Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bölge Parkı'na Yeni Yapılaşma

Büyükbakkalköy Bölge Parkı'nda askeriyeye tahsisli 42 dönümlük alana 14 katlı askeri lojmanların yapılabilmesinin önü açıldı. Mimarlar Odası Kartal Şube Başkanı Esin Köymen, “Park parça parça imara açıldı” dedi.

yapi.com.tr
Bölge Parkı'na Yeni Yapılaşma

Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, İstanbul Maltepe'de 600 hektarlık Büyükbakkalköy Bölge Parkı parça parça imara açılıyor. Bölge Parkı sınırlarında yer alan, askeriyeye tahsisli 42 bin metrekarelik araziye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 1/5000 ile 1/1000 ölçekli plan tadilatıyla yaklaşık 100 bin metrekarelik yapılaşma getirildi. Yapılan plan değişikliğiyle bölge parkı içinde yer alan alana  2,50 emsal yapılaşma koşullarıyla, 14 katlı askeri yapılar inşa edilebilecek. Plan notlarına göre, alana  askeri lojman, sosyal tesis, hareket alarm iskan tesisi, iç güvenlik vardiya personeli yatakhanesi gibi tesisler yapılacak.

Milli Savunma Bakanlığı'nın talebi üzerine 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından alınan meclis kararıyla 1/5000 ölçekli Büyükbakkalköy Bölge Parkı ve Ağıltepe Nazım İmar Planının plan notlarında değişikliğe gidildi, parkta askeriyeye tahsisli alanların imara açılmasının önü açıldı. Bu değişiklikle, askeriyeye tahsisli alanların askeriye terk ettikten sonra bölge parkı olarak kullanılmasına dair düzenleme iptal edildi ve bu alanlar 'askeri alan' fonksiyonuna alınarak bölge parkı kapsamından çıkarıldı.

'Yoğunluk artıyor'

Bölge Parkı'nda askeriye tahsisli arazilerin oldukça fazla olduğunu belirten Mimarlar Odası Kartal Şube Başkanı Köymen, 42 bin metrekarelik askeri alana dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliğinin emsal oluşturarak parktaki askeriyeye tahsisli yeşil alanların yapılaşmaya açılmasına neden olabileceğini belirtiyor.

Köymen, “Askeri alanlar üzerinden bölge parkını parça parça yok etmeye başladılar. Plan tadilatının yapıldığı alanın hemen yanında yer alan konut alanının yapılaşma koşulları 1,50 emsal. Plan tadilatında 2,50 emsal verilmesi bölgeye ciddi bir yoğunluk getirecek. 2012'de yapılan plan tadilatıyla parkın içine  24 metre genişliğine otoban gibi bir yol öngörülüyor. Bu büyüklükteki bir yolun parkta hızlı bir yapılaşmayı tetiklemesi kaçınılmaz.  Geçen yıl, park kapsamında yer alan  25 hektar ve 98 hektarlık alanlar, Bakanlık tarafından gecekondu önleme bölgesi ilan edildi. İBB ise bu alanları 'bölge parkı' olarak planlıyor. Kurumlar birbirinden habersiz planlar yapıyor. Maltepe sahiline yapılan dolgu yeşil alan yapıyoruz diye savunulurken, bölgedeki yeşil alanlar imara açılıyor” dedi.

Ne olmuştu?

Bölge Parkı içinde 80 hektarlık bir alan 1998'de 'üniversite alanı' olarak belirlenerek, buraya Maltepe Üniversitesi inşa edildi. 1999'da 2 hektarlık alan bölge parkı kapsamından çıkarılarak 'konut alanı' olarak planlandı ve buraya Narcity inşa edildi. 2003 yılında 60 hektarlık alan 'adli hizmet binası, cezaevi ve lojman' olarak planlanarak bölge parkı kapsamından çıkarıldı.  Yine aynı yıl, 1 hektarlık alan konut gelişme alanına alınarak park alanından çıkarıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bolge-parkina-yeni-yapilasma_120471.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!