Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başkentteki Kampüslere Renk Katan Müzeler

Ankara'daki bazı üniversiteler, bilimsel çalışmalarıyla olduğu kadar bünyelerindeki müze ve koleksiyonlarla da dikkati çekiyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ODTÜ, Gazi, Ankara, Hacettepe üniversitelerinde yer alan birbirinden farklı konseptlerdeki müzeleri her yıl çok sayıda kişi ziyaret ediyor.

yapi.com.tr / AA



br />
AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi

Başkentin ilgi çeken üniversite müzelerinden bir diğeri de Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren oyuncak müzesi.

20 Nisan 1990 yılında Prof. Dr. Bekir Onur tarafından Türkiye'nin ilk oyuncak müzesi olarak ziyarete açılan müze, Türkiye'nin hızlı değişim süreci içinde kaybolma tehdidi altında bulunan oyuncakları korumak, oyuncak aracılığıyla sanayi tarihi, kültür tarihi, çocukluk ve eğitim tarihi konularında araştırma yapmak gibi amaçların yanında, çocuklara tarih bilincini kazandırmak, kuşaklar arası iletişim kurulmasına yardımcı olmak ve oyuncağın çocuk gelişimindeki önemini vurgulamak amacıyla kuruldu.

2000'in üzerinde nesnenin yer aldığı müze, geleneksel oyuncaklar, fabrikasyon oyuncaklar, yabancı oyuncaklar, antik oyuncaklar ve yeni oyuncaklar olmak üzere 5 ana bölümden oluşuyor.

Tüm bu oyuncakların tarihini, toplumsal ve kültürel işlevini araştırma görevini üstlenmiş bilimsel bir kuruluş olan müzede yer alan oyuncakların kategorileri ise şöyle:

''Geleneksel Oyuncaklar: Uçurtma, sapan, çember, topaç, bez bebek, beşik, yürüteç vb.

Fabrikasyon Oyuncaklar: Sanayi ürünü olan bu oyuncaklar yapıldıkları malzemeye göre; tahta oyuncaklar (çeşitli arabalar, evler, hayvanlar, vb.İlk fabrikasyon tahta Türk oyuncağı (1938) örnekleri de bu grupta yer alıyor), teneke oyuncaklar (araba, tren, kamyon, çeşitli hayvanlar, mutfak eşyaları, kurşun askerler vb. Bu grupta en eski (1933) Türk teneke oyuncaklarından örnekler de bulunuyor), Kağıt oyuncaklar, plastik oyuncaklar, bebek ve yumuşak oyuncaklar (kağıt hamuru, porselen, plastik gibi çeşitli malzemelerden yapılmış bebekler, pelüş hayvan modelleri. Bu grupta Türk oyuncak bebek sanayiinin en eski (1960) örnekleri de sergileniyor).

Yabancı Oyuncaklar: Kişisel ya da ticari amaçlarla başka ülkelerden getirilmiş çeşitli oyuncaklar. Müzenin en eski parçaları bu grupta yer alıyor.

Antik Oyuncaklar: Türkiye'nin birçok arkeoloji müzesinde sergilenen bazı antik oyuncakların kopyaları.''

Müzede yer alan eserler arasında Almanya'dan ithal edilen, 1897 yılına tarihlendirilmiş oyuncak bebek evi, 80 yıllık yerli topaç ve Türk yapımı en eski teneke oyuncaklar dikkati çekiyor.

Müzenin koleksiyonu, satın alma ve bağış yolu ile zenginleştirilirken,müzeye eski nesnelerin dahil edilmesine devam ediliyor. Bu nesnelerin sistemli bir biçimde envanter kayıtları tutulup, bakım ve onarımları yapılıyor.

Atatürk'ün ödüllendirdiği örtü

1974'te Cumhuriyetin 50. yılına ithafen Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu bünyesinde açılan Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi'ndeki el işi ve kıyafet müzesi, fakülte öğrencileri için bir laboratuvar niteliği taşıyor.

845 çalışmanın sergilendiği müzedeki eserler arasında Nihal Akman tarafından 1927-1928 yıllarında işlenen, beyaz ipek ibrişimden iğne oyası tekniği ile yapılmış 65x65 santimetre boyutlarındaki örtünün ayrı bir yeri bulunuyor.

36 kare formunda farklı desenlerden oluşan küçük motiflerin birbirine tutturulması ile tek bir parça haline getirilmiş örtü, 1936'da Ankara'da yapılan küçük el işleri sergisine katılmış ve Büyük Önder Atatürk tarafından ödüllendirilmiş. Eser, 1980 yılında satın alma yolu ile müzeye kazandırılmış.

Fakülte yetkilileri, Mesleki Eğitim Fakültesinin 1934 yılında Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu olarak kurulurken kadın eğitimini desteklemenin ve Türk kültürünü yaşatmanın amaçlandığını belirtiyor.

Yetkililer, bu nedenle zaman içinde genellikle bağış yolu ile olmak üzere toplanan ürünlerle müze oluşturulmasının uygun bulunduğunu kaydederek, müzenin, etnografik ürünlerin toplanıp, korunmasının yanı sıra öğrencilere ürünlerden ders kapsamlarında da yararlanma imkanı sağladığını kaydediyor.

Öğrencilerin müzede bulunan eski eserleri inceleyerek derslerde değerlendirmelerini yaptıklarını ve yeni tasarımlarda da bu eserlerden yararlandıklarını ifade eden yetkililer, fakülte bünyesinde bir müzenin bulunmasının öğrenciler açısından önemli olduğunu dile getiriyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/baskentteki-kampuslere-renk-katan-muzeler_87303.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!