Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Büyük Konya Gölü Tehdit Altında

Yeraltı sularının biliçsizce kullanımı nedeniyle, geçmişte 40 bin kilometrekare olan Büyük Konya Gölü alanı günümüzde çöl olma ehlikesiyle karşı ka

NTV-MSNBC
Büyük Konya Gölü Tehdit Altında

b>Yeraltı sularının biliçsizce kullanımı nedeniyle, geçmişte 40 bin kilometrekare olan Büyük Konya Gölü alanı günümüzde çöl olma ehlikesiyle karşı karşıya...

Tuz Gölü’nü de besleyen yeraltı suyu seviyesinin her yıl bir metre azaldığını belirten Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Bayarı, “yapılan hesaplara göre bölge için büyük önem taşıyan yeraltı sularının, 2050 yılından itibaren pratik olarak kullanımı mümkün olmayacak” dedi.

Yapılan bir araştırma, yeraltı sularının bilinçsizce kullanımı nedeniyle, geçmişte 40 bin kilometrekare olan Büyük Konya Gölü alanının günümüzde çöl olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ortaya koydu.
Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Hidrojeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Bayarı, Konya Kapalı Havzası’nın geçmişteki oluşumu, geleceği ve zaman içinde yeraltı suyu seviyesinde meydana gelen değişimin, kendisinin de aralarında bulunduğu bir ekip tarafından detaylı şekilde araştırıldığını söyledi.
Havzanın belli bölümlerindeki kuyulardan alınan su örneklerinin Karbon 14 yöntemiyle incelendiğini belirten Bayarı, “Konya Kapalı Havzası’nda bulunan yeraltı sularının büyük bölümü, Buzul Çağı ve sonrasındaki dönemde oluşmuştur. Milyonlarca yıl önceki bol yağışlı iklimin de etkisiyle Toroslar’ın güney ucundan başlayan ve Tuz Gölü’nde sona eren bölge sularla kaplanmış, ortaya 40 bin kilometrekare büyüklüğünde Büyük Konya Gölü çıkmıştır” dedi.

YERALTI SUYUNUN ÖMRÜ 2050 İLE SINIRLI
Ciddi bir su girdisi olmayan kapalı havza kimliğini 2 milyon yıl önce kazanan Konya Kapalı Havzası’nda, yaşanan iklim değişikliği nedeniyle suların büyük oranda çekildiğini vurgulayan Bayarı, şunları söyledi:
“Söz konusu bölge, özellikle Karapınar kesimi, bugün Türkiye’de en az yağış alan yerlerden biri durumundadır. Milyonlarca yıl önce oluşan Büyük Konya Gölü’nün bulunduğu yerde bugün susuzluk yaşanıyor. Eski göl sularının bir bölümü ise halen yeraltındaki özel karstik alanlarda bulunmaktadır. Güneyindeki Toroslar’dan ve Bozdağ yükseltisinden sınırlı olarak beslenen yeraltı suları, her geçen gün azalıyor. Tuz Gölü’nü de besleyen yeraltındaki suyun seviyesi her yıl bir metre azalmaktadır. Yapılan hesaplara göre bölge için büyük önem taşıyan yeraltı sularının, 2050 yılından itibaren pratik olarak kullanımı mümkün olmayacaktır.”
İleri ki yıllarda durumun daha dramatik boyutlara ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Bayarı, “Koşulların aynı şekilde devam etmesi durumunda, 2050 yılından itibaren, havzanın yeraltı sularının yalnızca zorunlu amaçlar için kullanılabileceği, bölgenin yarı-çöl karakterinde bir alana dönüşeceğini tahmin edilmektedir” diye konuştu.

BESLENİM-KULLANIM DENGESİ BOZULMUŞ
Konya Kapalı Havzası’nda yaşanmakta olan plansız yeraltı suyu kullanımının, yağmur ve kar sularıyla beslenmesi mümkün olmayan mevcut yeraltı suyunun hızla tükenmesine neden olduğunu vurgulayan Bayarı, sözlerini söyle sürdürdü:
“Bölgedeki yeraltı sularının beslenim-kullanım dengesi aşırı derecede bozulmuştur. Bu koşullar altında tek çözüm suyun tutumlu ve planlı kullanılmasından geçmektedir. Yağmurlama ve salma sulama kullanılan suyun büyük kısmının buharlaşma yoluyla atmosfere kaybedildiği savurgan su kullanımından vazgeçilmeli, suya daha az bağımlı bitki türlerinin üretimine ağırlık verilmelidir. Bulunulan noktaya, politik baskılar sonucu devlet eliyle gereğinden fazla kuyu açılması ve yeraltı suyu çekim miktarının denetlenmemesi sonucunda gelinmiştir. Sorunun bu boyutlara ulaşmasının belki de en önemli nedeni, büyüklüğünün ve öneminin henüz fark edilmemiş olmasıdır. Yeraltı sularının, geçmişten miras kalan bir kaynak olduğu unutulmamalıdır.”
Elde edilen bu sonuçların yetkililer tarafından dikkate alınmasını isteyen Bayarı, yeraltı suları kullanımının vakit geçirilmeden kontrol altına alınması gerektiğini, uygulanacak programı yönetmesi için oluşturulması gereken havza su otoritesi kurumlarının ise politikalar üstü ve özerk olması gerektiğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/buyuk-konya-golu-tehdit-altinda_22911.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!