Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Birleşmiş Milletler: Krizin Etkisini Azaltmak için Göç Kolaylaştırılsın

Küresel krizden en fazla etkilenen gelişmiş ülkelerde milyonlarca kişi işsiz kaldı. Çalışanlarının büyük bir bölümünü kapı önüne koymak zorunda kalan dünyanın dev şirketleri, istihdam maliyetini düşürmek için ucuz işgücüne yöneliyor. Birleşmiş Milletler Gelişme Programı'nın (UNDP) hazırladığı '2009 İnsani Gelişme Raporu'nda hayat gelişmesi için

Zaman Gazetesi
Birleşmiş Milletler: Krizin Etkisini Azaltmak için Göç Kolaylaştırılsın

Küresel krizden en fazla etkilenen gelişmiş ülkelerde milyonlarca kişi işsiz kaldı. Çalışanlarının büyük bir bölümünü kapı önüne koymak zorunda kalan dünyanın dev şirketleri, istihdam maliyetini düşürmek için ucuz işgücüne yöneliyor. Birleşmiş Milletler Gelişme Programı'nın (UNDP) hazırladığı '2009 İnsani Gelişme Raporu'nda hayat gelişmesi için hükümetlerin işçi göçünü kolaylaştırıcı politikalara yönelmesi tavsiye edildi.

Raporun tavsiye kısmında, göç hareketlerinin göç edenlere ve göç alan ülkelere fayda sağlayacağına dikkat çekiliyor. Ayrıca göç kapsamının genişletilerek özel sektör, sivil toplum örgütleri ve sendikaların da içinde bulunduğu geniş bir platformda değerlendirilmesi öngörülüyor. Ülkelerin kanun koyucuları, kendi ülkelerinin özel şartlarına göre göç politikalarını belirlemesi isteniyor.

Rapor, göç için hazırlanacak yapısal reform değişiklerinin başlıklarını şu şekilde açıklıyor: Daha fazla işçinin göç edebilmesi için giriş kanallarının tamamen açılması. Göç edenlerin en temel insani haklarının garanti edilmesi. Göç masraflarının düşürülmesi. Göçün gerçekleştiği iki taraf için de fayda sağlaması. İşgücünün ülke içinde de hareket edebilmesi için kolaylık sağlanması. Göç politikasının ulusal gelişim stratejisinin içerisinde yer alması.

Dünyada 50 milyondan fazla göçmen, yaşadığı ülkelerde o ülke vatandaşının sahip olduğu haklardan mahrum. Tayland ve Amerika gibi bazı ülkeler, çalışma izni olmayan kişilerin ülkede yaşamasına müsaade ediyor. Bu da bu kişilerin o ülke vatandaşlarından daha az gelir elde etmesine rağmen aynı vergiyi vermelerine sebep oluyor. İtalya ve İspanya gibi ülkeler ise ekonomiye katkı sağlamak için niteliksiz işgücüne izin veriyor. Bir diğer örnekte de Kanada ve Yeni Zelanda'da tarım sektöründe çalıştırmak üzere sezonluk işçi göçüne izin var. Özellikle yurtiçi göçlerinin yurtdışına açılmak için ilk adım olduğuna işaret eden rapor, göç eden işçi ailelerinin daha nitelikli eğitim alabileceklerini belirtiyor.

Eğer ülkeler bu raporu dikkate alarak göçmen kanunlarını tekrar düzenlerlerse önümüzdeki günlerde dünya, yoğun göç hareketlerine sahne olacak. İkinci Dünya Savaşı sonrası savaştan işçi gücünü kaybeden birçok ülke, imkanları daha dar olan ülkelerden işçi göçü almıştı. Türkiye, 1960'larda başta Almanya olmak üzere dünyanın birçok ülkesine göç vermişti. Dünya genelinde yılda 740 milyon kişi, ülkesinde yer değiştiriyor. Bu rakam, ülkeler arası işgücü göçünün yaklaşık dört katı. Yaşadığı ülkeyi değiştiren 200 milyon kişinin 70 milyonu gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere göç ediyor. Son 50 yılın rakamları gösteriyor ki, dünya nüfusunun her yıl yüzde 3'ü göç ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/birlesmis-milletler-krizin-etkisini-azaltmak-icin-goc-kolaylastirilsin_72952.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!