Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Carlyle, Türkiye'deki İlk Yatırımını Tersaneye Yaptı

İş kazaları ile uzun süredir Türkiye'nin gündemine oturan tersaneler, bu kez yabancı bir ortaklıkla gündeme geldi. Dünyanın önde gelen özel sermaye fonlarından The Carlyle Group, kimyasal tanker yapımı konusunda uzmanlaşmış TVK Tersanesi'nin yüzde 50 hissesini satın alarak Türkiye'deki ilk yatırımını gemi sanayine yaptı.

Referans Gazetesi
Carlyle, Türkiye'deki İlk Yatırımını Tersaneye Yaptı

İş kazaları ile uzun süredir Türkiye'nin gündemine oturan tersaneler, bu kez yabancı bir ortaklıkla gündeme geldi. Dünyanın önde gelen özel sermaye fonlarından The Carlyle Group, kimyasal tanker yapımı konusunda uzmanlaşmış TVK Tersanesi'nin yüzde 50 hissesini satın alarak Türkiye'deki ilk yatırımını gemi sanayine yaptı. TVK Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Can Topsakal, ikili görüşmelerin 7 aydır devam ettiğini belirterek, "Kimsenin tersanelere yatırım yapmayı aklından geçirmediği bir dönemde bu satın alma sektördeki potansiyeli gösteren çok önemli bir adım. 7 aylık çabalarımız sonucunda Carlyle Group'la ortak olduk" dedi.

İstanbul'da TVK ile Carlyle Group'un ortaklık anlaşmasına ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Can Topsakal'ın yanı sıra The Carlyle Group Türkiye Genel Müdürü Can Deldağ, Carlyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi (MENA) Genel Müdürü Walid Musallam katıldı. Deldağ, TVK ortaklığının Carlyle açısından büyük önem taşıdığını ve TVK'nın hızla büyüyen global gemicilik sektöründe söz sahibi olabilmesi için şirket yönetimi ile birlikte çalışacaklarını belirtti.

Yeni yatırımlar da olacak

Bu satın almanın yatırım stratejilerini en iyi şekilde ortaya koyduğunu anlatan Deldağ, özellikle kısa süreli krizlere takılmadan günlük gelişmelerden etkilenmeden Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Finans, lojistik, ulaşım gıda dışı perakende sektörlerini özellikle mercek altına aldıklarını ifade eden Deldağ, "Amacımız Türk girişimciler ve yatırımcıları ile ortaklıklar kurarak bölge ve dünyada söz sahibi olacak lider Türk şirketleri yaratmak" diye konuştu.

TVK kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Can Topsakal ise Carlyle ortaklığı sayesinde üretim kapasitelerini artıracaklarını, çok daha kaliteli ve hızlı bir üretim gerçekleştireceklerini anlattı. Topsakal, "Tersanede inşası süren ikinci kızağın da devreye girmesiyle tersanenin kapasitesini bu yıl sonuna kadar ikiye katlayacağız ve bu sayede Türkiye'de ilk defa üretilecek olan paslanmaz çelik tanklı tanker yapımına başlayacağız" dedi. Bugüne kadar 6 gemi inşa edilen tersanede 2009 yılında 6, 2010 da ise 10 gemi inşa edileceğini belirten Topsakal, 2008 yılında 120 milyon dolar ciro hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Gözler Türkiye'nin üzerinde

Carlyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi (MENA) Genel Müdürü Walid Musallam, bu yatırımın Türkiye'yi nasıl gördüklerinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin kendileri açısından heyecan verici olduğuna işaret eden Musallam şöyle konuştu: "Ekonomik büyüme oranları çok güçlü. Gelecek için tahminler çok iyi. Sağlam bir biçimde büyüyor ve Orta Doğu'da çok güçlü bir ülke haline geliyor."

Carlyle'nin dünyanın her yanındaki yatırımlarla ilgilendiğini, yavaşlamanın olduğu ortamda bile ekonomilerin son derece iyi fırsatlar sunmaya devam ettiğini ifade eden Musallam, büyüme sağlamayan fırsatlara bakmadıklarını kaydetti. Türkiye'ye çok fazla yatırım yapacaklarını belirten Musallam, "Küresel olarak 35 milyar dolarlık yatırım imkanına sahibiz" dedi. Dünyadaki yatırımcıların ABD başlayan kriz sonucunda batı Avrupa'dan büyümekte olan ekonomilere, Ortadoğu ve Asya'ya doğru kaydığını, yatırımcıların dünyanın bu bölgelerine büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Musallam, "Küresel kriz dünyanın bu bölgelerinde etkiye sahip olacaksa da bu etki daha düşük olacak. Dünyanın geri kalan bölgesi, Ortadoğu ve Türkiye büyümeye devam ediyor. Bu durum bizim için fırsat oluşturuyor. Böylesi ortamda dünyanın gözü Ortadoğu gibi bölgelere kaymaya başladı" şeklinde konuştu.

82.7 milyar dolarlık fonu yönetiyor

Carlyle Group, toplam 82.7 milyar dolar değerinde bir fonu yöneten uluslararası bir özel sermaye yatırım fonu. Carlyle, Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da; otomotiv ve ulaşım, enerji, sanayi, sağlık, perakende, teknoloji, telekomünikasyon ve medya gibi farklı alanlarda yatırım yapıyor. Bünyesinde 21 ülkede 950 kişi çalışan Carlyle Group portföyündeki şirketlerin toplam cirosu 109 milyar dolara ulaştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/carlyle-turkiyedeki-ilk-yatirimini-tersaneye-yapti_62631.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!