Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bu Ev Aynı Zamanda Bir Santral

Pamukkale Üniversitesi bünyesinde, temeli Temmuz 2006'da atılan 'Temiz Enerji Evi'nin açılışını yapan Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Türkiye'yi enerjide bağımlılıktan böyle adımlar kurtaracak" dedi.

Milliyet Gazetesi
Bu Ev Aynı Zamanda Bir Santral

b>Pamukkale Üniversitesi bünyesinde, temeli Temmuz 2006'da atılan 'Temiz Enerji Evi'nin açılışını yapan Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Türkiye'yi enerjide bağımlılıktan böyle adımlar kurtaracak" dedi. Üniversitenin Kınıklı Kampusu bahçesine kurulan ve aynı zamanda yenilebilir enerji araştırmaları laboratuvarı olan 'Temiz Enerji Evi'nin açılışı dün yapıldı.

Bakan Güler, açılışta yaptığı konuşmada, "Türkiye böyle gelişmelerle dışa bağımlılıktan kurtulacak. Büyük işler küçük adımlarla başlar. ICHET'i kurduk, Bor Enstitüsü'nü kurduk. Hidrojen enerjisi konusunda Türkiye öncü olacak. Yenilenebilir enerji ekonomimize büyük katkı sağlayacak" dedi.

Pamukkale Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen projenin yöneticiliğini Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Harun Kemal Öztürk yaptı. Prof. Dr. Nejat Veziroğlu'nun başkanlığını yaptığı UNIDO - ICHET, DPT, TÜBİTAK ve Miami Üniversitesi, Bereket Enerji ve Nexans İletişim destekledi.

Proje, 'güneş pilleri' kullanarak hidrojen elde edilmesi ve konutun elektrik ve ısı ihtiyacının karşılanması, vakum tekniğiyle gıdaların soğutulması, güneş enerjisiyle meyve ve sebzelerin kurutulmasını içeriyor.

Üretip depoluyor
Projenin yöneticisi Doç. Dr. H. Kemal Öztürk, proje hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu evin bütün enerjisi, kışın ısıtması, yazın soğutması ve ihtiyaç duyacağı elektrik enerjisinin tümü güneş enerjisiyle sağlanıyor. Benzeri çalışmalar yapılıyor, ancak bu kapsamda ve bu büyüklükte bir bütünlük içerisinde uygulamalı anlamda Pamukkale Üniversitesi Temiz Enerji Evi'in benzeri yok.

Bu sistemden herkes faydalanabilir. 5 kilovat gücünde bir sistem kuruldu. 2.5 kilovat gücünde hareketli, 2.5 kilovat gücünde sabit güneş pilleri aracılığıyla güneş enerjisi evin ısı ihtiyacını karşılıyor, kalanı da hidrojen olarak depolanabiliyor. Güneşli olmayan havalarda da konutun enerji ihtiyacı çevreye zarar vermeden sağlanabiliyor.

Türkiye'de ilk defa hem güneş enerjisinden, hem hidrojenden elektrik üretildi. Güneş izleyicilerin ürettiği elektrik, akülerde depolanıyor. Aküler dolduktan sonra fazla olan enerji hidrojene dönüştürülüyor. Üretilen hidrojeni tanklarda depoluyoruz. İhtiyaç olduğunda elektriğe dönüştürüyoruz."

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-ev-ayni-zamanda-bir-santral_52778.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!