Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevrede Karamsar Bir Yıl

Suyumuz her geçen yıl daha da azalıyor. Sulak alanlarımız kuruyor. Havamız kirleniyor. Orman arazileri yapılaşmaya açılıyor. Tarım alanlarına endüstriyel tesisler kuruluyor yetmezmiş gibi atık mezarlığına dönüştürülüyor. Arkasında yeşil sermaye ve çokuluslu şirketlerin bulunduğu maden lobisine destek için özel yasa maddeleri hazırlanıyor.

Cumhuriyet Gazetesi
1 Çevrede Karamsar Bir Yıl

/P>

Zenginlik değil yoksunluk kaynağı

Tarım alanlarına, doğal dokuya, yaşam alanlarına karşı maden sektörünün önündeki engelleri açmak için geride bıraktığımız yılda da, siyasi irade elindeki tüm imkânları seferber etti. Yargı kararlarının siyanürlü madenlere geçit vermediği noktada devreye giren AKP hükümetinin çıkardığı yönetmelikler ve yeni izinler 2008 yılında da eksik kalmadı. Maden lobisinin istemi doğrultusunda çıkarılan yeni yasalar karşısında, çevreciler, “İsterlerse Anıtkabir’in altında bile maden arayabilirler” yorumlarında bulundular.

Maden Yasası’nın, sömürge yasası olduğu yönünde açıklamalar yapan yurtseverler, yeraltı kaynaklarının emperyalist şirketlerin talanına açılacağını bunun yanı sıra doğanın pervasız biçimde talan edileceğine vurgu yapıyorlar. Çokuluslu şirketlerin güç alacakları söz konusu yasa ardından ülke topraklarını talan edeceği ve gitme vakitleri geldiğinde arkalarında kirlenmiş su, toprak, hava, tükenmiş tarım, bertaraf olmuş canlılar bırakacağı kaydedilerek, 2009’un, bu yasaya karşı mücadele yılı olması gerektiği savunuluyor.

Tarım alanları tehdit altında

Tarım alanları üzerinde endüstriyel işletme ve özellikle de taşocağı kurma girişimleri 2008 yılı içinde de, hız kesmedi. Yasalarda, “Zeytin alanlarının 3 km. yakınına zeytin işliği dışında endüstriyel işletme kurulamaz” deniliyor. Ancak bu yasa maddesini ciddiye alan yok. Olmadığı gibi bu alanlarda taşocağı ve benzeri tesis kurmak isteyenlere karşı duruş sergileyen kitlelerin sesini duyuran basın kuruluşları hedefe konuluyor. Adı geçen tesislere ruhsat veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratlarının yıl içerisinde yaptığı açıklamalar, mizah dergilerine konu olacak nitelikteydi. Yapılan açıklamalarda, tarım arazileri üzerindeki taşocaklarının otobanların görünen tarafına konuşlandırıldığı vurgulanarak, basın mensuplarının bunu gördüğü ve haber yaptığı dile getirildi. Bakanlık yetkilileri, taşocaklarının otobanların arka tarafına yapılması halinde, basının bunu görmeyeceği, haber yapmayacağı ve neticede aksi yönde kamuoyu oluşmayacağını kaydettiler.

Tarım alanlarının taşocağı kaynaklı tehditleri her defasında dava konusu oldu. Açılan tüm mahkemeler kazanıldı. Ancak, işletmeciler geri adım atmayarak, ısrar ettikleri bölgenin farklı bir yerinde yeni izinler aldılar.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/cevrede-karamsar-bir-yil_65486.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Ülkemizde nasıl bir proje geliştirme değerlendirmesi var ise, proje aşamalarında görev alan mühendis arkadaşlarımız üzerlerine düşen görevi yapmaktansa, kendi kurallarını çiğneyerek etik dışı hareketlerde bulunarak çevremize zararlı etkilerin kaynağı olmuştur. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!