Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bu İhale hala Nasıl İlerliyor

Bu köşede daha önce konuyu ele aldım ve detayları sizlere aktardım. Ben yazdıktan sonra "ihale zarfı" açıldı ve içinde "yerse" tadında bir fiyat çıktı. Teklif edilen fiyat dünya standartlarından en az yüzde 50 daha fazlaydı. Fazlaydı ama "bitti" denmesine rağmen süreç hala kesilmedi ve son iki gündür "fiyat revizyonu" başlığı altında "yeniden

Referans Gazetesi
Bu İhale hala Nasıl İlerliyor

Bu köşede daha önce konuyu ele aldım ve detayları sizlere aktardım. Ben yazdıktan sonra "ihale zarfı" açıldı ve içinde "yerse" tadında bir fiyat çıktı. Teklif edilen fiyat dünya standartlarından en az yüzde 50 daha fazlaydı. Fazlaydı ama "bitti" denmesine rağmen süreç hala kesilmedi ve son iki gündür "fiyat revizyonu" başlığı altında "yeniden gündeme" gelmeye başladı. Peki bu ihalede "sorun" ne? Değerli dostlar, detaya geçmeden önce bir kez daha bir hatırlatma yapmak istiyorum; bu sayfada daha önce "Türk-Rus" işbirliğine dair yazılar okudunuz. O yazıların ana tezi yeni dünya düzeninde esir olduğumuz Avrupa Birliği (AB) senaryosu yanında, alternatifleri de sorgulamamızın gerekliliğiydi.
    
Rusya'ya teslim edildik

Türk-Rus İmparatorluğu başlığı ile konuyu "en noktasına" taşıdığımda dahi asla "tek taraflı" bir bağımlılığı düşünmedim. Ülkesini seven biri için bugün Rusya karşısında düştüğümüz durum asla kabul edilemez. Gerek AB ile gerek Rusya ile geliştirdiğimiz bütün projeler ve birliktelikler "karşılıklı ve eşit şartlarda oluşmalı. Rusya'ya "teslim edilmemiz" gerçeğine gelince. Son iki gün içinde belki de fazla dikkatinizi çekmeyen bir haber ile başlamak istiyor ve aynen aktarıyorum:

"Türkiye'nin ilk nükleer santral projesinde sona gelindi. Atom Enerjisi Kurumu, eylüldeki ihaleye tek teklifi veren AtomstroyExport-Inter Rao-Park Teknik Konsorsiyumu (Rusya-Türkiye) ile ilgili incelemesini tamamladı. Enerji Bakanlığı çevreleri, fiyat ve teknik açıdan yeterli bulunan şirkete hükümetin de olur vereceği görüşünde. Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için 24 Eylül'de ihale yapılmıştı. 13 firmanın şartname aldığı ihaleye, sadece 1 firma teklif vermiş, 5 şirket ise teşekkür mektubu sunmuştu."
    
Enerjide tam bağımlıyız

Evet, aynen okuduğunuz gibi! Konu hakkında detayı takip etmeyenler, "Ne var bunda?" diyebilirler. O zaman bilgi olarak bazı detayları arz etmem gerekli:
   
1- Türkiye'de "doğalgaz vanamızın" neredeyse tamamının kontrolü Ruslar'ın elinde. İran gibi alternatif projeler var ama şimdilik ana arz Rusya kaynaklı.
   
2- Kullandığımız elektriğin yüzde 40'tan fazlası doğalgazdan üretiliyor. Bu şu demek; sadece gaz bağımlısı değiliz, gaz dolayısıyla yanlış üretimden dolayı aynı zamanda elektrikte de "bağımlıyız"!
   
3- Bu kadar "yetmez" diyorsanız, bir adım daha atayım. Bu ihale sonrası "nükleer enerji" vanalarımız da yani içerideki enerji ihtiyacımızın büyük bir bölümü ve en önemlisi alternatif dediklerimizin de "tamamı" Ruslar'ın eline geçiyor. Bu detaylar sonrası "Ne olacak canım" diyenlere ve Türk kamuoyuna sormak istiyorum; hangi egemen ülke enerji arz güvenliğini bu kadar başka bir ülkeye teslim eder?
    
İhale iptal edilmeli

Sonuç 1: Türkiye çok tehlikeli bir yolda ilerliyor. Çocuklarımızın "arz güvenliğini" onları başka bir ülkeye enerji bağımlısı hale getirerek tehlikeye atıyoruz.

Sonuç 2: Bu ülkeye kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Bütün kamuoyuna, yetkililere, vicdanı olan herkese sesleniyorum; bu ihale "iptal edilmeli"!

Sonuç 3: Koskoca bir ülkeye "yerse" tadında teklif veren bir firma ile nasıl iş yapabiliriz. Nasıl bu sürece devam edebiliriz! Ben anlayamıyorum!

Not: Konuya enerjiden girmişken hatırlatmak istiyorum. Sorunumuz sadece "gaz-elektrik-nükleer" döngüsünde değil. Aynı şekilde boru hatlarında da inanılmaz hatalarımız var! Nabucco'da "günlerdir-aylardır yazıyorum"; Türkiye bütün haklarını, bilinmeyen bir sebepten, Avusturyalı bir şirkete teslim etmiş! Nedeni ve kazancı bilinmiyor. Doğalgaz ve elektrikte vana-şalter verilmiş şimdi de nükleer enerjinin anahtarları teslim ediliyor. Sorarım size hangi ülke "enerji arz güvenliğini" başkalarına bu kadar teslim eder.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-ihale-hala-nasil-ilerliyor_66684.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!