgür Ecevit’in 1990’lı yıllarda tasarladığı projesi yaşama geçirilmedi. CSO’nun temelleri yine 1990’lı yıllarda atılan yeni konser salonu binasının inşaatı da türlü gerekçelerle bir türlü bitirilemedi. İnşaat atıl durumda duruyor” dedi. Demirkaya, Ankara’nın yeni sanat sezonunda da aynı konular üzerine tartışacağını vurguladı. Kentte var olan sanat kurumlarının da tehdit altında olduğunu dile getiren Demirkaya, hükümetin 2002 yılından bu yana DT’yi özelleştirmek istediğine dikkat çekti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/baskent-yeni-sanat-sezonuna-hazir-mi_71836.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!