Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Botaş Serbestleşmeye Direniyor

BOTAŞ'ın kontratlarını özel sektöre devretmeye yanaşmadığını hatırlatan EPDK Başkanı Günay 2 Mayıs Pazar günü Enerji Bakanlığı ile bu konuyu görüşe

Akşam



b>BOTAŞ'ın kontratlarını özel sektöre devretmeye yanaşmadığını hatırlatan EPDK Başkanı Günay 2 Mayıs Pazar günü Enerji Bakanlığı ile bu konuyu görüşeceklerini söyledi

EPDK Başkanı Yusuf Günay, BOTAŞ'ın Doğalgaz Piyasası Kanunu doğrultusunda kontratlarını özel sektöre devretmeye yanaşmadığını hatırlatarak 2 Mayıs Pazar günü Ankara'da saat 13.00'te Enerji Bakanlığı ile bu konuyu görüşmek üzere bir araya geleceklerini söyledi. Yasa gereği BOTAŞ'ın bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sadece iletim görevi yapan bir şirket haline gelmesi gerektiğini belirten Günay, 'Yasaya göre 2009'a kadar bunun yapılması gerekiyor, ancak BOTAŞ bu yasanın uygulanamayacağı yönünde bir düşünceye sahip bu nedenle de yasayı değiştirmenin doğru olacağını düşünüyorlar. Ama bütün gelişmiş ülkelerde bu işi özel sektör yapıyor bu nedenle biz de BOTAŞ'ın kontratlarını özel sektöre devretmesi gerektiğini düşünüyoruz. Pazar günü bu konuyu yine ele alacağız' dedi.

PAHALILIĞIN SEBEBİ

BOTAŞ'ın dağıtım yaptığı iller ile özel sektörun yaptığı iller arasında yüzde 18 oranında fiyat farkı olduğuna dikkat çeken Günay, 'Serbest piyasa ekonomisinde hem oyuncu hem kural koyucu hem de uygulayıcı olamazsınız, bu haksız rekabet yaratır. Doğalgazın Türkiye'de pahalı olmasının arkasında da bu yatıyor. Bu işi özel sektöre devredersek Türk sanayicisi çok daha ucuza enerji kullanır' diye konuştu. Doğalgaz dağıtımı yapan büyükşehir belediyelerinin 1 metreküpten 70 bin lira kar ettiğini açıklayan Günay, şunları söyledi:

'Biz bunu büyük gayretlerle 50 bin liraya kadar çektik, hatta doğazgaz dağıtımı özelleştirilen Bursa ve Eskisehir de bu oran çok daha düştü. İzmir, İstanbul ve İzmit'te de en kısa sürede doğalgaz dağıtımını özelleştirerek vatandaşın daha ucuz enerji kullanmasını sağlayacağız. 21 dağıtım bölgesinde elektrik özelleştirmesi konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Aralık sonunda kadar tarife sistemi, kayıp kaçaklardaki hedefler ve müşteri-dağıtım şirketi mevzuatını çıkaracağız. 2005 Mart'ında da özelleştirmelere başlayacağız bu özelleştirmeleri gerçekleştirince devletin elektrik dağıtımı yapmasından dolayı yıllık 1.7 milyar dolarlık kaynak artık toplumun cebinden çıkmayacak.' Günay, Yap İşlet Devret (YİD) ve Yap İşlet (Yİ) santrallarında ise kısa sürede bir çözümün mümkün olmadığını belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/botas-serbestlesmeye-direniyor_11375.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!