Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bilim Merkezine Çabuk Kilit Asıldı

5 yıldır, çocuklar ve gençlere bilimi eğlendirerek sevdirmeye çalışan İTÜ'deki Deneme Bilim Merkezi kapandı. Rektörlük protokole uymamakla suçlanıy

Radikal
Bilim Merkezine Çabuk Kilit Asıldı

b>5 yıldır, çocuklar ve gençlere bilimi eğlendirerek sevdirmeye çalışan İTÜ'deki Deneme Bilim Merkezi kapandı. Rektörlük protokole uymamakla suçlanıyor.

Türkiye'de bilime ne kadar önem verildiği bir kez daha ortaya çıktı. Çocuklar ve gençlere bilimi 'dene, yap, öğren' yöntemiyle sevdiren Deneme Bilim Merkezi (DBM), kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Taşkışla Kampüsü'ndeki merkezin, rektörlüğün, işletme protokolüne uymadığı için kapandığı ileri sürülüyor.

DBM,1995'te Bilim Merkezi Vakfı (BİMEV), TÜBİTAK, akademisyenler, işadamları,
bilim kurumları ve şirketlerin çabasıyla kuruldu. Amaç, 7'den 70'e herkesin
eğlenerek, deneysel olarak bilimle tanışacakları, bilimsel düşünceyi öğrenecekleri bir yer açmaktı.

İlgi büyüktü
1997'de düzenlenen '1'inci Bilim Şenliği' sadece İstanbul'dan değil tüm Türkiye'den 45 bini öğrenci olmak üzere 68 bin kişi tarafından ziyaret edilince, İTÜ Taşkışla Kampüsü'nün arka bahçesinde gemi deney havuzu olarak yapılan, ancak üniversitenin çürümeye bıraktığı mekân, beş yıllığına kiralandı.
BİMEV'in o zamanki genel sekreteri İzzettin Silier, 1 milyon dolar bağışta bulundu. Yapı Merkezi'nin yanı sıra vakıf başkanı Ersin Arıoğlu ve şirketi de destek verdi. Mimar Yılmaz Zenger, Türkiye'de ilk kez deney setlerini hazırladı.
Merkez, Dünya Bilim Merkezleri Birlikleri'ne de üye oldu. Merkezde 500 bin öğrenci bilimsel deneylerle tanıştı, yüzlerce konferans, belgesel film gösterileri, toplantılar, şenlikler ve yaz okulları yapıldı.

Bursalı: İstemediler
Merkezin kapanmasına giden süreç, İTÜ'yle yapılan beş yıllık anlaşmanın bitmesiyle başladı. Bina sahibi İTÜ, vakıfla yeni bir protokol imzaladı. Protokole göre ziyaret gelirlerinin tamamıyla, sponsorluk gelirlerinin yüzde 70'i üniversiteye bırakılacaktı. BİMEV yöneticilerine göre İTÜ, protokolü ihlal etti ve sorunlar başladı.
DBM'den Orhan Bursalı, İTÜ' nün önce merkezin telefonlarını kestiğini, çalışanları işten çıkardığını ve sonra kapı kilitlerini değiştirdiğini söyledi. Rektörlüğün, merkezin üniversite bünyesinde kalmasını istemediğini belirten Bursalı, "İTÜ isterse orayı işletebilirdi. 17 kişi çalışıyordu, 'En azından dördüyle devam edin' dedik, kabul edilmedi. Vakıf ve üniversitenin yol açtığı bir başarısızlık var" dedi.
10 gündür kapalı olan merkezin açılması için yer aranıyor. Bursalı, en kısa sürede merkezi tekrar açmayı amaçladıklarını söyledi.

İTÜ Suskun
Protokole uymamakla suçlanan İTÜ Rektörlüğü ise olayla ilgili suskunluğunu koruyor. Bilgi almak için aradığımız tüm İTÜ yetkilileri, telefonlarımıza yanıt vermedi.


http://www.yapi.com.tr/haberler/bilim-merkezine-cabuk-kilit-asildi_9668.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!