Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Daire Karşılığı Rus Toprağı

Avusturya Büyükelçiliği yol inşaatı altında kalan toprakları karşılığında Dikmen Vadisi'nde iki daire almayı kabul etti. Rusya Büyükelçiliği ise Büyükşehir Belediyesi'ne istediği toprağı vermemekte direniyor.

Radikal Gazetesi
Daire Karşılığı Rus Toprağı

3 Osmanlı - Rus harbi çok gerilerde kaldı ancak Türkiye ve Rusya yeniden bir toprak savaşının içinde! Bu kez mekân Ankara ve toprak isteyen de Türkiye Cumhuriyeti.

Atatürk Bulvarı, başkentin protokol yolu olarak da kullanılan en yoğun caddesi. Bulvarda, Mısır, Rusya, Avusturya, İtalya, Almanya, Polonya, Bulgaristan gibi ülkelerin büyükelçilikleri ya da ek binaları var. Helsinki Sözleşmesi'ne göre Atatürk Bulvarı'nın sağındaki ve solundaki büyükelçiliklerin toprakları, o ülkelerin egemenliğinde ve tasarrufunda.

Bulvarda 6 Eylül 2006'dan beri iki köprülü kavşak inşaatı sürüyor. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ilk başta 15 Kasım 2006'da biteceğini duyurduğu inşaatlar, hâlâ sürüyor. Ankaralılar bu yüzden beş aydır trafik çilesi yaşarken, Dışişleri Bakanlığı da inşaatın neden olduğu diplomatik sorunlarla boğuşuyor. Telefonların, elektriğin kesilmesi, büyükelçilik girişlerinin kapanması ve inşaatın 'bu ülkelerin topraklarına dayanması' yaşanan sorunlardan birkaçı.

Avusturya'ya iki daire
Sorunların büyük bölümü aşıldı. Ancak Büyükşehir Belediyesi'nin inşaatı projeye göre değil inşaat sırasındaki gelişmelere göre şekillendirmesi yüzünden yolun Avusturya ve Rusya topraklarından geçmesi zorunlu hale geldi. Avusturya Büyükelçiliği yol inşaatı altında kalan toprakları karşılığında Dikmen Vadisi'nde iki daire almayı kabul etti. Rusya Büyükelçiliği ise Büyükşehir Belediyesi'ne istediği toprağı vermemekte direniyor.

Belediye, başkan Melih Gökçek imzasıyla Rusya Büyükelçiliği'ne 'bina karşılığında arsa ya da kat' önerisinde bulunulan bir belge gönderdi. Büyükelçilik, muhatabının Dışişleri Bakanlığı olduğunu belirterek, mektubu iade etti. Bunun üzerine istem, büyükelçiliğe, Dışişleri üzerinden iletildi.

Moskova için bir ilk
Büyükelçilik, Rus yasalarına göre devlete ait bir toprak parçasının devredilmesine ilişkin yetkinin kendisinde olmaması nedeniyle öneriyi Moskova'ya iletti. Daha önce böyle bir olayla karşılaşmayan Moskova ise şimdi toprak parçasının belediyeye devredilmesine ilişkin onayı hangi kurumun vereceğini araştırıyor.

Rusya Bakanlar Kurulu'nun büyük olasılıkla bu onayı vereceği, bunun da yeterli olmaması durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasına başvurulacağı sanılıyor. Ancak Dışişleri'ne göre henüz bu süreç başlamadı.

Belediye yıkımı engellendi
Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre Rusya Büyükelçiliği, zaten boşalttığı binayı devretmeye sıcak bakıyor, ancak bunun için başvuruda geç kalınması sıkıntı yaratıyor. Kaynaklar, Rusya Ticaret Temsilciliği'nin de aynı cadde üzerinde olduğuna dikkat çekerken, Temsilciliğin faaliyetlerini aksatmadan sürdürmesi için azami dikkat gösterildiğini söylüyor.

Belediye, boşaltılan binanın duvarlarını yıkıp yol çalışmasını sürdürmek için birkaç kere girişimde de bulundu. Ancak konunun hassasiyetinin farkında olan Emniyet birimleri, belediye çalışanları engelledi.

Gelişmeleri yakından takip eden Türk Dışişleri Bakanlığı da Rusya ile bina yüzünden bir tatsızlık yaşanmaması ve diplomatik bunalıma dönüşmemesi için yoğun çaba gösteriyor. Şimdi gözler Rusya'yla daire karşılığı toprak takasının nasıl sonuçlanacağında...

http://www.yapi.com.tr/haberler/daire-karsiligi-rus-topragi_51706.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!