Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Birilerinin Sanat Korkusu

Hafriyat'ın 'Allah Korkusu' adlı afiş sergisi, daha açılmadan Vakit gazetesi tarafından 'Küstah sergi' başlıklı haberle hedef gösterildi. Hafriyat, serginin iddia edildiği gibi maneviyatı değil, her tür iktidarın kullandığı 'korku'yu hedef aldığını açıkladı.

Radikal Gazetesi
Birilerinin Sanat Korkusu

afriyat grubu, 'Allah Korkusu' adlı yeni sergisini daha açmadan, Vakit gazetesi tarafından hedef gösterildi. 10 Kasım'da açılacak olan 'Allah Korkusu' önceki gün Vakit'te 'Küstah sergi' başlığıyla duyuruldu. 'Sanat adı altında sövgü kültürü inşa ediliyor. 'Allah Korkusu' temalı afiş sergisi, açılmadan tepki topladı' denilen haberde 'vatandaşların' gazeteyi arayarak 'Amaç sanat değil' dedikleri söyleniyor. Yorumu, gazeteyi aradıkları söylenen 'okurlar' üzerinden yapan Vakit, 'Amacın sanat olmadığı görüşündeki okurlarımız, serginin neye ve kime hizmet edeceği konusunda endişelerini dile getirerek, bu tür girişimlerin provokosyan amaçlı olduğunu belirtiyor' satırlarına yer verdi.

Serginin provokosyan amaçlı olduğunu söyleyen haberde, sadece davetliler ve basına yönelik 'açılış'ı da günü, saati ve yeriyle Vakit okurlarına duyurma ihtiyacı hissedilmiş. Vakit gazetesinin sadece duyurusundan yola çıkarak, daha yapıtları bile görmeden 'Sergide Allah korkusunun olumlu değil olumsuz yönleri gösterilmeye çalışılacak' yorumunu yapması da Hafriyat grubunda 'tepki' ve 'endişe'ye neden oldu.

Hafriyat ise dün yaptığı açıklamada "El insaf, daha afişleri görmeden nereden bildiler" dedi. Aslında açılacak olan sergi maneviyatla değil, toplumsal korku kavramıyla ve bu korkunun iktidarlar tarafından 'ayrışmalar' yaratılarak kullanılmasıyla ilgili bir afiş sergisi. Hafriyat'ın açıklamasında serginin çerçevesi şöyle çiziliyor: Bu serginin amacı sövgü veya maneviyat dünyasına sataşmak değil; Allah korkusu kavramından hareketle, her türlü iktidarın 'korku'yu kullanma şekillerini araştırmak. Sergi metninde belirtildiği gibi, "Artık ayırmamızı bekliyorlar: Müslüman'ı Hıristiyan'dan, ateisti sofudan, gizliyi açıktan. (...) Atatürkçüyü İslamcıdan, konu Cumhuriyet'se birinciciyi ikinciciden, Batıcıyı Doğucudan ayır dur. Ayırmayıp arayana, şüphe duyana tahammül yok, ama şüphenin engellenmesinden beteri birinci elden bir tecrübenin önüne konulan kalıplar, isimler, sınıflandırmalar, kişinin kendini tanımasının önüne çıkan dur bakalım işaretleri."

'Amaç, sergiyi baskı altına almak'
Hafriyat grubu, Vakit gazetesindeki haberin amacının sergiyi daha açılmadan baskı altına almak ve hedef göstermek olduğu görüşünde. "Korku ve tehdit politikası yaratarak tartışma kabul etmeyen bir ayrımcılığa kapı aralayan bu önyargılı, gerçekten uzak ve birilerine Hafriyat Karaköy'ü hedef gösterme amaçlı haberdeki yargılar asılsız ve yalandır." diyen Hafriyat, yaratılmak istenen atmosfere panzehir olarak 'herkesi açılışa davet ediyor'. Açılış 10 Kasım'da Hafriyat'ın Karaköy'deki galerisinde.
Yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi olan Hafriyat, Türkiye sanat ortamının en etkili 'bağımsız' sanatçı inisiyatiflerinden biri. Klişe resim yapma biçimlerine ve sanat dünyasının ilişkilerine karşı çıkarak, farklı yer ve alanlarda farklı biçimlerde sergiler ve toplantılar düzenleyen Hafriyat, geçen sene Karaköy'de kendi 'bağımsız' galerisini açtı. Grubun belirli bir kavram çerçevesinde düzenlediği sergilerin sonuncusu, seçim döneminde açılan 'Seçim Afişleri' sergisiydi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/birilerinin-sanat-korkusu_57301.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!