Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Demir-Çelikteki Düzenlemeler 3 Bin Kişiyi İşsiz Bırakacak

Demir-çelik sektöründe Avrupa Birliği'ne uyum için hazırlanan yeniden yapılanma planı 2010 yılına kadar sektörde 3 bin kişinin işsiz kalmasını öngörüyor. 3 bin yeni işsiz, rekabet için kapanmak ya da birleşmek zorunda kalan şirketler nedeniyle oluşacak.

Referans Gazetesi



emir-çelik sektörünün Avrupa Birliği'ne (AB) uyumu için öngörülen yeniden yapılanma süreci işten çıkarmaları beraberinde getirecek. Yeniden yapılanma planıyla yeni bir döneme girilen sektörde plan sürecinde bazı firmaların kapanması, bazı firmaların da birleşme ihtiyacı ortaya çıkacak. Bu durumda şirket birleşmeleri ve kapatmalarla yaklaşık 3 bin işçinin işten çıkarılması gündeme gelecek. Yetkililer 3 bin yeni işsiz için alternatif istihdam programlarının devreye sokulmasına yönelik çalışma başlatıldığını dile getiriyor. İşsizlerin yanı sıra yapılanmanın maliyetinin ise 1 milyar dolar olması bekleniyor.

Sektör yetkililerinden alınan bilgiye göre Avrupa Birliği'ne uyum çalışmalarının hızlanması ve konuyla ilgili olarak hazırlanan ulusal yeniden yapılanma programı, diğer ülkelerle rekabet için bazı işletmelerin kapanmasını, bazı işletmelerin ise birleşmesini öngörüyor. Bu birleşme ve kapanmaların işten çıkarmalara da neden olacağı belirtiliyor. Yetkililer, yeniden yapılanma dönemi kapsamında 2010 yılı sonuna kadar sektörde 3 bin kişinin işini kaybetmesinin beklendiğini vurguluyor. Ancak edinilen bilgiye göre yeniden yapılandırma programı kapsamında işini kaybedecek olan çalışanlar için istihdam programları yürütülecek ve bu çalışanların bir kısmı başka alanlara yönlendirilecek.

Halen AB ile müzakereleri sürdürülen demir-çelik sektöründe yeniden yapılandırma planı, sektörün modernizasyonunu ve üretim kapasitesinin piyasa talepleriyle uyumlu hale getirilmesini öngörüyor. Planla "serbest piyasa koşulları içinde sektörün rekabet edebilirliğini ve finansal kapasitesini artırma", "sektörde maliyetleri düşürürken üretim kalitesi ve verimliliği artırma", "Türk çelik sektörünü daha yüksek katma değerli ürünler üreten bir yapıya dönüştürme", "sektördeki istihdamı sabitleştirme" ve "AB standartlarına ulaşmak için sektörün çevreyle ilgili performansını iyileştirme" de hedefleniyor. Mayıs 2007-2010 tarihleri arasında sektörde yeniden yapılandırma süreci tamamlanacak. 2011-2013 yılları arasında da planın takviyesi söz konusu olacak.

Her firma kendi planını yapacak
Her firma demir-çelik sektöründeki yeniden yapılanma süreci için kendine ait bir plan hazırlayacak ve bu plan ilgili makamlara sunulacak. Bu planda, firmadaki çalışan sayısı ve planla yaşanacak küçülme sonrasında çalışacak kişi sayısı belirlenecek. Demir-Çelik Üreticileri Derneği'ne üye olan ve sektörde faaliyet gösteren firmalar ise Asil Çelik, Çebitaş, Çemtaş, Çolakoğlu, Diler, Ege Çelik, Ekinciler, Ereğli Demir-Çelik, Habaş, İçdaş, İsdemir, İzmir Demir-Çelik, Kaptan Demir-Çelik, Kardemir, Kroman, Nursan, Yazıcı ve Yeşilyurt olarak sıralanıyor.

Demir-Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan da geçen günlerde yaptığı açıklamada yeniden yapılandırmanın işsizlikle ilintili bir boyutu olduğuna dikkat çekmişti. Yeniden yapılandırma programıyla kapatma yardımlarının gündeme geleceğini belirten Yayan, "Yeniden yapılandırmanın işsizlik gibi sosyal bir boyutu da var" demişti.

Faaliyet gösteren şirketler
Asil Çelik, Çebitaş, Çemtaş, Çolakoğlu, Diler, Ege Çelik, Ekinciler, Ereğli Demir Çelik, Habaş, İçdaş, İsdemir, İzmir Demir Çelik, Kaptan Demir Çelik, Kardemir, Kroman, Nursan, Yazıcı ve Yeşilyurt.

Kaynak: Demir Çelik Derneği

http://www.yapi.com.tr/haberler/demir-celikteki-duzenlemeler-3-bin-kisiyi-issiz-birakacak_49834.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!