Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başlıksız Bacalar Tehlike Saçıyor

Türkiye'de hemen her gün soba zehirlenmelerine yenileri eklenirken, uzmanlar başlıksız bacaların tehlike saçtığını belirtti.

Zaman Gazetesi /Musa Özyürek



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\51173.jpg"align="left" hspace=5 vspace=5>Başlıksız bacalarda rüzgarlı günlerde baca gazı tepmesinin çok sık yaşandığını kaydeden Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Rüzgar hızı, baca gazı hızından daha büyükse rüzgar bacadan gaz çıkışını engeller. Bacası başlıksız sobalı evlerde baca gazı tepmesi sonucu sık sık soba zehirlenmeleri olur. Bacalara yağmur suyunun, kuşların ve haşerelerin girmesini önlemek ve rüzgarın etkisini azaltmak için bacalarda başlık kullanılmalıdır. Türkiye'de birçok evin bacasında başlık yok. Araştırıldığında soba zehirlenmelerinde en çok ölüm olaylarının bacalarında başlık olmayan evlerde yaşandığı görülüyor" dedi.

Prof. Dr. Öztürk, rüzgarlı havalarda yüksek engellerle çevrili alçak binaların çevresinde sık sık alçak basınç veya türbülans oluşacağını bunun da zehirlenme vakalarını beraberinde getireceğini söyledi. Az katlı binaların bacasında gaz yükselişinin her zaman zor olacağına işaret eden Prof. Dr. Öztürk, "Bu tür binalarda bacanın çekim gücü düşük olur. Dairelerdeki ısıtıcıdan çıkan gazlardan zehirlenmeler daha fazla görülür. Bu nedenle bacaların yüksek yapılar, ağaçlar gibi engellerden etkilenmemesi için bacanın etkili yüksekliği ortalama 5 metre olmalıdır. Bacada başlık kullanılmalıdır" şeklinde konuştu.

Pencere veya duvar delinerek soba borusundan oluşturulan bacaların da büyük bir risk taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu tür bacaların meteorolojik değişikliklerden fazla etkileneceğini kaydetti. Gazların bacadan yükselerek havaya atılmasını etkileyen en önemli parametrelerden birisinin baca gazı sıcaklığı ile hava sıcaklığı arasındaki fark olduğuna dikkat çeken Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yalıtımsız veya hava ile direk temastaki bacalarda sıcak gazların hızla soğuyacağını ve baca gazının yoğunluğunun artacağını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/basliksiz-bacalar-tehlike-saciyor_51173.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!