Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ceyhan İçin İlk İzin Çalık’a

Çalık ve Hintli ortağı, bu izinle 4.9 milyar dolar yatırım yapıp Tüpraş’ın yarısı büyüklüğünde bir petrol işleme tesisi kurabilecek.

Vatan Gazetesi



eyhan’da rafineri kurmak isteyen gruplar arasında ilk izin Çalık-Indian Oil (IOC) ortaklığına çıktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Ceyhan’da rafineri kurmak için başvuru yapan Çalık-IOC Girişim Grubu’nun talebini uygun buldu. Böylece söz konusu ortaklığın 4.9 milyar dolara yapacağı yıllık 15 milyon ton hampetrol işleme kapasiteli rafinerinin önü açılmış oldu.

EPDK, Petrol Ofisi’nin (PO) bölgede rafineri kurmak için yaptığı başvuruyu ise hukuki bir konuda “1-2 gün içinde” netlik sağlanması amacıyla beklemeye aldı. Avusturyalı OMV ile ortaklığı bulunan Petrol Ofisi, yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımla yılda 10 milyon ton hampetrol işleyecek rafineri kurmak için geçen yıl Haziran ayında EPDK’ya başvuruda bulunmuştu.

PO’ya da izin çıkacak
PO’nun başvurusuna verilecek izindeki gecikmeyi değerlendiren EPDK Başkanı Yusuf Günay, konuyu Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde değerlendiklerini söyledi. Günay, “Bir dağıtım şirketinin rafineri işini aynı şirketle yapıp yapmayacağı konusunda hukuki bir yoruma ihtiyaç var. Bunun için bekletme kararı aldık” dedi. Konuya yakın kaynaklar ise Petrol Ofisi’nin başvurusunda EPDK’nın yarattığı gecikmenin teknik bir terim olduğunu ve bunun çözülmesi sonrasında Petrol Ofisi başvurusu için de uygun bulma kararı almasının beklendiğini belirtiyor.

Günay ise PO’ya verilecek iznin önemli bir sorundan kaynaklanmadığını kaydederek şunları söyledi: “Petrol Ofisi gerekirse yeni bir şirket kurabilir ve kursa bile nasıl olsa evrakları tamam olduğu için uygun bulma sürecini aksatmaz. Ayrıca burada üç tane rafineri kurulacak alan var. Birine önce izin vermemiz diğerlerinin önüne geçtiği anlamına gelmiyor.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/ceyhan-icin-ilk-izin-calika_54447.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!