Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çöpler Çimento Fabrikalarına Yakıt Olacak

Avrupa Birliği (AB) eşiğindeki Türkiye’nin çözmesi gereken en önemli sorunlardan biri çöplerin imhası. Gelişmiş ülkelerde çöpler fabrikalarda yakılıyor. Böylece hem çevre kirlliği önleniyor hem de para kazanılıyor.

Zaman



vrupa Birliği (AB) eşiğindeki Türkiye’nin çözmesi gereken en önemli sorunlardan biri çöplerin imhası. Gelişmiş ülkelerde çöpler fabrikalarda yakılıyor. Böylece hem çevre kirlliği önleniyor hem de para kazanılıyor.

Bu çerçevede Türkiye’de de önemli bir proje geliştirildi. Çöp dağlarının oluşmasına yol açan atıklar yüksek ısıda çalışan çimento fırınlarında yakılacak. Böylece atmosferi kirletecek kirli gazlar önlenmiş olurken, aynı zamanda fabrikalara enerji üretilecek. Hurda araç lastikleri, atık kağıtlar, atık yağlar, ahşap atıkları, lastik ve plastikler, çimento fabrikalarında alternatif yakıt olarak kullanılacak. Çevre ve Orman Bakanlığı, desteklediği projenin büyük bir ekonomik gelir getireceğini belirtiyor. Akçansa’nın İstanbul Büyükçekmece ve Çanakkale çimento fabrikaları, bakanlıktan alternatif yakıt kullanım lisanslarını alan ilk fabrikalar oldu. AB’nin, bu yılın başından itibaren ısı değeri olan katı atıkların çöp depolama alanlarına konmasını yasaklaması, çöplerin alternatif yakıt olarak kullanılmasını artıracak.

Kentlerde nüfusun artması pek çok çevre sorununu da beraberinde getiriyor. Yapılan hesaplamalara göre ülkemizde her gün ortalama 65-70 bin ton evsel atık üretiliyor. İstanbul’da ise günde yaklaşık 10 bin ton çöp toplanıyor. Çöplerin çimento fabrikalarında alternatif yakıt olarak kullanılarak bertaraf edilebileceği belirtiliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Ak, çöplerin yüksek ısıda yanan çimento fabrikalarının fırınlarında yakılarak istenmeyen kirliliklerin önlenmesine katkı sağlayacağına dikkat çekiyor. Doç. Dr. Ak, “Fırınlarda atıkların yüksek miktarda yanma imkanı var. Böylece atıklar içerisindeki zararlı maddelerin zararı en aza indirilmiş olur.” diyerek, gerekli önlemler alındıktan sonra çöplerin alternatif yakıt olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca olmadığına vurgu yapıyor. Akçansa Çimento Fabrikası Müdürü Ahmet Vasfi Pekin, atıkların çimento fırınlarında yakıt olarak kullanılması durumunda, azami seviyede enerji temini elde edileceğini belirtiyor. Pekin, “Malzeme enerjisinin tamamı fırında dolaysız olarak klinker üretimi için kullanılmaktadır. Bu teknik sayesinde, yakılan atıkların içindeki inorganik unsurlar gerekli hammaddelerin yerini alarak çimentonun bir parçası olma niteliğini kazandıkları için kullanılan atığın yanmayan kısımları da kazanılmakta geriye cüruf veya kül kalmamaktadır.” diyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/copler-cimento-fabrikalarina-yakit-olacak_25213.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!