Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Carettaların Kumsalında Sular, 30 Metre Çekildi

Muğla’nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi’ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nda suların yaklaşık 30 metre çekilmesi şaşkınlık yarattı.

Hürriyet Gazetesi/Süleyman İlter
Carettaların Kumsalında Sular, 30 Metre Çekildi

uğla’nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi’ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nda suların yaklaşık 30 metre çekilmesi şaşkınlık yarattı.

Bölge sakinleri, hayatlarında ilk defa böyle bir şey gördüklerini ve bu durumdan tedirgin olduklarını söylediler. Yetkililer, daha önceleri de çekilme olduğuna, ama bu boyutta bir olayla ilk kez karşılaştıklarına dikkat çektiler.

Caretta caretta kaplumbağalarının üreme alanı olarak dünyaca ünlenen Dalyan’daki İztuzu Kumsalı’nın deniz tarafında suları yaklaşık 30 metre çekilirken, Köyceğiz Gölü tarafında da su seviyesi yaklaşık bir metre indi. Sular çekilince tekneler kuma oturdu. Dalyan Kanalı’nın sığlaşması nedeniyle de tekneler denize açılamadı. Bölgede yürüyüş yapanlar ve ılık havadan yararlanıp denize girmek isteyen turistler, kıyıdaki bu durumu görünce hayli tedirgin oldular.

İztuzu sahilinin bağlı olduğu Göcek Liman Başkanlığı yetkilileri, son 10 gündür gözle görülür bir çekilme olduğunu belirterek "Bu çekilme günden güne artıyor. Bu durum ilk kez oluyor. Benzer olay Göcek’te de yaşanıyor" dediler. Muğla Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Özdemir ise şunları söyledi:

"Dünyada küresel ısınmanın sonucunda Antarktika kıtasında Kıbrıs büyüklüğünde buzullar kopuyor ve eriyerek okyanus sularını yükseltiyor. Kıyılarda fırtınalar meydana geliyor. Artık iklim dengeleri bozuldu. Denizlerdeki bu çekilme, yani gelgit olayı ayların 15’ine rastlayan günlerde en fazla 3-4 metre olur. Buradaki durum gerçekten şaşırtıcı. İklim dengelerinin bozulmasına bağlıyorum, ancak çok iyi incelemek gerekir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/carettalarin-kumsalinda-sular-30-metre-cekildi_50363.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!